Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Care sunt schimbările legate de obtinerea cetăteniei canadiene?



I. Am emigrat în Canada acum trei ani si mă pregătesc să aplic pentru a obtine cetătenia canadiană. Am citit de curând în ziare că s-au produs schimbări în legislatia privind obtinerea sau retinerea cetăteniei canadiene. Mă întreb dacă s-a schimbat ceva în ceea ce priveste obtinerea cetăteniei după emigrare în Canada. Credeti că schimbările introduse mă vor afecta în vreun fel în obtinerea cetăteniei?
R. Foarte bună întrebare si într-adevăr foarte de actualitate. Pe data de 17 aprilie 2009, Departamentul de Imigratie a introdus o serie de schimbări în legislatia privind obtinerea si retinerea cetăteniei canadiene. Voi încerca să prezint pe scurt aceste schimbări. Însă, înainte de aceasta, vreau să vă asigur că situatia dvs., asa cum o prezentati în întrebare, nu este în nici un fel în pericol. Dacă ati emigrat în Canada acum trei ani si nu ati tara Canada în această perioadă, acumulând în acest interval de timp 1095 de zile în Canada, puteti aplica pentru cetătenie fără să aveti probabil nici o problemă. Dacă însă ati fost în afara Canadei pentru concedii sau alte excursii, va trebui să asteptati până acumulati cele 1095 de zile pe teritoriul Canadei (în ultimii patru ani), după care puteti face cerere pentru obtinerea cetăteniei canadiene. Am prezentat într-un alt articol din lunile precedente care sunt conditiile exceptionale când puteti totusi aplica pentru cetătenie, chiar dacă nu ati acumulat perioada de timp necesară. Nu vreau să mă repet si să enumăr aici care sunt acele conditii.
Primul Act de Cetătenie a fost introdus pe data de 1 ianuarie 1947. Schimbări radicale la acest act au fost făcute prin noul Act de Cetătenie introdus pe data de 15 februarie 1977. După aceea, au fost doar unele mici modificări ale legii, pâna în prezent, când a intrat in vigoare noul Act de Cetătenie pe data de 17 aprilie 2009.
Sunt câteva lucruri în noua legislatie care trebuie mentionate si anume:
 Noul Act de Cetătenie restaurează retroactiv cetătenia persoanelor care, datorită celor două Acte precedente, si-au pierdut-o. As da drept exemplu persoanele care s-au născut în afara Canadei, dintr-un părinte canadian (prima generatie născută în afara Canadei) si care ar fi trebuit să se înregistreze până la o anumită vârstă pentru a obtine cetătenia. Actuala lege renuntă la această obligatie de a te înscrie până la o anumită vârstă pentru a deveni cetătean canadian.
 De asemenea, noua lege dă dreptul de cetătenie unor persoane care nu au fost niciodată canadieni si care sunt prima generatie născuti în afara Canadei dintr-un părinte canadian.
 In acelasi timp, noua lege extinde eligibilitatea pentru cetătenie a persoanelor adoptate / copiilor adoptati în străinătate, în perioada dintre 1 ianuarie 1947 si 14 februarie 1977.
 Pe de altă parte, noua lege limitează cetătenia acordată urmasilor cetătenilor canadieni care sunt născuti în afara Canadei din părinti canadieni. Cetătenia va fi acordată doar primei generatii de copii născuti în afara Canadei dintr-un părinte canadian. Restul generatiilor născute în afara Canadei vor trebui să aplice conform legii de emigrare în Canada si ulterior pentru obtinerea cetăteniei pe căile normale, căi cunoscute de către toti cei care emigrează în această tară.
 In mod similar, noua lege limitează cetătenia celor adoptati de către părinti canadieni doar la prima generatie de copii născuti în afara Canadei, dintr-un părinte canadian.
In concluzie, cei care emigrează urmând legea de emigratie în vigoare si îndeplinesc conditiile pentru obtinerea cetăteniei asa cum le stim până acum, nu au de ce să fie îngrijorati si vor putea aplica pentru cetătenie atunci când au îndeplinit conditiile, având acumulate cele 1095 de zile în Canada, în ultimii patru ani, sau se încadrează în exceptiile prevăzute de lege.


Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    5/7/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian