Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Imigratie : Poate sotia mea să fie deportată?



I: Am venit din România în anul 2000 si sunt cetătean canadian din 2005. Acum doi ani am întâlnit o româncă aici în Canada, ne-am îndrăgostit unul de altul si ne-am casatorit. Sotia mea, venind în Canada ca vizitator, a decis să nu mai meargă înapoi si, din nefericire si urmând sfaturi neautorizate, a cerut azil politic în Canada. De curând, cazul ei a fost judecat la IRB (Immigration and Refugee Board) si cererea ei a fost refuzată. După căsătorie, eu am înaintat actele pentru sponsorarea sotiei în Canada, dar încă nu am primit nici un răspuns de la Departamentul de imigratie. Acum suntem îngroziti la gândul că sotia ar putea să fie deportată. Vrem să rămânem împreună până primim, să sperăm, aprobarea pentru sponsorare. Sotia este o persoană sănătoasă si fără cazier. Am putea să oprim procedura de deportare?

R: Nu sunteti singur în această situatie, sunt mii de cazuri similare. Desi sunteti căsătoriti, sotia dvs. poate să fie deportată, acest lucru depinzând si de cât de avansată este procedura privind aplicatia dvs. de sponsorare. Faptul că ati înaintat o aplicatie de sponsorare pentru sotia dvs. nu este o garantie că ea nu poate primi un ordin de deportare. In momentul când aplicatia pentru refugiat este refuzată, ordinul de plecare conditionată eliberat la primirea aplicatiei de refugiat devine automat un ordin de plecare. Aplicatia de sponsorare îsi va continua cursul si veti primi răspunsul chiar în lipsa sotiei. La fel se întâmplă si cu persoanele care au aplicatii pe baze umanitare, ei pot fi deportati, aplicatia urmându-si procedura în absenta lor. Faptul că cineva are o aplicatie în sistem, în Canada, nu conferă statut legal si persoana respectivă poate fi deportată.

In cazul în care Canada Border Services Agency (CBSA) hotărăste că nu pot astepta până primiti decizia pentru aplicatia de sponsorare, atunci sotia va primi ordin să părăsească tara. Desigur, puteti face recurs la Curtea Federală contra deciziei de deportare si ati avea sanse bune de reusită, mai ales dacă decizia pentru sponsorare este iminentă. Multe organizatii caută să determine guvernul canadian să nu mai deporteze persoanele care au o aplicatie de sponsorare în lucru, dar până în prezent, legislatia nu a fost schimbată în acest sens.

I: Suntem o familie cu doi copii încă în liceu, am venit în Canada de mai multi ani si am făcut o aplicatie pentru rezidentă permanentă din Canada, pe baze umanitare. Avem o situatie bună, ne-am cumpărat casă si avem servicii bune. Din nefericire, unul dintre băietii nostri a fost implicat într-un furt si a primit o pedeapsă pentru “furt sub $ 5000”. Ca răspuns la aplicatia noastră, am primit un refuz pe motiv că nu ne calificăm datorită cazierului fiului nostru. Intre timp, fiul nostru a fost deja deportat din Canada si cu totii suntem devastati. Am făcut recurs la Curtea Federală si am câstigat recursul, cazul nostru fiind trimis înapoi pentru redeterminare de către un alt ofiter de imigratie.

La redeterminare, cazul nostru a fost din nou refuzat. Am făcut din nou recurs si cazul a fost trimis din nou pentru redeterminare. Cât timp poate lua această redeterminare si există vreo posibilitate să ne aducem fiul înapoi pentru că el este încă dependent de noi?

R: Nu există un anumit timp stabilit pentru o redeterminare, timpul depinzând de numărul de aplicatii în sistem, numărul de persoane care lucrează în echipa de redeterminare si gradul de prioritate acordat aplicatiei. Probabil că va lua cel putin 3-4 luni. In orice caz, daca veti fi aprobati, probabil că departamentul de imigratie va cere ca să faceti o aplicatie pentru un permis temporar pentru familia dvs. (TRP), pentru că un membru al familie dvs. este inadmisibil datorită antecedentelor penale. Intr-un astfel de caz, dupa câtiva ani în care va trebui probabil să reînnoiti acest permis de câteva ori, dacă nu vor mai fi alte condamnări si veti rămâne sănătosi, veti putea să aplicati pentru rezidentă permanentă, după ce în prealabil veti fi obtinut gratierea pentru condamnarea fiului dvs. Nu este un procedeu rapid sau usor, ia timp si răbdare si un număr semnificativ de aplicatii. Până atunci, toată familia este inadmisibilă pentru rezidentă permanentă în Canada. Veti avea nevoie de cineva autorizat care să va ajute cu toate aceste proceduri.

Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com    3/1/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian