Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


" Zilele Severinului " la cea de a XVII - a editie


Cu putin timp in urma, batranul municipiu dunarean a trait momente de mare sarbatoare prin organizarea celei de a XVII-a editii a "Zilelor Severinului", devenite deja o statornica si valoroasa traditie. Se poate spune ca, de data aceasta, edilii municipiului au fost, incontestabil, mai inspirati si mai generosi ca oricand in alcatuirea amplelor manifestari cultural-artistice si stiintifice in care au fost antrenate un mare numar de personalitati, ansambluri si formatii artistice atat din tara, cat si din strainatate, institutii de cultura prestigioase. De fapt, aceste locuri si asezari stravechi sunt un adevarat leagan de istorie si cultura romaneasca, renumitelor vestigii ale Antichitatii si Evului Mediu (Cetatea Drobeta, ruinele Podului lui Traian, Turnul lui Sever etc) adaugandu-li-se edificiile economice si culturale moderne, inclusiv monumentalele constructii ale Sistemului Energetic si de Navigatie Portile de Fier I si II, cele mai mari obiective de acest fel de pe intreg cursul Dunarii. De asemenea, asa cum se preciza si in "Programul Zilelor Severinului", din Drobeta Tr. Severin au pornit si s-au afirmat mari personalitati ale Romaniei, precum scuptorul Gheorghe Anghel, economistul I. G. Bibicescu (fost si guvernator al Bancii Nationale a Romaniei), matematicianul Gheorghe Titeica, Stefan Odobleja (cel ce a pus bazele teoretice ale ciberneticii moderne), Theodor Costescu (realizatorul Palatului Culturii si al Liceului Traian din localitate), Gheorghe Ionescu Sisesti (parintele agronomiei moderne romanesti), renumitul folclorist Gheorghe Dumitrescu-Bistrita etc.
Avand in vedere faptul ca patronul spiritual al orasului este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, prima din cele 4 zile de sarbatoare a fost chiar 23 aprilie, cand au fost programate deja o mare varietate de manifestari si activitati, cu larga audienta la publicul venit inclusiv din localitatile si judetele invecinate. Amintim: slujba religioasa de la Catedrala Ortodoxa severineana (urmata de concertul de muzica religioasa al Corului Kinonia, al Episcopiei Severinului si Strehaiei), programul artistic si intrecerile sportive ale elevilor, spectacolele extraordinare ale Ansamblurilor Artistice "Doina Gorjului" din Tg. Jiu si "Maria Tanase" din Craiova (pe o scena special construita in Padurea Crihala, de la marginea orasului, unde au fost indelung aplaudati interpreti precum Petrica Matu Stoian, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Liliana Popa s. a.), spectacolul prezentat de Teatrul Bulandra, in sala Palatului Cultural (cu piesa de teatru "Sorry", in care au fost distribuiti si Mariana Mihut, Ion Caramitru), concerte de muzica usoara, cu participarea formatiei "Holograf", a interpretei Andreea Balan.
Intrecerile sportive au continuat si-n prima parte a celei de-a doua zi, urmate, dupa amiaza, de spectacolele folclorice ale Ansamblurilor "Ciocarlia" din Bucuresti, "Junii Sibiului", al orchestrei "Doruri Transilvane" (cu reputatul Aurel Tamas), precum si al Grupului "Huniadi Cantores" din Hunedoara (acesta evoluand chiar in incinta Cetatii Medievale Drobeta, in imediata apropiere a Turnului lui Sever). Pe o alta scena, din fata Palatului Cultural, s-a derulat, pana tarziu in noapte, concertele de muzica usoara sustinute de formatiile "Heaven" si "Vama", urmarite de o mare multime de tineri, dar si varstnici melomani.
Sambata, 25 IV, au avut loc, pana in pranz, spectacole pentru copii, in timp ce in Padurea Crihala a continuat maratonul folcloric, cu participarea Ansamblului Danubius din localitate, "Banatul" din Timisoara, al unor ansambluri artistice din Serbia si Grecia, culminand cu recitalul extraordinar al Ansamblului "Lautarii din Chisinau" (dirijat de Nicolae Botgros), in timp ce la Palatul Cultural evoluau formatiile de muzica usoara "Talisman", reputata interpreta Cristina Rus, de asemenea Filarmonica "Oltenia" din Craiova. Dintre activitatile si manifestarile culturale din ultima zi (26.IV), pe langa concertele de muzica populara si usoara, lansarile de carte, se cuvine a fi mantionata intalnirea cu celebrul caricaturist Stefan Popa Popas, care a organizat o valoroasa expozitie cu propriile caricaturi, a inaugurat o prima expozitie de caricaturi executate de copii, primind, totodata, din partea edililor locali, titlul de "Cetatean de Onoare al municipiului Drobeta Tr. Severin".
De mentionat ca, pe tot parcursul acestor zile sarbatoresti, au functionat nenumarate chioscuri, expozitii cu flori si produse de artizanat, unitati speciale de alimentatie publica, un spectaculos orasel al copiilor. In fine, la Muzeul Portile de Fier, au fost expuse cateva dintre renumitele bratari de aur, aduse special de la Bucuresti, acestea starnind un mare interes in randul cetatenillor, muzeografii consemnand un adevarat record de vizitatori, de toate varstele si din toate localitatile zonelor invecinate.
Profesor Florian VLADICA

Florian Vladica    5/13/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian