Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Interpretari : Geopolitica Viitorului - Resursele energetice


În evolutia viitoare a economiei mondiale, se va resimtii într-un mod si mai intens decât în prezent nevoia de folosire a resurselor energetice existente sau a unor noi resurse.
Consumul energetic total, mai mult ca sigur va cunoaste o crestere cu peste 50% în următoarele decade, comparativ cu circa 34% cât a fost în anii ’90.
Aceste estimări sunt făcute ținându-se seama de cresterea în continuare a consumului de petrol al Chinei care va fi mai mare cu circa 150% față de consumul actual si a dublării consumului actual de petrol al Indiei.
Resursele energetice si cresterea consumului de energie vor continua să fie un real motorul al dezvoltării economice si în următoarele decade.
Înțelegând această situație, multe țări din lume au făcut investiții importante în domeniul energiei evitând astfel dependența totală de sursele străine de energie.
Franța, de exemplu, a investit sume foarte mari în energia nucleară si în prezent 78% din consumul electric industrial si casnic este asigurat prin acest sistem.
Brazilia, o țară încă în curs de dezvoltare, si-a creat în urmă cu ani de zile un amplu program național de producție al etanolului din trestie de zahăr.
Astăzi cu sursele de petrol pe care le are si cu etanolul pe care îl produce, nu mai are nevoie de import de petrol.
În timpul Administrației Presedintelui Gerald Ford si ulterior a lui Jimmy Carter, în Statele Unite s-au introdus standarte de eficiență a consumului de benzină, în producția auto.
În 1975, Congresul SUA a aprobat si votat actul privind conservarea energiei si care se referea direct la atingerea unui consum de 27,5 mile la un galon de benzină (între 1975 si 1985
consumul mediu era de circa 13,5 mile la un galon de benzin㠖n.n.)
Din păcate această lege ce ar fi avantajat într-un mod deosebit populația americană a fost dată uitării, la foarte scurt timp după ce s-a votat.
La fel s-a întămplat si în timpul Administrației Regan, când s-au tăiat fondurile destinate programelor de cercetare si aplicare a energiilor alternative si în mod special pentru cele destinate energiei solare.
Cele câteva întreprinderi si institute de cercetări ce funcționau în acest domeniu la acea dată au ajuns în sitauția de asi opri activitățile.
Căteva companii japoneze si europene aflănd de această situație, le-au cumpărat si le-au creat condiții pentru reluarea activității.
Mai mult de cât atăta, Presedintele Regan a dispus scoaterea de pe acoperisul aripei stăngi a Casei Albe a panourilor solare, care fuseseră instalate în timpul Administrației Carter.
După informații prezentate de Associated Press la 28 Octombrie 2004, cele 32 de panouri solare au fost scoase si făcute cadou unui colegiu din Main si ulterior au fost vândute la licitație,
De abea în 1989, în timpul Administrației primului Presedinte Bush, s-a reluat ideea cresterii standartelor privind eficiența auto, la nivelul propus cu ani de zile înainte, (27,5 mile la
un galon de benzină) si tot odată un Institut de Cercetări pentru Energia Solară precum si un Laboratorul pentru reciclarea energiei, au fost ridicate la nivel de instituții naționale.
După ce Kuveitul a fost eliberat de către armata americană de sub ocupația Irakului, si a oferit drept mulțumire pentru eliberarea sa, Statelor Unitre, petrol la un preț deosebit de avantajos, a dispărut si preocuparea pentru găsirea celor mai eficiente mijloace de economisire a petrolului si asigurarea unei independențe față de sursele străine de petrol.
Trecuseră 35 de ani si de aceea s-au uitat momentele în care posesorii auto stăteau ore în sir la cozi interminabile pentru asi umple cu benzină rezervoarele masinilor.
În anul 2007, adică 32 de ani după ce Congresul SUA a votat legea îmbunătățirii eficienței consumului de petrol pentru toate tipurile de auto fabricate în SUA, s-au reluat preocupările pentru această problemă.
După opinia unor experți în domeniul energiei, Statele Unite vor intra într-o mare competiție în anii 2020, cu Japonia si Europe unde cercetarile privind cresterea eficienței consumului de benzină pentru mijloacele auto urmăreste atingerea nivelului de 35 de mile la un galon de benzină.
Perspectiva mondială în aceatsă direcție urmăreste atingerea nivelului de 40 mile la galonul de benzină în 2020 si la 55 mile la galon în 2030*)
Nu cred că există cineva care ar putea să înțeleagă această lipsă de preocupare de care a dat dovadă SUA în aceatsă direcție, decât dacă se coroborează aceasta cu interesul companiilor petrolifere dornice să obțină profituri cât mai mari de pe urma consumatorilor .
Este oare de mirare că SUA este în prezent total dependentă de importul de petrol în loc să fie cu un pas înaintea altor țări în cercetarea si aplicarea celor mai adecvate soluții?.
Specialistii din cadrul Agenției Internaționale a Energiei consideră că în următoarele decade petrolul va continua să dețină locul dominant în extracție si consum comparative cu cel al gazelor naturale, al cărbunilor, energiei nucleare si a diferitelor soluții alternative.
---------------------
*)John Podesta: The Power of Progress, Crown Publishers, N.Y. 2008, pag.158


În acelas timp ar trebui revizuită si concepția privind asigurarea unor mijloace de transport în comun.
Din acest punct de vedere SUA au rămas în urma multor țări preferând să-si dezvolte
sistemul soselelor statele si naționale, dezvoltând industria auto, fără să se gândească la faptul c㠓americanii vor ajunge să fie adicți la petrol”, ne având alte soluții.
În Europa, în Asia si în Orientul Mijlociu o mulțime de țări si-au dezvoltat în ultimile 6 sau 7 decade ale socolului XX mijloace moderne de transport în comun ce fac posibil transportul unui număr foarte mare de oameni spre si dela locurile de muncă, fără a mai face uz de mijloacele proprii de transport.
Alături de aceste eventuale proiecte în viitoarele decade un rol deosebit îl va avea pe de o parte politica internațională față de OPEC si alte organisme ce sunt implicate în soluționarea problemelor privind extracția si prețul petrolului, iar pe de altă parte impunerea unor
reglementări si restricții în practica multor companii intermediare ce urmăresc numai obținerea unor profituri usoare si rapide prin jocul bursei petrolului.
Descoperirea si extracția petrolului în noi zone geografice va putea constituii în viitoarele decade nu numai căi de dezvoltare economică a acestor noi regiuni dar vor putea constituii factori decisivi de reglementare a actualului joc pe care îl impun marii producători si exportatori de petrol de pe plan mondial.
Politologii consideră că în următoarele decade se va continua ajocul politic al celor două mari si influente partide politice din SUA: republicanii vor continua să susțină interesele companiilor petrolifere, iar democrații interesele producătorilor auto.
Din acest joc politic este greu de crezut că vor avea de căstigat consumatorii americani si tot odată se vor aloca fondurile necesare pentru dezvoltarea unor surse noi de energie.
Promisiunile Presedintelui SUA, Barack H. Obama , făcute în campania sa electorală, de a
revizui si intensifica investițiile pentru creerea si dezvoltarea diferitelor surse energetice alături de utilizarea rezervelor naționale, vor trebui să-si găsească aplicabilitatea în timpul cel mai scurt posibil pentru a se asigura o independență din acest punct de vedere si ca atare a se împiedeca riscul marii vulnerabilități a Statelor Unite față de sursele străine de energie.
Vechea strategie de a se asigura parte din resursele energetice prin forța armelor va devenii din ce în ce mai dificilă si deosebit de periculoasă.
În acelas timp va trebui urmărită evoluția politică a Federației Ruse care posedând mari rezerve de petrol si gaze naturale îsi va continua ascensiunea pentru recăpătarea poziției de mare putere mondială.
După informații oferite de instituții specializate în domeniul surselor enegetice, Federația Rusă deține circa 30% din rezervele globale de gaze naturale si tot odată în urma unor prospecțiuni efectuate în Siberia de Vest, se apreciază că în această parte a Rusiei, există cel mai mare depozit de petrol (estimat la peste 160 miliarde de barili).
Politica Federației Ruse se bazează după aprecierea unor politologi, pe faptul că unele dintre statele europene dezvoltate sunt într-un procent de peste 70 sau 80 % dependente de sursele de gaze naturale si petrol din Rusia. În aceeasi ordine de idei se înscriu si Ucraina si Georgia , unde după eliberarea de sub controlul puterii sovietice, si-au instalat (la Kiev si respectiv la Tbilisi), guverne pro-occidentale. Asemenea acțiuni au nemulțumit asa numita “politică democrat㔠a Moscovei si ca atare livrările Federației Ruse de gaze naturale către aceste țări
s-au oprit, iar trupele rusesti au intrat imediat în acțiune, manifestându-si forța militară..
Eforturile Uniunii Europene de a realiza o colaborare cu Federația Rusă în privința livrărilor de petrol si gaze naturale, fără oprelisti si compromisuri, ci printr-un contract stipulat într-o cartă a energiei nu se desfăsoară prea usor.
Personal Presedintele Federației Ruse, Dimitry Medvedev si Primul Ministru Vladimir Putin, sunt împotriva oricăror influențe care se referă la liberalizarea piaței interne a energiei..
O asemenea liberalizare ar crea unele oportunități pentru firme străine care ar putea să preia controlul cel puțin parțial al piaței energetice. O asemenea politică este în totală contradicție cu principiile de total control al statului rus asupra acestor resurse.


Dr. Alex Berca
Massachusetts, USA




Alex Berca    4/22/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian