Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Cum a fost 2008 , ce asteptam de la 2009 ? ( partea I )




2008 ? Ca deobicei cu mai multe nerealizari decit realizari. Noroc ca am inca optiunea de a le amina ! Casa inca in lucru aici, in Romania la fel, zile de pescuit putine si cu pagube in pesti nu prea mari, excursii deloc; noroc cu Ioana care traieste in Montreal. Rezultatele la ferma modeste la multe culturi: mana generalizata. Ca om care apreciaza arta, paguba cea mai mare a fost disparitia Maestrului. Spiritul si munca lui ne unea cu noi si cu lumea ca un liant, invaluindu-ne.Nu vreau sa fiu alaturi cu drumul, dar am un oarecare sentiment de orfanizare. Trecind pragul de peste ani, 2009 ? Sint un pensionar fericit, cu resursele modeste, dar suficiente, copii fericiti la casele lor, cu nepotelele cele mai reusite din lume, inca ocupat, activ, multumesc Domnului, fara suferinte fizice deosebite, deocamdata. In anul 2009 trec intr-un deceniu si mai respectabil care trebuie sarbatorit cum se cuvine. Planuri ? Sa nu fac umbra pamintului de pomana si sa pot
bifa realizari mai multe cind nea Puiu va pune anul viitor aceiasi intrebare traditionala! Craciun fericit, An nou cu satisfactii, criza cit mai invizibila cititorilor, colaboratorilor, si tuturor celor care tin flacara culturala mereu aprinsa !!
Tudor Nicolae - Toronto

Anul DOUĂ MII OPT a fost anul unor mari surprize. În acest an s-a produs cel mai mare cutremur politic din istoria democrației mondiale. Cutremurat și el, spiritul lui George Washington a trebuit să se împace cu ideea paradoxală că la 4 noiembrie 2008, electoratul American a ales un negru în funcția de Președinte al Statelor Unite ale Americii. Speranța de peste două veacuri a celei mai oprimate părți a poporului American, că lumea trebuie să se situeze deasupra conflictelor generate de prejudecăți rasiale și conflicte ideologice, a adus schimbarea mult așteptată. Acest eveniment de vârf din istoria democrației americane, a generat noi raze de lumină în sufletele oamenilor de pe întreaga planetă. Să sperăm că, atinse fiind, de noile raze de lumină, fețele rănite ale globului terestru vor avea șanse de vindecare. Cu timpul, activitățile sângeroase ale ucigașilor teroriști, vor dispărea definitiv.
De la anul DOUĂ MII NOUĂ se așteaptă începutul unor mari schimbări în istoria relațiilor dintre țări și popoare. Să sperăm că puterea Cuvântului va înlocui, pe cât va fi posibil, puterea armelor, că inteligența umană va învinge prostia omenească, iar adevărul va spulbera minciuna. Dacă în anul 2008, peștele, care cu anii în urmă începuse a se strica de la cap, a intrat în putrefacție, în anul 2009 acest pește va fi înlocuit cu unul al cărui cap nu se va mai putea strica, fiindcă el, peștele, nu se va mai hrăni cu viermi și epave, ci cu lumina din valuri.
Entuziasmul și explozia de bucurie de la 4 noiembrie 2008, va reverbera în inimile a milioane de oameni, la marea inaugurare de la Casa Albă, a noii președinții americane, din ziua de 20 ianuarie 2009, când se va da startul noului marathon al înțelegerii dintre oameni, pe traseul transcendenței de la conflicte și războaie inutile, la pacea și înțelegerea generatoare de bucurii și împliniri. La răspântia dintre ani, entuziasmul și vorbele mari care ne cuprind, sunt menite a da un nou impuls vieții noastre omenești, pe acest pământ producător de hrană și flori, pe care mulți declară că îl iubesc, dar puțini sunt în stare să-l prețuiască.
George Bajenaru / Wakefield



Panza celui vechi coboara…

Acum cativa ani, am fost unul din sponsorii unui “mini-school” in Scarborough. Noi nu le-am donat bani dar am avut grija sa fie destule banci in clase, manuale si caiete sau creioane. Stiam ca banii se cam topesc cand schimba mai multe maini. Dar copiii erau aurul. Scumpi, pretiosi, sa-i strangi la piept si sa nu le mai dai drumul.
Cand lucrurile s-au schimbat, noi ”trustee” cu vechi interese au intrat in conducere, m-am retras civilizat si politicos.

Am vizitat de curand mica gradinita de copii zglobii, galagiosi. Ba am fost invitat sa fiu cu una din clase si sa stau la un mic taifas cu ei. Am plecat putin desorientat. Unii dintre copii, la ora 3 p.m. inca nu avusesera “breakfast” (mama a fost grabita sa se duca la lucru, tata e bolnav de cand a pierdut slujba) alta brunetica cu ochi ca opalul plangea ca ea nu avea creioane colorate si doar cativa au scris pe tabla numere cu 4 figuri.
Educatorii au ales slujbe mai banoase, nu s-a mai zugravit de ani.
Ce a adus 2008 copiilor acestia? Nici nu pricepeau prea mult, in capsorul lor nu incapeau grijile parintilr care au frica de a pierde locul de lucru sau casa si care spera sa manance mai mult maine sau sa plece intr-o colonie de vara in anul care vine.

Da, vine anul 2009. Celebram ca deobiceiu si ne rugam lui Dumnezeu sa ne fie mai bine, copiii se roaga ca Mos Craciun sa le aduca la anul mai multe daruri sau macar sa nu ii ocoleasca asa cum a facut anul acesta.
Sa ridicam paharul si sa ne rugam ca in anul care vine, sa ne fie numai bine. In pace, sanatate si noroc pentru noi si progeniturilor noastre.
Harry Beer / Thornhill


Anul 2008?... Amintiri triste, celebrari vesele, noroc si bafta, si ceva invataturi…
Mai concret, am comemorat un an de cind mama mea a plecat dintre noi. Acest vid emotional si spiritual va dura mult si totul cu ce ma pot mindri in acest an, am dedicat memoriei mamei.
In iulie 2008 am organizat la Timisoara reuniunea de 40 de ani de la terminarea liceului (clasa speciala de fizica). Natura s-a jucat cu noi 4 decenii, nu la fel de generos cu totii, dar pina la urma ne-am recunoscut. Important e ca mai cu totii ne-am realizat bine in viatza, atit in tzara cit si in diaspora.
2008 mi-a adus un serviciu mai bun si mai interesant decit cel anterior, cu angajare pe loc. Cam rar zilele astea.
Oscar Wilde a scris “The importance of being Earnest”. La rindul meu, eu am invatzat importantza de a fi “ Gheorghe”. Sint Gheorghe in certificatul de nastere romanesc, in pasaportul expirat romanesc si in pasaportul Canadian, dar sint George in certificatul de casatorie Canadian! Dupa lungi cosmaruri administrative autoritatzile consulare romanesti s-au convins ca acel terchea-berchea de George cu care s-a incurcat nevasta mea, e unul si acelasi cu onorabilul Gheorghe, adica eu , si ca urmare am obtinut un pasaport nou- noutz vultur .
Vacantze in Romania, Croatia, Mexico.
Pentru anul 2009, am comandat prin “e-bay” un glob de cristal!
Al D-voastra,
George (Gheorghe) Kun / Toronto






Observator    12/12/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian