Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Noi regulamente în legislatia de emigrare in Canada

I: Am citit de curând în ziare si am auzit la radio că au fost schimbări în legislatia de emigratie, în special în privinta categoriei de “independenti / skilled worker”. Sunt îngrijorat deoarece eu am aplicat în această categorie în luna august 2008 si nu stiu care va fi soarta dosarului meu. Credeti că aplicatia mea va avea de suferit în urma acestor schimbări?

R: Aveti dreptate, pe data de 28 noiembrie 2008, ministrul emigratiei a introdus noi regulamente care reprezintă schimbări radicale în modalitatea de a selecta candidatii din această categorie. Practic s-a re-introdus lista de ocupatii care exista în legea anterioară, însă, de data aceasta lista cuprinde doar 38 de ocupatii. Aceste noi criterii vor fi aplicate retroactiv la toate aplicatiile trimise pentru procesare după data de 27 februarie 2008. Dacă ocupatia dvs. nu este pe lista celor 38 aprobate, atunci probabil că veti primi dosarul înapoi si taxa de procesare vă va fi returnată.

Practic, fiecare birou de vize CIC (Citizenship and Immigration Canada) va trece în revistă aplicatiile din inventarul lor si vor returna cele ale căror ocupatii nu figurează pe listă, inclusiv taxa de procesare.

I: Care ar fi alte optiuni pe care le-as avea în cazul în care aplicatia mea este returnată (fără a fi refuzată)?

R: Alte optiuni ar fi să găsiti o companie care ar dori să vă ofere o pozitie permanentă, indifferent de ocupatie. Această optiune este foarte mult agreată de Departamentul de imigratie deoarece acest lucru înseamnă că emigrantul, odată ajuns în Canada, va avea un loc sigur de lucru si nu va apela la serviciile sociale canadiene. Compania respectivă va trebui să treacă prin procedura de obtinere a unei opinii referitor la oferta de muncă înaintată aplicantului din străinătate (Arranged Employment Opinion – AEO).

Departamentul a introdus o a 3-a categorie de “independenti”, pe lângă lista de ocupatii si AEO: cei care au locuit în Canada pentru ultimele 12 luni, în mod legal, fie ca studenti, fie posedănd un permis de lucru. Regulamentul nu mentionează nimic referitor la sectorul de lucru sau ocupatia celor care ar intra în această categorie.

Trebuie să mentionez faptul că toate ocupatiile celor care aplică într-una din aceste categorii, trebuie să fie la nivelul 0 (managerial), A (profesii care necesită studii universitare în general) sau B (profesii care necesită studii tehnice sau meserii cu studii post-liceale) în lista ocupatiilor din Canada (NOC).

I: Unde sunt trimise aceste aplicatii din categoria “independenti”, în cazul în care mă încadrez în una din cele 3 categorii enumerate?

R: Departamentul de emigratie a creat o unitate nouă – CPC Sydney în Nova Scotia, unitate care va primi toate aceste aplicatii (aplicatia simplificată, fără documente anexe sau toate formularele), va trece prin fiecare dosar si va face o triere. Dosarele care se încadrează într-una din cele 3 categorii de “independenti” vor fi deschise în sistem, se va încasa taxa de procesare si dosarele acceptate vor fi trimise spre procesare la birourile din străinătate (consulate sau ambasade cu birouri pentru procesarea cazurilor de emigrare).

Respectivele birouri vor cere aplicantilor să trimită restul de documente, inclusiv formularele completate, rezultatele la examenul de limba engleză sau franceză, etc. Departamentul va da prioritate acestor cazuri de “independenti“ care vor fi pe acelasi nivel de prioritate cu categoriile de emigranti aprobati de provincii, inclusiv Quebec, cu categoria “dădacă“ (live-in caregiver) si cu cei din clasa “experientă canadiană“ (CEC).

Iată că am ajuns la sfârsitul anului 2008, am plin de evenimente tumultoase în toate categoriile de emigratie. Anul acesta am văzut schimbări în legislatie care au afectat studentii din Canada, cei cu permis de lucru, live-in caregivers, cei cu rezidentă temporara si, cele mai spectaculoase fiind în domeniul categoriei “independenti“. Să sperăm că toate aceste schimbări vor facilita intrarea în Canada a celor care vor contribui efectiv la înflorirea si dezvoltarea ei economică.

Ca încheiere, as dori să multumesc tuturor cititorilor ziarului “Observatorul”, care au arătat atâta interes pentru rubrica de emigratie si să urez tuturor un CRACIUN FERICIT si LA MULTI ANI! Să ne vedem cu bine în 2009!

Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.






Mihaela Boeriu - e-mail: mihaela@cgsconsultants.com    1/5/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian