Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : De unde venim...

Daca Sir Roger Penrose-celebrul profesor dela Oxford- este corect in gindirea lui, ar insemna ca universul in care se roteste faimoasa noastra planeta-unica prin aceea ca a permis inflorirea vietii- este unul dintr-un sir de universuri care se succed ;este asa zisa teorie a aeon-ilor care sustine ca la intervale imense de timp de bilioane de ani( aeon-e),materia se condenseaza pina la un punct zis de singularitate datorita gravitatiei ,dupa care urmeaza un big-bang care duce la expansiune a universului care in momentul in care ajunge la un anumit grad de expansiune se reintoarce la stadiul de singularitate datorita tot gravitatiei si ciclul se reia.

Acest mod de a privi crearea universului ridica o multitudine de constatari si intrebari :
1. o constatare este ca universul nostru este numai unul dintr-o serie de perpetuum de universuri
2. inseamna de asemenea ca universrsurile se creaza automat sub controlul legilor fizice
3. rolul unui Creator nu se mai pune decit eventual in legatura cu formarea primului univers din acest sir de universuri
4. universul in care se gaseste pamintul nu este probabil primul univers;in acest caz el s-a creat prin actiunea legilor fizice ;acesta inseamna ca nu a fost nevoie de un Creator ca el sa apara.
5. partea slaba a acestei teorii este ca atribue fortei gravitationale proprietati de condensare a materiei ducind la singularitate si bing-bang dar si diminuarea actiunii ei permitind expansiunea universului.;ar insemna ca Big-bang-ul ar distruge temporar forta gravitationala care insa se reface(?) si actioneaza din nou cind expansiunea atinge un anunmit grad de dilatatie.
6. este imposibil de stabilit pozitia universului nostru in perpetuum-ul universurilor
Daca teoria Big-bangului sprijinita de Hawking si altii impunea un "inceput" -creatie- care coincidea cu singularitatea si prin acesta acorda un loc unui Creator -"fiat luce"- teoria aeon-liana nu implica o creatie ci numai o succesiune de evenimente conditionate de legi fizice.
Conform acestei teorii universul nostru este un element dintr-un sir de periodicitati si nimic mai mult!

In legtura cu teoria lui Penrose a succesiunii universurilor se poate considera ca viata a existat si in universuri care au precedat pe al nostru dar din cauza bing-bangului totul a fost distrus in acel moment;se deduce deci ca progresul si complexificarea determinata de evolutie intr-un univers dat,nu se pot transmite universului care succede.
Aceasta inseamna ca pe plan total universal -in cadrul duratei universurilor-progresul este posibil intr-o unitate dar nu se pastreaza pe ansamblul universurilor.
Fiecare nou univers isi creaza propria lui experienta evolutiva incepind dela zero.
In ansamblu schema gindita de Penrose ar fi un exemplu de discontinuitate in cadrul continuitatii.
Viatza pe de alta parte este rezultatul capacitatii de autoorganizare a materiei din univers conform normelor codului genetic modelat de evolutie care a facut posibila trecerea dela unicelulare la fiinta vorbitoare. ;nevoia de comunicare a dus la vorbire articulata si la desvoltarea gindirii concrete si abstracte prin care informatia a gasit cai de transmitere dupa cum tot informatia regleaza transmiterea planului continut in DNA prin intermediul RNA -ului catre proteinele din nucleu si celula in vederea constructiei de tesuturi si organe ca si de remodelarea lor in timpul vietii.
Extraordinara plasticitate celulara (stem cells) este sufuccienta sa asiigure repararea si metinerea integritatii ,a unitatii fiintelor vii.
Psihismul, ceea ce numim suflet,este o consecinta a functiunii circuitelor intracerebrale care mentin integrate diversele nivele ale creerului (scoarta cerbrala, formatiile subcorticale,truchiul cereberal si maduva) precum si nivelele functionale cerebrale cum sunt constientul si subconstientul.
Din cauza complexitatii fenomemnului "viatza" si a discontinuitatii universului nu exista nicio siguranta teoretica de existenta a vietii in universuri precedente sau in cele ce urmeaza;singura notiune este ca in universul nostru exista forme de viatza si inafara planeitei pe care traim si ca sigur viatza va inceta cu ocazia viitorului Big-bang.


Dr Dinu Dimitriu / TorontoDr Dinu Dimitriu    10/29/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian