Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ionut Caragea în... Absenta a ceea ce suntem


Apărut recent la Editura Fides, volumul de poeme semnat de Ionut Caragea si intitulat ,,Absenta a ceea ce suntem,, se constituie într-o adevărată bijuterie grafică, elegantă care transcede dinspre vers în prezentarea vizuală, arta de prezentare a copertei.
Ajuns la vârsta christică, autorul atinge parametrii profesiei sale de credintă, îsi cunoaste limitele, luminile si umbrele, renuntă la oglindă pentru a se autodefini prin ceea ce scrie. O maturitate a spiritului care nu este nici tânăr, nici bătrân, este doar Spirit înrobit de patima poeziei, se simte vibrând ca un diapazon lovind lemnul de rezonantă al unui Stradivarius.
Ionut Cragea, nu filosofeasă în pomele sale gratuit, nu se întreabă si nu îsi răspunde doar pentru a auzi în propria-i ureche acel cântec de sirene ce cheamă spre miraj dintodeauna poetul. El scrie testamentar, pentru vesnicie si o face cu bucuria savantului care a descoperit gena, nu a fericirii, rostul nemuririi. Un tumult de imagini si idei inedite ne apar nuantat sau, alteori voalat,- se contopesc în sintagme ce au darul de-a ne face să poposim pe pagina cartii întru zăbava care ne pune mintea în functiune, vreme în care sufletul se desfată cu mierea limbajului, unul modern dar fără a renunta la clasicul, care îi dă poemului elegantă unui parfum de mosc.
Fără emfază dar si fără timiditate, poetul se cuibăreste în măduva versului pe care îl începe si îl duce ca pe o dulce si responsabilă povară, până la capăt.
Este un test de profesionalism si dăruire totală în Arta, prin care cuvintele devin leac si blestem, se leagă în versuri care alungă si cheamă oamenii diferiti prin fire si stare, în aceeasi cetate, un loc unde totul este posibil si defel perisabil.
,,Să fii omul păianjen agătat de razele soarelui,, ( Omul păianjen) asa cuvântă poetul si o face responsabil, fără să ne ceară cămasă ignifugă nici lonjă de sigurantă. El este un acrobat modern si un Icar care nu se teme de temerile interioare. Este doar un om, nu detine aripi ! veti spune. S’apoi ? Poetul este atât de aproape de Dumnezeu încât nici incandescenta solară nu ar îndrăzni s-i clintească din penajul simtirii vreo aripă. Ionut Caragea este realist, constient de limitele sale umane. ,,Moartea ne ia pe toti cu frumosul,, spune în ,,Poemul fără sfârsit,, si ne lasă să întelegem că lumea dinjurul si dinlăuntrul nostru nu este altceva decât o capcană,- o cursă de soareci din care poetului, privilegiat, îi este dat să evadez din timp în timp.
,,Nimic nou sub soare, doar o urmbă descheiată la sireturi,,- cam ăsta ar fi Omul în opinia poetului, si o spune cu tristete nedisimulată în poemul ,,Patruzeci de zile,,. Disecă Viata, o priveste ca pe o mostră de irealitate din care curg valuri de cerneală, o lume virtuală dar în care Omul face Legea. Nu Lucrează singur. Dumnzeu este omniprezent în vers, este un Dumnezeu discret si dispus să plece urechea la cântecul oamenilor.
,, Să simti toate cuvintele rămase pe drumuri ,, spune poetul în poemul,,Magia cuvintelor,, si sintagma aceasta este înrâuritoare pentru devenirea sa, ca ziditor de sintagme, în Cetatea Poetilor. Cuvintele, chintesenta a ccea ce va fi să fie material, pipăibil dar care nu există mai înainte de a fi Cuvânt rostit, sau altul trecut pe hârtie.
Din esalonul tinerilor poeti de limba română, care au decis să trăiască în spatiul de dincolo de Atlantic, Ionut Cargea este printre putinii care constientizează corect valoarea sa de scriitor, unul născut, nu făcut, si care pe lângă har detine si curajul de-a da bir, atât cât cere o societate mercantilă si consumistă, -tribut de sânge si cerneală pentru prin valentele multiple ale Limbii Române, pe care o promovează în Montreal (Canada). Este un poet despre care Istoria Literaturii Române îsi va spune cuvântul când va fi să fie. Până atunci, bucuria de-a citi o carte de referintă, în maidanul maculaturii care ne sufocă adesea,- rămâne la îndemâna celor care iubesc pâinea, vinul si Poezia : Viata.

,, Absenta a ceea ce suntem,, este o carte de dragoste în care vuieste si tăinuieste însăsi viata unui scriitor cu responsabilităti de cetătean al Planetei.










Melania Cuc    3/15/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian