Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interferentze : Opera « Metropolitan » la cinematografe



Am scris, cu ani în urma, despre lipsa matineelor de opera în Canada. Spuneam ca la New York sunt în fiecare week-end matinee de opera (transmise sâmbata si la radio), dar ca în Canada acest gen de matinee lipsesc.

Iata ca aceasta lipsa s-a remediat de când opera Metropolitan din New York a început sa transmita pe tot globul, prin satelit, matineele de sâmbata în sali de cinematografe în HD (High Definition). Recent se transmit si din Europa spectacole de opera si balet, tot în HD. În Toronto, operele de la Met-ul se transmit în direct sâmbata la ora 13h00 la salile de cinematograf « Cineplex », iar filmarile din Europa (de la Covent Garden din Londra, Opera din Paris, Madrid si altele) se transmit uneori si duminca, tot la ora 13h00, la salile de cinematograf « Empire ». Programul spectacolelor în direct si al reluarilor poate fi gasit pe Internet.

Pentru cei din zonele Ontario-Quebec, ora de transmisie e aceeasi cu cea de la Met. Cei din vestul Canadei le au la 10 dimineatza, cei din România la 8 seara. Recomand cu caldura vizionarea unei asemenea transmisii. Spectacolele sunt impecabile nu numai din punct de vedere muzical, dar si ca montare si transmisie cinematografica. Desigur, participarea la un spectacol în sala operei ar fi preferabila, dar tzinând cont de costul biletelor si de distantza pâna la New York, alegerea variantei HD din salile de cinematograf este solutzia ideala. În plus, aceste vizionari permit vederea unor amanunte din spatele cortinei sau din fosa orchestrei, la care spectatorii din sala de opera nu au acces.

Am asistat la câteva din aceste spectacole si toate m-au încântat. Anul acesta prima reprezentatie de acest fel, din 10 ianuarie, a fost opera « La Rondine » de Puccini. N-o cunosteam, dar ma atragea faptul ca rolul principal era jucat de renumita soprana Angela Gheorghiu. N-o mai vazusem, dar am auzit-o de multe ori la radio. Din pacate am tot amânat sa iau bilete dinainte si, pe 10 ianuarie, fiind întâmplator aproape de un cinematograf « Cineplex » din Mississauga si fiind ora când începea transmisia, m-am hotarât sa-mi încerc norocul. De altfel, la toate cinematografele « Cineplex » din Toronto biletele fusesera epuizate, numai în Mississauga se mai gaseau câteva. Am intrat cu 5 minute înainte de începerea spectacolului si am gasit cu greu un loc, cam în fatza. Eram emotionata, stiam ca spectacolul se transmitea la radio si în România, în direct, comentat de distinsul critic muzical Costin Popa, dar si la un cinema modern din Bucuresti, în HD.

Înainte de începerea operei, în fatza cortinei a aparut directorul general al operei care si-a prezentat scuze din partea Angelei Gheorghiu, care avea o gripa, dar care, ca sa nu-si dezamageasca publicul, n-a renuntzat la spectacol. Stiam ca Angela cânta în aceasta opera alaturi de sotul ei Roberto Alagna. Mai citisem într-un ziar un interviu în care un reporter îi întreba pe Roberto si Angela cum se simt când sunt împreuna pe scena. Roberto a raspuns ca îi este greu sa joace scena în care trebuie sa para surprins ca si când ar vedea-o pentru prima oara, când de fapt el o cunoaste pe ea atât de bine! Angela a raspuns ca pentru ea cel mai greu este când se saruta cu sotul ei pe scena. Când e cu un coleg, spunea ea, e simplu, termini spectacolul, ai plecat si gata. Dar asa, cu sotul, ea are impresia ca aduce intimitatile de acasa pe scena si e putzin jenata.

Opera are ca subiect o poveste de dragoste si succesul operei cu cei doi protagonisti, sot si sotie, ambii frumosi si cu voci superbe, era garantat oricum. Eu am fost fascinata de Angela Gheorghiu, mi-a placut nu numai muzicalitatea ei, dar si personalitatea ei calda, generoasa si atasanta. Pentru publicul din România a adresat în pauza, în interviul dat sopranei Renée Fleming, câteva cuvinte în româneste. Sala (de la Met) era în delir, sala (de cinema) era de asemenea extraordinar de încântata. Nu am auzit vorbindu-se româneste în sala, dar i-am întrebat pe câtiva din spectactorii care vorbeau engleza daca le-a placut. Un pilot pensionar din Mississauga mi-a spus ca el a vazut-o pe Angela Gheorghiu la Paris, într-una din calatoriile sale, si ca de atunci o urmareste peste tot. M-a sfatuit sa-mi cumpar neaparat DVD-ul cu ea în Traviata. O doamna, turista din Danemarca, mi-a spus ca Angela Gheorghiu e atât de cunoscuta si iubita în Europa, ca ea, fiind aici, n-a putut pierde spectacolul. Un alt domn, cercetator in fizica din Mississauga , pasionat dupa Roberto Alagna (sotul Angelei) era putzin contrariat ca Angela i-a furat lui Roberto locul intâi pe care-l avea în inima lui.

Dar nu numai Angela a fost în acea zi vedeta din România la Metropolitan, ci si tenorul Marius Brenciu, care si-a facut debutul la Met cu acest rol. Citisem deja despre el, iar când l-am vazut si auzit am fost foarte impresionata si mândra de scoala româneasca de canto.

Ar mai fi multe de povestit, dar deocamdata as recomanda, pentru cine nu a vazut spectacolul, retransmisia lui în retzeaua « Cineplex » pe 21 februarie. Iar pe 7 februarie, cu reluare pe 4 aprilie, as aminti de transmisia de la Met, la aceleasi cinematografe, a frumoasei opere « Lucia din Lammermoor » de Donizzeti, cu talentata si superba soprana Anna Netrebko.
Sunt absolut sigura ca, dupa vizionarea unei asemenea transmisii, pasiunea pentru operea va intra în sufletul celor care se vor desfata cu spectacolele aduse cu atâta generozitate la îndemâna tuturor.







Veronica Pavel Lerner    2/5/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian