Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Interferentze : Bucuria de a reîncepe


“Singura bucurie în lume este sa reîncepi”.
Acestea sunt cuvintele lui Cesare Pavese si îmi vin în minte în zilele ce marcheazĺ trecerea de la un an la altul.
Traim reînceperea noului an care, pentru cei din generatia mea, a venit mai repede decât cel de anul trecut care, la rândul lui, venise mai repede decât cel din anul precedent si asa mai departe.
Ca fiecare început totusi si acesta este, trebuie sa o recunoastem, inseparabil legat de nostalgia inevitabilului trecut, fara de care reînceputul nu s-ar fi putut naste.
Urmarim an de an limbile orologiului misterios al trecerii timpului, privindu-l întâi cu ochii nostri de copil, apoi de adulti si mai târziu cu ochii celor ajunsi la vârsta la care întelepciunile vietii devin seva trairii de zi cu zi.
Copiii sunt primii care încearca sa rezolve misterele timpului. Pentru ei anii sunt interminabili si certitudinea fiecarui copil este ca timpul trece pentru fiecare om în mod diferit. Mi-aduc aminte ca atunci când eram mica ma întrebam cum se face ca, desi între vara trecuta si cea actuala a trecut multa vreme, pe care o aproximam la cam o suta de ani, acuma îi vad pe aceiasi baieti din vecini ca joaca fotbal pe strada. Cum de n-au murit? Asa credeam eu ca ar fi fost normal dupa o suta de ani!
De unde concluzia ca pentru ei timpul trecea diferit decât pentru mine.
Adultii, pe care ocupatiile zilnice îi priveaza de binefacerea privirii orologiului al carui mecanism misterios numai Dumnezeu îl cunoaste, sunt aproape absenti la trecerea timpului.
Un proverb irlandez spune : “Când Dumnezeu a creat timpul, a creat…enorm”, iar altul, sanscrit, pe care îmi place sa-l citez, suna asa: “Oamenii spun despre Timp ca trece, Timpul spune despre Oamenii ca trec”.
Câti dintre noi nu gândesc ca numai vazând cât de mari ni s-au facut copiii realizam timpul care a trecut pe lânga noi fara sa-l fi simtit?
Poate ca, din când în când, daca adultii s-ar opri din viteza cu care încearca sa cucereasca bunuri materiale, amintindu-si vorbele lui Platon: “Timpul nu este altceva decât imaginea mobila a eternitatii imobile”, poate ca am trai cu totii într-o lume mai buna.
Cuceririle tehnologice ale comunicatiei prin Internet din ultimele decenii au modificat si ele perceptia despre timp. Ceea ce pe vremuri era considerat un timp rezonabil, o saptamâna, de exemplu, cât dura calatoria unei scrisori prin avion din Canada în Europa, astazi intervalul pare inacceptabil în comparatie cu cele câteva secunde în care poate ajunge o scrisoare prin Internet.
În cele din urma, la vârsta întelepciunii, omul nu mai e grabit. El este cel care sta pe loc si timpul este cel care se învârteste în jurul sau, cu viteze diferite în functie de împrejurari.
Nu de mult am vazut un film francez din care am retinut replica unui batrân care statea singur acasa: “Anii trec repede, numai zilele sunt interminabile!” Iar acuma, aducându-mi aminte de aceasta replica, nu pot sa nu mentionez câteva cuvinte despre mama mea, criticul de arta Amelia Pavel, care s-a stins cu câteva zile înainte de Craciun, acum cinci ani, la venerabila vârsta de 88 de ani. Dumnezeu a luat-o fara a-i pricinui suferinte prea mari si ultima oara când am vorbit cu ea la telefon mi-a spus: “stau în pat si lucrez, înconjurata de dictionare” (lucra la o traducere din germana, scrisese 350 de pagini care erau deja tehnoredactate si mai avea vreo 100).
Mama a fost o femeie care nu s-a uitat la orologiul timpului nici când ar fi trebuit s-o faca. Planificasem s-o vizitez mai des, ca sa mai “vorbim”, sa recuperam poate vremea când ne lipseau fie timpul, fie disponibilitatea, fie ambele. Visul de a o avea ca interlocutor “profesional” mi s-a împlinit numai când am început si eu sa scriu, ea fiind de fapt aceea care m-a îndemnat si apoi încurajat sa o fac.
Îi trimiteam în fiecare luna articolele si poeziile scrise de mine iar ea, spre marea mea mirare, în ciuda exigentei cu care am fost educata, mi le lauda si se bucura sa-i apara si ei articole la “Observatorul”, ziar pe care îl considera drept o “publicatie cu tinuta”. Pentru multi, vitalitatea si perseverenta ei au fost un model de urmat. Pentru mine însa ea a fost doar “mama”. Ce-i drept, o altfel de “mama”, una care, în ochii mei de copil, în loc sa faca prajituri, scria articole si carti. I-am înteles aspiratiile târziu în viata si în ultimii ani, când vorbeam cu ea, ma bucuram de replicile ei inteligente si amuzante, rezultat al simtului umorului si al spiritului acut de observatie. Fiind foarte deosebite ca fire si temperament, cred ca, la rândul ei, se bucura si ea sa afle ideile mele sentimentale si poetice.
Dar, asa cum spune Jean Henri Fabre, “totul se sfârseste pentru ca totul sa reînceapa, totul moare pentru ca totul sa traiasca”, idee pe care o gasim si la cel a carui venire pe lume o sarbatorim în fiecare început de an, la marele Eminescu:

“Din sînul vecinicului ieri
Traieste azi ce moare
Un soare de s-ar stinge-n cer
S-aprinde iarasi soare.”
(Luceafarul)






Veronica Pavel Lerner    1/5/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian