Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Emigrare in Quebec - Canada

Toti noii muncitori din Quebec vor fi imigranti"

- Doamna Bourget, exista prevederi legale care sa faciliteze imigrarea in Quebec, oferind mai multe oportunitati in acest sens decat in restul Canadei?
- Provincia Quebec este singura din Canada care are un sistem propriu de imigratie, avand o intelegere in acest sens cu guvernul canadian. Avem propriile oficii in diverse tari, de pilda in Viena, unde cei care doresc pot solicita sa emigreze in Quebec. Cererile lor sunt analizate acolo, si nu la Ambasada Canadei. Desigur, ambasada este cea care elibereaza apoi vizele de imigrare. Orasul Quebec este primul oras canadian care a decis sa-si promoveze imaginea ca destinatie ideala pentru imigranti, in special pentru cei proveniti din tarile francofone - acest amanunt este important, pentru ca 97 la suta din locuitorii orasului vorbesc franceza. Suntem aici sa ne intalnim cu circa 600 de romani care au solicitat sa ajunga in Quebec, au primit un certificat special din partea noastra, iar acum asteapta pentru acordarea vizei de imigrare - proces care dureaza numai 8 luni, ca si in Franta, de pilda. Pare mult, dar trebuie sa stiti ca emigrantii rusi trebuie sa astepte pentru aceeasi viza 4 ani.
- Va propuneti sa deschideti un oficiu si in Bucuresti?
- Nu. Scopul nostru este, deocamdata, sa aratam ca exista si altceva in afara metropolelor Montreal, Toronto sau Vancouver, sa ne promovam imaginea. Stim ca multi romani aleg Quebec ca destinatie la emigrare, iar noi vrem sa-i convingem sa aleaga orasul nostru. Avem o economie care merge foarte bine, rata somajului este mult mai scazuta comparativ cu restul tarii. Pe de alta parte, stim ca in urmatorii ani populatia orasului va descreste putin si noi nu ne permitem acest lucru, pentru ca economia este in continua dezvoltare. Pana la sfarsitul anului 2006, se vor crea 53 de mii de noi locuri de munca si avem nevoie de oameni care sa ocupe acele posturi. Toti noii muncitori din Quebec vor fi imigranti.
- Care sunt conditiile pe care un cetatean roman trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine dreptul de emigrare in Quebec? Este posibil ca o persoana fara calificare sa obtina viza?
- Conditia obligatorie este cunoasterea limbii franceze. Daca nu vorbesti franceza, poti urma niste cursuri in Romania , iar apoi in Quebec. Se face o evaluare si nu te poti angaja daca nu ai ajuns la un anumit nivel. Asta poate presupune o anumita perioada de somaj, rastimp in care ii ajutam pe imigranti cu anumite sume de bani. Nu este nevoie sa fii avocat ca sa ajungi in Quebec. Sunt 82 de meserii pentru care se cauta specialisti, asa ca oferta este cat se poate de generoasa. Se cauta ingineri, ciberneticieni, specialisti in tehnologiile moderne, dar si macelari, soferi de autocamioane etc. Exista anumite restrictii impuse la selectia candidatilor la imigrare, iar lipsa oricarei specializari este una dintre acestea. Toate informatiile necesare in vederea procedurii de imigrare, ca si lista completa a job-urilor disponibile se gasesc pe pagina noastra de web (www.ville.quebec.qc.ca/fr/exploration/imigration.shtm sau www.imigration-quebec.ca/roumanie - n.a.).
- Ce servicii ofera autoritatile locale imigrantilor, in vederea grabirii procesului de integrare?
- Nu numai autoritatile, dar si o serie de ONG-uri ofera o multitudine de servicii pentru imigranti: asistenta la gasirea unei locuinte, a celui mai potrivit loc de munca, cursuri de limba franceza, echivalarea studiilor si specializarilor, consiliere pentru demararea unei afaceri - inclusiv asistenta la obtinerea creditului bancar necesar etc. Cateodata, nici nu-ti poti imagina de ce vei avea nevoie odata ajuns acolo, dar vei gasi intotdeauna pe cineva sa te indrume. Sunt si asociatiile organizate pe criterii etnice. De pilda, comunitatea romaneasca numara in prezent 650 de membri. Ei sunt foarte activi, au propria asociatie, o biserica la care oficiaza un preot roman, propriul ziar... - Daca sunt antreprenor si vorbesc franceza, ce alte conditii trebuie sa indeplinesc pentru a ajunge in Quebec ca investitor? - Exista conditia de a avea o anumita suma de bani, de care foarte putini romani dispun, pentru a emigra ca investitor. Dar exista si o alta cale: emigrezi, te angajezi, lucrezi o anumita perioada de timp si apoi iti lansezi propria afacere, ca orice alt cetatean al orasului, primind chiar suport financiar din partea autoritatilor.
- Care este rata imigratiei de succes in Quebec? Cati dintre cei care ajung de la inceput in Quebec raman acolo si cati se intorc sau aleg o alta destinatie?
- Intre 1996 si 2001, 65 la suta dintre imigranti au ramas in Quebec. O rata mult mai buna comparativ cu alte orase din Canada sau chiar din restul lumii.

Robert Veres    9/22/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian