Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dileme : Petzitul


Subiectul mi-a fost inspirat de o intamplare, dar pe care am sa o descriu mai la vale.
Important- foarte important probabil- e ca institutia aceasta care facilizeaza unele casatorii, e in floare la noi, in Europa, Asia si pretutindeni. Nu ai sa gasesti pe frontispiciul niciunei cladiri firma care sa promoveze “business”ul, nu exista oficii sau birouri de petit, si nimeni nu o sa-ti strecoare pe furis, tacit, o carte de vizita prin care sa te indemne sa-i faci o vizita. E o profesie-daca vrei- pe care oricine vrea o poate imbratisa.
Intelegerile, vadit bine intentionate, se petrec in mod diplomatic, o sclipire din ochi, discutii discrete, tratative mai mult sau mai putin indelungate, si daca totul se termina cu bine, totul devine salutar. Si, cu putin noroc (numai oamenii norocosi au noroc), perechile desemnate traiesc impreuna o viata lunga sau, sa fim obiectivi, unii se poticnesc, se schimba scuzele de rigoare si fiecare continua pe cararea vietii incercandu-si soarta in alte ocazii. Cum spune sateanul, noi putem aduce caii la apa, dar ei hotarasc daca sa bea.
Cine isi aminteste, anii trecuti, Oprah Winfrey a organizat din propria ei initiativa cateva petituri pentru ca nu toti oamenii reusesc sa se indragosteasca la prima vedere sau se incumeta sa se prezinte la un “blind date”. Si nu rareori flacara se stinge timpuriu. Iar daca ai trecut de varsta lui Romeo sau Juliette, luat de valul vietii cotidene, de multe ori “uiti” sa te casatoresti, anii trec si cine traieste singur, moare singur. Atunci intervin prietenii, parintii, vecinii, colegii de lucru sau “show”ul lui Oprah.
Daca perechea s-a placut, Oprah a platit cina..Daca nu, cheltuiala se impartea intre cei intalniti,
pentru ca cina nu mai dura 3 ore. In “Violonistul de pe acoperis”, cele 5 fiice ale lui Tuvia Laptarul cantau la unison celebra melodie “Matchmaker, matchmaker, find me a match, find me a catch”…Iar in dictionarul roman-roman descriptia e “casatoria prin intermediul prietenilor, vecinilor, rudelor sau cand pretendentul cere parintilor mana fetei.”
Unde se pot intalni, din intamplare, perechile dornice de a gasi pe cel cautat?
Pentru ca fie el, barbat sau femeie, toti poarta in inimi dorinta de a-si gasi “printul” sau “printesa”. La biserica, la un bar sau un club infestat cu predatori sau de amatori - amatoare de o aventura de o noapte?
O casatorie nu e o transactie si e o problema prea serioasa ca sa fie lasata intotdeauna pe mana unor creduli si novici. Casatoria e “grand” dar divortul e $100.000 grands si asta intr-o modesta estimatie. Nu incerc aici sa pretind ca petitul e insotit de un certificat de garantie la reusita intelegerii dar statisticile dovedesc ca divorturile au luat mari proportii in lumea paturii de jos ca si a inaltei societati. Ce incearca petitorul sau petitoarea, intermediarul cu experienta si bune intentii, este sa potriveasca pe candidati pe criteriul varstelor, a situatiei financiare, educatie, probleme de sanatate,etc.in grija minutioasa de a cladi viitoarea familie.
Cunoasteti pe cineva care s-ar incumeta sa-si ia asupra-i povara asta fara intentii bune, judicioase si serioase?
In sfarsit, am afirmat la inceputul acestei marturisiri de credinta ca am sa relatez o intamplare a carei protagonist a fost chiar subsemnatul.
La varstele noastre, cand avem copii maturi necasatoriti, ce dorim mai mult decat sa apucam sa-i vedem la locul lor sau chiar cu nepotei pe genunchi?
Eram la un “party” restrans, 7 persoane, si din una intr-alta a venit vorba de fiul uneia dintre musafiri. Eu, cu indrazneala dar cu intentiile de care vorbeam mai sus, am amintit ca lucrez cu o femeie de varsta apropiata de a celibatarului si am propus sa ma imbrac in tunica de petitor. Mama, reluctanta, nu cunostea candidata si era firesc. Dar a ascultat. Alti patru prezenti, m-au asaltat cu o vehementa de neintalnit, de parca a-si fi incercat sa vand baiatului opium. Nimic nu i-a miscat.
Explicatiile, pledoarea mea, prezentarea fizica si morala a fetei, explicatia ca nu am incercat sa pacalesc pe nimeni, e doar un prilej ca doi oameni maturi sa se intalneasca si sa hotarasca daca se plac, daca au sanse de viitor, nimic nu i-a induplecat. De parca ei insisi nu s-ar fi casatorit prin intermediul altora. (A doua zi, mama tanarului mi-a telefonat si mi-a cerut numarul de telefon al fetei). Petitul nu are nimic rusinos intr-ansul, nimic josnic si atitudinea negativa isi afla radacinile in cultura fiecarui individ.
Lasati copiii sa mearga la apa si daca ei nu vor sa bea din cupa sfanta, e problema lor nu a ta care ti-e bine ca a-l ai pe tata sau pe mama.


Harry Beer / Thornhill

Harry Beer    2/3/2009


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian