Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Pe teme de emigratie : Dădacă versus Sponsorare


I: Lucrez în Canada ca persoană care are grijă de copii (Live-in Caregiver) (LIC) si plănuiesc să mă căsătoresc cu o persoană care are deja cetățenia canadiană. Intrebarea mea este: voi primi si eu cetățenia canadiană odată ce mă căsătoresc sau trebuie să trec prin procedura care este pentru LIC si să astept ca statutul meu să fie clar în Canada? Mulțumesc.

R: Statutul dvs. este foarte clar în Canada: sunteți aici ca lucrător temporar conform programului LIC, care vă permite ca, după ce ați lucrat pentru o perioadă de doi ani în această calitate, având permisul de lucru pentru trei ani, să aplicați pentru rezidență permanentă.

Aveți dreptul să vă căsătoriți cu cine doriți, atunci când doriți. Insă trebuie să stiți că prin căsătorie nu deveniți automat cetățean canadian. Este adevărat că soțul poate să vă sponsoreze imediat după căsatorie, făcând o aplicație în Canada. De obicei, procesarea soților în Canada ia mai puțin de un an la CPC Vegreville. Dacă asteptați să aplicați pe cont propriu conform programului LIC, s-ar putea ca procesarea să ia cam tot atât timp sau chiar mai mult. Nu spuneți de când lucrați în acest program, deci nu stiu când ați deveni eligibilă pentru a aplica pentru rezidență permanentă. Dar, părerea mea este că sponsorarea este calea de urmat. Vă doresc succes!

I: Soția mea este cetățean Canadian de foarte muți ani. Sora ei vrea să vină din România în vizită si am vrea să stim dacă ar putea ramâne cu noi în Canada si să aplice de aici pentru rezidență permanentă. Este o femeie tânără, are doar 28 de ani, si noi credem că atât pentru ea cât si pentru noi, ar fi mai bine să fim împreună. Soția mea nu mai are pe nimeni aici, în afară de familia noastră si acest lucru ar însemna foarte mult pentru ea. Ne-am uitat si pe internet, si înțelegem că soția nu poate să o sponsoreze, cu toate că ar dori foarte mult acest lucru. Care ar fi alte opțiuni pe care le-am avea? Mulțumesc.

R: Da, aveți dreptate, soția dvs. nu poate să-si sponsoreze sora. Nu-mi dați prea multe detalii despre sora soției referitor la educația ei, istoria de muncă, etc. pentru a-mi face o idee mai clară asupra situației si a face o evaluare preliminară. In orice caz, judecând după vârsta surorii, s-ar părea că un permis de studii sau un permis de lucru ar fi cel mai recomandabil. In cazul în care ea are deja o diplomă, ar putea fi interesată într-un program de studiu de doi ani pentru a se perfecționa într-un anumit domeniu. După absolvirea unui astfel de curs, sora s-ar califica pentru obținerea unui permis de lucru pentru trei ani, cu oricare companie care îi oferă de lucru. După numai un an de lucru în Canada, se va califica pentru rezidență permanentă conform noii clase create de curând: clasa celor cu experiență canadiană (CEC).

Acelasi lucru este valabil si în cazul în care sora si-ar găsi o companie care doreste să o angajeze pe o perioadă de doi ani si vrea să treacă prin procedura de obținere a unei opinii de piață - Labour Market Opinion (LMO). După doi ani de lucru în Canada, sora se va califica de asemenea pentru a aplica pentru rezidență permanentă în clasa nou creată menționată mai sus. Categoria de « lucrător independent - Skilled worker – va suferi curând schimbări esențiale si încă nimeni nu stie cum vor afecta cazurile care sunt deja în sistem. Din acest motiv, nu as recomanda pentru moment această variantă.

I: Sunt un tânăr care am venit în Canada si, fiind sfătuit de diverse persoane, am aplicat pentru statutul de refugiat. De fapt, cererea mea nu este bazată pe nimic care să justifice că viața îmi este în pericol. Pe zi ce trece, înțeleg că am gresit facând această aplicație si nu stiu cum să ies din acest impas. M-am uitat pe internet si am văzut că sunt diverse programe, inclusiv programe provinciale si mă întreb cum să fac să aplic conform unuia dintre aceste programe. As putea face acest gen de aplicație?

R: Este bine să vedeți care vă sunt opțiunile înainte de a lua o hotărâre cum este mai bine să aplicați. Dacă într-adevăr viața nu vă este în pericol să vă întoarceți acasă, puteți alege opțiunea de a face o aplicație din afara Canadei, asa cum prevede legea în majoritatea aplicațiilor: pentru permis de studiu, permis de lucru, lucrător independent, programe provinciale, etc., sau din interiorul Canadei: H&C (pe baze umanitare), LIC (îngrijire copii sau bătrâni) sunt doar câteva care îmi vin în minte.

Deoarece ați aplicat ca refugiat, acest lucru adaugă o componentă de complexitate cazului dvs. si s-ar putea ca să facă aplicarea sub unele programe mai dificilă. Dar, trebuie să stați să analizați cazul dvs. în toată complexitatea lui, după care să luați o hotărâre pe baza unor informații corecte în ceea ce vă priveste. Nu vă grăbiți în luarea unei decizii si cântăriți bine lucrurile, deoarece este vorba de viața dvs. Vă doresc mult noroc!

Mihaela Boeriu este consultant de emigrație certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigrației în GTA din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com

Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.






Mihaela Boeriu : mihaela@cgsconsultants.com    12/6/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian