Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Al doilea Festival International al Filmului dela Abu Dhabi

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (UAE) – A fost odata ca niciodata… am auzit acest referen inca din copilarie dar nu mi-am inchipuit vreodata ca o sa vizitez asemenea meleaguri in Orientul Mijlociu. Dar nici ei nu s-au astepta la vizita mea si multiplele intrebari relativ la acest fenomen rapid in ultimii cca. 35 de ani in aceasta parte a lumii! Caci din nisip a rasarit totul! Orase cu blocuri si strazi moderne, o arhitectura de avant garde care reprezinta un adevarat rai pentru arhitectii indrasneti ai lumii, palate si hoteluri opulente si o populatie de patru milioane, din care 80% straini din toate domeniile profesionale: acolo nu e gluma! Odata aprobat, un proiect se construieste in timp record! Apare peste noapte!
Odata cu cele de mai sus, cite si mai cite Conferinte Internationale, printre care si Editia 2-a a tanarului MIDDLE EAST INTERNATIONAL FILM FESTIVAL(MEIFF) care a avut loc intr-o atmosfera cu adevarat celebra dat fiind efortul si incapatinarea de a reusi la nivel cu alte Festivaluri majore de filme de pe Terra. Ca atare, echipe intregi de specialisti au fost importate de catre Directorul de Productie Hans Burgaschmidt care a lucrat pentru Festivalul de Filme din Toronto, si acum pentru cel din Abu Dhabi pentru a asigura buna colaborare cu toti profesionistii de scena, lumina, acustica, etc., angajati din toata lumea pentru pregatirea acestui moment. Cu toate astea, ca la orice eveniment, nu toate lucrurile merg perfect si deci au fost si intarzieri tehnice care sper ca nu se vor mai repeta la a treia editie anul viitor.
Covorul rosu n-a facut decat sa accentueze abundența de marmură si aureola extraordinara a maretului Palat al Emiratelor, unde timp de 10-de zile evenimentul a reușit sa furnizeze o atmosfera fermecătoare in care peste 300 de participanti din toata lumea s-au perindat pe scena araba. "Marea ospitalitate este cel mai bun element din cultura arabă", a spus Mr. Karim Chrobog din Washington, regizorul documentarului "Războiul Copiiilor”.
Importanta unui Festival este accentuata si de participarea marilor stele din Hollywood. Prezența unor celebritati ca Melanie Griffith, Antonio Banderas, Meg Ryan, Catherine Deneuve, Jane Fonda, Susan Sarandon, Eva Green și Joseph Fiennes a garantat un accept global pentru acest al doilea Festival de Film din Orientul Mijlociu. „În numai doi ani, MEIFF-a cistigat o atenție la nivel global și numai cerul este limita pentru viitorul nostru in Industria Cinematografica," a elaborat vicepresedintele festivalului MEIFF, D-l Mohamed Al Khalaf, festival care a prezentat peste 130 de filme din 32 de de țări. Printre alte „destainuiri”, Antonio Banderas a declarat ca spera ca Arabii sa co-finanteze un studio de filme pe care vrea sa-l faca in Malaga, Spania, unde-si are el resedinta.
Mr. Adam Del Deo, senior Vice President al companiei Endgame Divertisment, a adus la MEIFF trei filme de gală inclusiv "The Brothers Bloom" si "La fiecare pas," un documentar despre Renaștere, precum si un muzical "Refren Line" cumpărat recent de către Sony.
Abu Dhabi a început o activitate serioasă pentru a deveni un centru regional de cultură și artă internaționala, alături de muzee - inclusiv Muzee outposts administrate de Guggenheim și Louvre – care au fost dotate cu investitii de miliarde de dolari, inclusiv si o asociere 50/50 cu National Geographic (US$100 de milioane pentru co-finantarea de filme în următorii cinci ani), Warner Bros. (co-finanțarea de filme, o temă de orasel cinematografic și parc), si o alta forta cineasta a fost Mass-Media ($250 de milioane de finanțare de filme de pe următorii cinci ani).
In Octombrie 12, a fost anunțat cu capital aparent nelimitat al petro-dolarilor, un miliard de dolari grupului MEDIA pentru a rivaliza un progam asemanator deja pornit in Dubai si poreclit Media City. Acest lucru va atrage atentia expertizei internaționale în care Abu Dhabi este deficitar, și va antrena o nouă generație de realizatori de film Homegrown cu ajutorul scolilor de filme din SUA si a profesioniștilor ca CNN, Reuters, Harper Collins, BBC și Random House, fiind printre primele firme care si-au deschis activitatea in mod amplu.
Totusi, e drum lung pana la finalizare; proiectele vor fi gata abea prin 2013 cu toate ca exista inca un sentiment de nesiguranță în rândul participanților festivalului, dat fiind mai mult promovarea conceptelor decit ceva mai exact. Teressa Tunney din SUA, o tanara actrita, scenarista si regizoare a fost prima care sa participe la premiile pentru scurt-metraj la MEIFF. "Am vrut să văd dacă arabii vor putea să ma finanțeze și să înțeleagă problemele realizarii de filme", a spus ea.
Un aspect al festivalului - indiferent cât de multe celebrități sunt transportațe cu avionul in prima clasa - este atragerea unui nucleu format din conducatori capabili sa ia imediat decizii. Si ori cat de multi bani sau de atracții sunt anexate la un Festival, unele lucruri cer totusi enorm de mult timp. Deoarece, in afara de partea fizica de construit, sau cea profesionala care se va preda studentilor, problema unei culturi vechi cum este Islamul si relatiile intre participanti este greu de emancipat si de schimbat in numai cativa ani pe cind traditia exista de sute de ani.
Si cum e de asteptat, ca in orice societate, am intampinat reformisti, religiosi temperati, religiosi ortodoxi plus citiva radicali a caror problema este, totusi, ignoranta mai mult ca ori ce. Ma refer la o ignoranta ce afecteaza comportarea umana in general si care se aplica in majoritate atat din partea localnicilor dar si din cea a vizitatorilor. De altfel, din aproximativ patru milioane de locuitori, numai 800,000 sunt cetateni inradacinati, pe cand ceilalti, au venit din toata lumea ca mina de lucru si inca mai trebuie! Si, ca in orice societate, cei imbogatiti nu mai vor sa lucreze la munca de jos preferind sa lase asta pe seama celor cu permis de lucru, a imigrantilor.
Cu toate acestea, Mr. Del Deo crede si subliniaza că există nenumarate multe aspecte si oportunitati de a face noi legaturi la MEIFF si care sunt foarte promițătoare. "E drept, sint necesare mai multe investiții străine, si in special din Hollywood, de unde cineastii sunt mereu în căutarea unor parteneri straini, finantatori. O problema de mentalitate, insa, este faptul ca americanii considera si accentueaza valoarea banului inaintea ori carei actiuni, pe cand ceilalti din afara Statelor Unite considera ca prioritate o are subiectul si apoi profitul potential.
Totusi, in ciuda celor expuse mai sus, ritmul crescator al dinamicii ca si a adaptarii catre Vest, este vertiginos. O infruntare - daca nu confruntare – este felul de a face or concepe o actiune la un nivel calitativ de care acest festival arab care abia este la cea de a doua editie si care a demonstrat cu dirzenie ca nu se lasa mai prejos de restul celorlate festivaluri internationale din restul lumii, in ciuda birocratiei.generale si locale, ceeace merita o acolada.
Pe de alta parte, insa, tenacitatea pe care conducatorii festivalului au demonstrat-o este de aplaudat deoarece, in ciuda impedimentelor, au delivrat totusi la inaltime ceeace a trebuit si pentru care au fost
angajati: adica un Festival de Filme International precis, professional, cu premii serioase si cu darzenia de a pregati urmatoarea editie cu mai putine stangacii, ca sa nu spun greseli.
Una din conferintele majore la care am participat a fost intitulata IMAGINEA ARABULUI IN FILMELE DIN HOLLYWOOD delungul anilor pana in prezent. La masa de pe scena au participat peroane importante ca D-na Cynthia Schneider, fosta ambasadoare americana in Olanda care a moderat discutia, D-na Leena El-Ali, directoarea ONG-ului - Parteneri in Umanitate, Kamran Pasha - scenarist renumit din Hollywood, Abdulla Bjad Al Oteibi din Saudi Arabia si care, spre surpriza noastra sau cel putin a mea, cand a declarat disponibilitatea multora din Saudi Arabia sa participe spre o schimbare a neintelegerii si predispozitia unei viziuni gresite despre Arabi si Islam, in general, din cauzele bine cunoscute si datorite unor extremisti, intreaga audienta s-a ridicat si aplaudat. Solutia lui: lumea araba sa investeasca mai mult in Hollywood, in special in filme in care un character Arab face parte dintr-o poveste.
Au mai fost: Omar Amanat - un finantator din Hollywod dedicat si el cauzei pentru schimbarea imaginei proaste despre Arabi; Pelin Tuirgut din Turcia, Chip Johannessen, unul din scenaristii renumitului serial „24” din Holywood, Kerem Bayrak - regizor din Yemen si Ben Harisi, producator din cadrul BBC Londra.
S-au discutat atat statul-quo in industria cinematografica cit si cauzele prejudecatii actuale. S-a afirmat necesitatea de a contribui la proiecte ce pot expune cit mai multa umanitate.
In incheiere, am solicitat is eu microfonul si am elaborat stupefactia ca nimeni din cei prezenti si atat de binevoitori sa se faca ceva spre o intelegere si imagine mai buna a Arabilor si a Islamului in lume si in special in America, n-a mentionat despre scolile primare in care copii sunt invatati de mici sa urasca si sa declare Razboi Sfant tuturor „necredinciosilor”!
Spre uimirea mea, trebuie sa admit c-am fost aplaudat. Ceeace ma face sa cred ca mai sunt sperante prin care Umanitatea sa se desfasoare si sa contribuie la un respect comun, indiferent de religie si fara interference politice.
In concluzie, vizita si participarea la MEIFF - MIDDLE EAST INTERNATIONAL FILM FESTIVAL in Abu Dhabi, anul acesta a fost o experienta de neuitat si care sper ca va da roade si la alte vizite sau proiecte de cooperare cinematografica si televiziune in viitorul apropiat.
Cat despre orasul Abu Dhabi, acesta este capitala guvernului si a evenimentelor culturale in Emirate, pe cand Dubai, este recunoscut ca un fel de Hong Kong - centru total dedicat comertului si finantelor.
Ducindu-ma la Dubai sa il visitez, am avut bucuria de al cunoaste pe Dl. Nicu Saracu, Atasat Comercial al Ambasadei Romane in Emirate si caruia ii ramin dator pentru timpul sau pretios in care m-a dus sa vizitez cateva din locurile cele mai importante, inclusiv renumitul Hotel Jumeyrah care arata ca o panza ridicata la catargul unui vas. Definitiv, Emiratele sunt raiul arhitectilor cu viziuni incredibile, unde nu exista limite!






dela Ray Arco, corespondentul nostru in Hollywood    12/10/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian