Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cate ceva despre “PAULO COELHO”L-am descoperit pe Paulo Coelho acum citiva ani, intr-o librarie din Romania si cred ca prima carte de-a lui pe care am citit-o a fost “Alchimistul”, urmata de “Diavolul si domnisoara Prym”, “Veronica se hotaraste sa moara”, si mai apoi de “Pelerinajul” si de “Zahira”.
In 2006, a aparut “Vrajitoarea din Portobello” si cel mai recent roman publicat, in 2008, este “Brida”.
In “Brida” Coelho ridica interesante semne de intrebare despre existenta noastra spirituala, si evoca concepte care apartin unor timpuri demult apuse.
Brida, o tinara de 20 de ani,care traiest in Irlanda, in Dublinul zilelor noastre, si lucreaza ca functionara este , a fost si va fi, pina in timpuri imemoriale, o Vrajitoare. Desi si ea stie si simte asta, are totusi nevoie de cineva care sa o invete sa-si descopere propria cale, si o gaseste pe Wicca, care devine Mentorul ei, si il intilneste pe Magicianul, sau “The Magus”, care este in acelasi timp si “The Soul Mate “ sau Sufletul ei Pereche.
Brida are un “Dar” pe care va trebui sa-l gaseasca in ea insasi, si sa-l dezvolte pe parcursul acestei incarnari. Va trebui sa inteleaga Puntea intre Vizibil si Invizibil, Punte care este Magica.
Va invata “Traditia Lunii” si “Traditia Soarelui”, si va intelege cum sa-si recunoasca Sufletul-Pereche, care are o “Luminita Deasupra Umarului Stang”, si pe care numai Celalalt Suflet-Pereche o poate vedea.
Este remarcabil episodul in care Brida merge inapoi in timp, find oarecum intr-o stare de transa, si afla ca intr-o reincarnare anterioara ea a trait in Franta, in Languedoc, si a facut parte din secta Cathari, si inca si pe atunci ea, Brida, era tot o Vrajitoare.
Catharii au fost o secta religioasa In Franta secolului 11,12 si 13, secta care a fost considerata eretica de catre Biserica Catolica si persecutata ca atare. Ei aveau o Conceptie Teologica Dualistica si Gnostica.
Dualismul lor consta in ideea ca Puterea si Iubirea sunt incompatibile, si ca Puterea tine de Lumea Materiala, care a fost creata de catre Rex Mundi, un fel de Diavol Universal. Gnosticismul lor se refera la un sistem de idei si credinte, pe baza carora credeau ca Sufletul este captiv in Lumea Materiala, si ca rostul Vietii este sa elibereze Sufletul, si sa transceanda Materialul.
Catharii credeau ca exista o Lumina Divina in Umanitate, Lumina care a cazut captiva in interiorul Corpului Fizic.Biserica Catolica alarmata de aceasta secta, care lua amploare, a organizat ceea ce se stie din istorie sub numele de Cruciada Albigensiana, intre 1209 si 1229, cind Catharii au fost distrusi si multi au murit arsi de vii.
Vrajitoarele in viziunea lui Coelho, sunt Spirite Pure, care surprinzator, se inchina si se roaga Fecioarei Maria, aceeasi Fecioara Virgina din Crestinism. Vrajitoarea este de fapt distorsiunea Medievala a Zeitei.
Tot in romanul Brida, Coelho atinge un concept remarcabil: ”Sufletul-Pereche”( sau “The Soul-Mate” in versiunea engleza), sau denumit uneori “Sufletul-Geaman”.
Prin 385 I.Ch. Platon a scris “Simpozionul”, un dialog filozofic in care se discuta despre IUBIRE, cu ocazia unei intilniri in Atena, in casa poetului Agathon, la un pahar de vin. Acolo, Aristofan, (un poet comic), ofera o explicatie cosmologica si mitica a Iubirii: initial omul a avut patru brate si patru picioare si un cap cu 2 fete, dar Zeus , temator de puterea omului l-a taiat in doua, si de atunci Omul este condamnat sa-si caute toata viata Jumatatea care sa-l completeze si sa-l faca un Intreg.
Suna ca si cautarea Perechii Potrivite/Ideale/Adevarate, al Celuilalt Eu, cu care sa traiesti pentru tot restul vietii, ca sa fii Tu un intreg, pentru inca o data, inca o incarnare.
A fost acesta un blestem sau un dar al Zeilor, care sa ne permita sa crestem si sa evoluam pina cand ajungem sa ne recunoastem Perechea Ideala, predestinata noua?
Se prea poate ca “Simpozionul” lui Platon se bazeaza pe conversatii reale, se pare ca si Socrates a avut ceva de spus la aceasta intilnire, la fel precum Pausianus ai alti mari filozofi ai vremii.
Exista de fapt si o ramura a Astrologiei care studiaza Compatibilitatea intre doua fiinte umane, bazata pe Horoscop. Oricum, conceptual, Sufletul-Pereche sau Sufletul-Geaman, (The Twin-Soul) il intilnim si in Astrologia Vedica, in cea Chineza si in cea Vestica, si implica ideea de “Predestinare”. Sufletul-Pereche iti este predestinat, nu-l poti crea sau inlocui.
Vreau sa ma opresc putin la numele de Wicca, asa o cheama pe Mentorul, sau Vrajitoarea ca o va initia pe Brida, si care va organiza in final Sabatul Vrajitoarelor.
Wicca, sau religia vrajitoriei, este numele unei religii moderne, un asa numit “neo-paganism”, inspirat din Paganismul Pre-Crestin, si popularizat de catre britanicul Gerald Gardner pe la 1954. Ar exista un Cult al Misterelor, un Cult Sacru care implica o Initiere, si care implica in acest caz Darul Vrajii sau Puterea Magica a Vrajitoarei.
Pentagrama in mijlocul unui cerc este un simbol al credintei, utilizat de catre Wiccani, Cercul Magic, ca Spatiu al Puterii.
Este interesanta convingerea lor ca “toti Zeii sunt Unul Singur si ca toate Zeitele sunt Una si Aceeasi”. Ca de exemplu, si Kali si Fecioara Maria sunt manifestarea unei singure si supreme Deitati, la fel si Zeul Celtic Cermunos (reprezentat cu coarne), si Dionisos si Yahveh, sunt unul si acelasi Deitate Archetipala.
Practicantii tin un Jurnal Privat, numit “Cartea Umbrelor”, pe care il tine si Brida in carte. Brida aparine ramurii Celtice a Wiccanismului si celebreaza Sabatul, numit in carte Sabatul Vrajitoarelor.
Wicca, ca ritual pagan, celebreaza Roata Anului, care coincide cu cele patru anotimpuri, si cu cele doua Echinoctii si doua Solstitii, cand Wiccanii Celti sarbatoresc Trecerea sau Pasajul Timpului. Acesta este vazut in cele 4 puncte ale Rotii Anului simbolistic ca: Nasterea, Viata, Declinul (sau Imbatrinirea) si Moartea.
Cu ocazia lui Ostara sau Echinoxul de Primavara este cand are loc initierea Bridei ca Vrajitoare, desi ea stie sau mai bine -zis simte , ca este deja re-incarnarea unei “Vrajitoare”. Wicca propovaduieste reincarnarea, nu ca o froma de pedeapsa, ci dimpotriva ca o sansa de a experimenta iarasi si iarasi tot ceea ce se poate invata.
Wicca, ca forma de paganism, are adinci influente Celtice si Druidice, din Perioada Epocii Fierului,mult inainte de orice forma de Crestinism sau orice alta religie, cind Umanitatea isi cauta inca raspunsurile.
Coelho trebuie sa fie constient de asta atunci cand plaseaza actiunea romanului prin acea zona geografica. Wicca
Romanul “Vrajitoarea din Portobello”, adreseaza o alta idée remarcabila:
Femeia ar avea 4 forme de comunicare cu Universul, prin re-incarnare intr-una dintre patru variante posibile: Virgina, Sfanta, Martira, si Vrajitoarea. Fiecare simbolizeaza o forma archetipala: Independenta, Suferinta, Dragostea Neconditionata, si Placerea. Fiecare forma sau cale de cunoastere este o cale catre autodefinire sau gasirea de sine sau o latura de personalitate care le domina pe toate celelate.
Coelho prezinta in “Vrajitoarea din Portobello” o alta tinara femeie, cu mai multe nume, Athena alias Sherine Khalil. Ea a fost infiiata de catre o familie din Liban, dintr-un orfelinat din SIBIU,Transilvania, si Athena are si sange de tigan, este o “gypsy”. Si ea isi cauta Sensul Vietii precum toate personajele lui Coeho, si ea are o Charisma, si o Aura, si este in devenire, crestere si transfigurare. Ea este in acelasi timp si Virgina, si Martira si Sfanta si Vrajitoarea.
Ca stil literar, povestea vietii ei este descrisa sub forma de interviu cu alte 13 personaje ale cartii, care toti vorbesc despre Athena, fiecare asa precum o vede el sau ea. Remarcabil si inedit, seamana a stil jurnalistic dar nu este, o compozitie nu foarte utilizata in romanul modern.
Nuvela “Pelerinajul” este inspirata de o experienta reala, Coelho insusi in 1986 a fost pe drumul strabatut de catre pelerini prin Galicia, Spania, catre Santiago de Compostela, un mic orasel unde se zice ca ar fi inmormintat Sfintul Iacob, fiul lui Zebedee din Biblie, si fratele Sfintelui Ioan. Primele marturii istorice despre acest drum de pelerinaj apar in secolul 8 in Evul Mediu, cand pelerinajul era considerat o forma de penitenta de catre Biserica Catolica. Pelerinii purtau in asa-zis pasaport,(sau Credencial in spaniola) si se intorceau cu o Scoica, drept dovada ca au parcurs drumul.
Se crede ca acest drum de pelerinaj ar fi existat inainte de Crestinism, ca un ritual pagan de celebrare a Fertilitatii. UNESCO a declarat in 1993 ruta ca fiind unul dintre Patrimoniile Culturale Universale. Interesant, exista o legenda medievala spaniola care spune ca, Calea Lactee s-a format din praful ridicat de catre pelerini pe drumul catre Santiago de Compostela, care s-a ridicat la cer si a format Praful Stelar.
Toate personajele din romane isi cauta “ Legenda personala” ca sa folosesc un alt concept initiat de Coelho in “Alchimistul”.
“Intotdeauna am stiut ca Legenda mea Personala este sa scriu”, spune Coelho intr-un interviu.
Si se pare ca intr-adevar scrie si scrie, lista publicatiilor lui creste an de an. Este considerat unul dintre cei mai de succes scriitori contemporani, foarte prolific, denunmit in U.K. un “Fenomen Publicitar”, Paulo Coelho a vandut mai mult de 100 milioane de copii in peste 150 de tari.
Nascut in Rio de Janeiro, Brazilia, scrie in portugheza, si traieste o parte din timp in Franta, impreuna cu sotia lui.
In 2007 Coelho a fost numit de catre Secretarul General al UNESCO, Ambasador al Pacii si Consilier pentru Dialog Intercultural si Spiritual.
Criticii literari si Academia de Litere Braziliana nu sunt la fel de entuziasmati de stilui literar al lui Coeho precum este publicul lui cititor. S-a spus despre romanele lui ca ar fi “carti de noptiera” sau oarecum peiorativ, un fel de lectura facila, usoara, de citit seara inainte de culcare.
Poate ca este sau nu este adevarat, dar ceea ce conteaza este ca Paulo Coelho are ceva de spus, si ocupa deja un loc, daca nu in Literatura Universala, dar in mod sigur in atentia si preferinta unui imens public cititor.
Ceea ce ma uimeste pe mine, este faptul ca scriitorul, desi barbat, are personaje feminine de cele mai multe ori, vezi Brida, Athena, Zahir, Veronica, domisoara Prym, ceea ce ma duce cu gandul la dualitatea sufletului omenesc, la Yin si Yang…la Sufletul-Geaman, la posibilitatea de a locui in alt trup, la puterea imaginatiei desigur…
Coelho are o profunda fascinatie pentru ritualuri pagane, societati secrete, religii orientale, magie, misticism… Brida care apartine de Wicca, Sancta Diana care este si Zeita Lunii in panteonul roman, Artemis (sau Selene) la vechii Greci, Sanzienele, Dochia Carpatica, toate pastreaza si continua traditia Marii Zeitati Neolitice, agrara si lunara, al carei nume s-a pierdut in memoria Timpului.
Sper ca am reusit prin aceasta (putin prea ampla) prezentare sa va trezesc interesul pentru Lumea fantastic de reala, magic - misterioasa si totusi accesibila din romanele lui Coelho…
V-am presentat citeva mituri, idei si fapte istorice care stau la baza romanelor, pentru ca orice constructie incepe prin crearea caramizilor.


P.S.- Daca va uitati pe YouTube, puteti sa ascultati un fragment din “Alchimistul” in lectura regretatului Florian Pittis.
“Brida “ se poate citi in limba romana, in traducerea lui Tudor Ionescu, publicata de editura Echinox.Dr. Diana Laza / Toronto    12/11/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian