Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ritm istoric : Supravieturi

Dacă limba insăsi a făcut diferentiere functională între a fi si a exista, viata face deosebire transantă între a trăi si a supravietui.
E onorabil în situatii limită să supravietuiesti, dar asta este doar o solutie de conjunctură care nu onorează însă traiul. Mi se pare totusi nobil să îti poti supravietui atunci când a vietui nu te mai ajută. Asta presupune o conditie morală a cărei sănătate tine de îndumnezeirea fiecăruia, nu de dumnezeirea însăsi. Dar de ce aduc astfel vorba? Fiindcă am de la un timp senzatia că vietuiesc în mijlocul unui popor de supravietuitori si asta nu pentru că eu as fi mai bogat, mai întelept, mai suspus si lipsit de griji, desi niciodată nu m-am constatat sărac, mediocru, supus si sufocat de angarale.
Ceea ce cred însă cu tot mai multă convingere este că percepem în mod diferit Binele. Și atunci nu cumva putem să strivim Binele celorlalti cu Binele nostru? Iată de ce mă feresc să dau sfaturi, dar nu mă feresc niciodată să gândesc ceea ce văd, ceea ce îmi doresc si ceea ce spun. De aceea mă tem că din starea de înticălosire, de pe timpul celor 50 de ani de comunism, am trecut în starea de supravietuire, ceea ce este totusi un progres, dar nu unul îndestulător. Românii nu de criză se tem; ei sunt obisnuiti cu sărăcia si nu în drămăluirea ei s-au împiedicat, ci în putinele lor ceasuri de fericire a îndestulării. Iată asadar un motiv istoric de personalitate natională pentru care ne îndoim de cămătăria FMI cu toate promisiunile expertilor băncii ca am putea iesi din criză înaintea altora. Mi se pare că însusi premierul Emil Boc mimează pe posturile de televiziune o veselie amară a solutiei de pasaj, tot asa cum îsi calcă pe firea lui de ardelean onest atunci când e nevoit să abdice de la măsurile categorice anuntate la începutul guvernării în ciuda pozitivizmului lor. Am mai spus-o si cu alte prilejuri: aurea mediocritas, deviza continuitătii noastre, ne-a obligat la o mediocritate păguboasă din cauza căreia nu am reusit decât să transferăm supravietuirea în convietuire fără exigenta prevederii. Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, îsi permite exact pe acest fond să avanseze sperante explicite de autonomie pentru ungurii din Mures si Harghita într-o vizită neoficială din 12-13 martie. După ce românii de acolo au supravietuit în secuime sute de ani, în convietuirea trâmbitată concesiv, sunt alungati spre alte zări cu tot patriotismul lor de paradă. Evenimentele trecute sub tăcerea concordiei iliesciene mă constrâng să remarc cum însăsi vietuirea românească se depreciază nu atât în dimensiunea ei autohtonă a clementelor sterile, cât mai ales sub presiunea evenimentelor care vin peste noi si ne impun în numele convietuirii europene ritmuri care zdruncină inertiile supravieturii strămosesti sub amenintarea tot mai evidentă de a irosi perspectiva pe nostalgii din teama iratională de a nu da vrabia din mână pe papagalul de pe gard. Cred că acuzăm o afectiune congenitală de ritm istoric, o distonie existentială a tensiunilor actualizării si mă tem că picotând mioritic pe laurii amăgitoarelor victorii străbune, nu ne vom mai trezi nici dacă va cânta cucul la Bruxelles imnul lui Andrei Muresanu în ritm de manele.





Iulian Chivu    4/2/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian