Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Avram Iancu in memoria posteritatii


In Editura “Emia” din judetul Hunedoara a aparut nu de mult aceasta interesanta carte a autorilor Ioachim Lazar si Nicolae Marcel Morar. Cartea incearca sa surprinda modul in care a fost receptata figura conducatorului revolutiei romane din Transilvania din momentul asezarii trupului sau la 13 septembrie 1872 in mormantul de la Tebea, pana in prezent.
Autorii releva faptul ca pana la Marea Unire din 1918 memoria eroului Avram Iancu a fost jignita in numeroase ocazii, mai ales cand s-a dorit ridicarea unei statui, sau amenajarea mormantului de la Tebea, dar dupa 1918 cinstirea memoriei si a personalitatii lui a inceput sa se desfasoare normal, apogeul manifestarilor fiind in 1924 la implinirea a 100 ani de la nasterea sa. Dupa 1947 cinstirea memoriei sale intra intr-un con de umbra, dar se reia in preajma aniversarii centenarului mortii marelui erou.
Numele lui Avram Iancu, intrat in legenda inca din timpul revolutiei din 1848 , simbolizeaza un cult eroic si o epoca istorica; Avram Iancu era o mare si inegalabila personalitate, eroul motilor, omul care intruchipa cel mai bine aspiratiile natunii romane. Din conducator al motilor ridicati la lupta, Iancu ajunge eroul natiunii, personajul legendar ce simbolizeaza aspiratiile unei unei societati in afirmare.
Dupa 160 ani de la Revolutia din 1848, renumele lui Avram Iancu a crescut necontenit, ajungandu-se la o forma de cult a personalitatii sale, confirmata pozitiv si de catre istorie. Intaia imagine literara a lui Avram Iancu a fost create in primavera anului 1848, odata cu prima adunare de la Blaj, la care, Iancu a venit insotit de cateva sute de moti calari, aratand ca motii sunt hotarati sa reinvie epopeea de la 1784.
Personalitatea si si luptele lui Avram Iancu aveau sa fie evocate de Ioan Maiorescu si George Baritiu dar si de catre fostii sai camarazi Simion Barnutiu, Ion Ciurileanu, Vasile Moldovan, Ioan Axente Sever, care sub forma unor memorii au relevat darzenia si puritatea caracterului sau, precum si eroismul motilor pe care i-a comandat.
Cultul lui Avram Iancu in memoria urmasilor avea sa se intensifice dupa moartea sa. Avram Iancu este apreciat de catre romani ca un apostol al libertatii nationale, si mai ales ca eroul, catre care, in momentele critice, se indreptau toate nadejile romanilor din Transilvania.
Cereti aceasta carte la Biblioteca ziarului “Observatorul” careia i-a fost oferita cu tot respectul pentru acest ziar, de catre editorul Paulina Popa din Deva si veti putea citi si vedea cele mai veridice documente ale vremii, aflate in Arhivele Nationale de la Deva, Brad, Sibiu, precum si intr-un impresionant numar de alte carti si articole scrise de-a lungul timpului care l-au elogiat pe Avram Iancu ca un militant activ pentru apararea cauzei nationale a romanilor din Transilvania.
Am scris aceste cateva randuri pentru Dv. – cititorii fideli ai ziarului “Observatorul”, ca unul, care locuind si lucrand in judetul Hunedoara peste 40 ani, am simtit din plin respectul pentru memoria lui Avram Iancu mai ales cu prilejul manifestarilor anuale de comemorare a lui, organizate dupa 1989, cand am participat efectiv la construirea si pregatirea cadrului festiv de desfasurare a manifestarilor; si ca o completarea a acestor contributii personale, am proiectat si urmarit executia pentru realizarea in Baia de Cris, a unei Case Memoriale Avram Iancu, in aproprierea si in forma si marimea casei brutarului Ioan Stupina din acest sat, pe prispa caruia “Avram Iancu – prefectul muntilor, a repausat la 10 spre 11 septembrie 1872 la 3 ore dimineata, la anul vietii ’48, in urma unui morb de piept”.

arh. Ion Constantinescu
arhitect.ic@gmail.com
arh. Ion Constantinescu    2/5/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian