Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Speranta


Oamenii ar trebui sa se considere norocosi si prin aceasta fericiti ca s-au nascut cu ceea ce numim sperantza- hope- ; si-a pus intrebarea cineva daca omul ar putea trai fara acesta calitate care pare inscrisa genetic in creerul uman?
Fara indoiala nu se poate trai fara sperantza pentruca ea joaca un rol major in a estompa nesigurantza viitorului ,obstacolele sigure intilnite in viatza si prin acesta diminua anxietatea existentei si face posibila continuarea luptei pentru a invinge dificultatile rezervate de un viitor necunoscut.
Sperantza face parte din "spiritualitatea" umana si este probabil specifica omului; ea poate fi echivalata cu un tranquilizant de tipul endorfinelor care actioneaza asupra emotiilor si gindirii umane.
Fara a sti cu sigurantza de unde provine acesta calitate a spiritului uman nu ar fi exclus ca in adevar sa fie conditionata de intermediari chimici -dopamina, serotonina, acetil-cholina etc- si de endorfinele produse fiziologic in sistemul nervos.
Cert este ca stari psihice anormale ca in anxietatea generala , cyclotimie, depresiune nervoasa, psichopatii diverse, acesta calitate exceptionala a "spiritului" poate dispare si in acest caz lasa locul unei cinditii care se numeste "disperare"-lisa de sperantza.
In adevar, termenul de "disperare" inseamna de fapt "speranta alterata " ceea ce echivaleaza practic cu piederea sperantei.
Doctrinele religioase, doctrinele politice si economice ,morala,toate se bazeaza pe capacitatea de a excita si intretine sperantza in spiritul oamenilor.
Viatza de apoi a crestiinismului, reincarnarea budismului, comunismul lui Marx, etc sunt exemple in istorie care subiniaza acest adevar,
Succesul in recenta alegere presidentiala in US este un alt exemplu convingator caci ,simplu spus, votul exprimat a fost motivat numai de "sperantza".
Psihoterapia ,hipnoza etc sunt tot atitea metode de a actiona asupra acestei calitati umane si faptul ca sunt de multe ori urmate de succes inseamna ca acesta calitate a spirtului este in fapt bazata atit pe manipularea emotiilor cit si pe cea a cunoasterri (inducerea sperantei prin hipnoza sau terapie este bazata pe concept, intelegere, nu pe emotii).
Speranta raspunde de asemnea eternului paradox al omului care se naste ca mai tirziu sa moara!mai bine zis este calitatea spirituala care il apara in parte de frica si ideia ca va muri exprimata asa de bine de latini prin "memento mori!".
Rezulta ca un imperativ uman ca sperantza sa fie cultivata, aparata si pretzuita!
Cind Pope John II s-a exprimat fata de credinciosi "get into hope" a fost bine motivat.


Dr Dinu Dimitriu / Toronto

Dr Dinu Dimitriu    11/15/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian