Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Din presa de altadat ( 33 ) : Revista Higiena nr 103 / 1916

Ce poate face intiativa particulara – Policlinica “REGINA ELISABETA”

Sunt douazeci de ani de cand s-a infiintat policlinica “Regina Elisabeta”. Astazi, aceasta policlinica este o institutie infloritoare, cu o organizatie vasta ; dar inceputurile ei au fost foarte modeste. Aceste inceputuri, insa, sunt gloria acestei institutiuni. In adevar, istoria policlinicii “Regina Elisabeta” este cea mai inaltatoare pilda de ce pot face initiativa particulara si devotamentul. Ea poate face educatia sufletului mai bine decat orice tratat de morala ; ea este o fapta stralucita, care iti impune respect si admiratie, care iti da incredere in nobletea sufleteasca a omului ]i, cu un cuvant, in umanitate.
Creatorii policlinicii sunt patru medici, d-nii doctori Goilav, Marcel, Romalo si Taranu. Acestia, vazand in jurul lor atata suferinta si nazuind s-o aline pe cat le-o sta in putinta, s-au gandit sa infiinteze un spital particular in care sa se dea consultatii medicale gratuite si, in masura in care se va putea, medicamente gratuite populatiei sarace a Capitalei. Au strans oarecare fonduri prin cotizatiile voluntare pe care le-au dat din punga lor, ]i-au asigurat concursul societatei de binefacere “Tihisoiu” care a facut un varsamant de 800 lei ]i a platit ]i medicamentele distribuite copiilor – si, cu aceste modeste mijloace, au inaugurat spitalul lor care a inceput sa functioneze la 16 februarie 1896. Dupa deschiderea ei, policlinica a mai avut concursul domnilor doctori E.Lempart, Radovici, Costinescu, Ch.Teohari, Honig, prof.Stanculeanu, Staicovici etc. Pe aceasta temelie s-a ridicat institutia care poarta numele defunctei noastre suverane. Acest nume e un titlu de mandrie pentru policlinica, deoarece, gratie patronajului M.S.Reginei Elisabeta, ea s-a putut indruma spre situatia stralucita pe care o are azi. Patronajul primei regine a Romaniei a fost obtinut in Ianuarie 1897 de catre Societatea Policlinicei care s-a constituit in aceasta luna ]i in acest an cu concursul d-nelor Jeana Berindei, Marie Brailoiu, Marie Pacleanu ]i d-]oarei Fanny Seculici. |elul atat de frumos al fondatorilor policlinicei avusese un ecou mi]cator in sufletele nobile ale acelor doamne care au voit sa-l transforme intr-o realitate cat mai pipaita ]i au depus cea mai intinsa activitate in scopul a]a de maret al u]urarii suferintelor celor nevoia]i, scop care a atras numaidecat societatei protectia M.S.Reginei Elisabeta.
Cel dintai pre]edinte al Societatei Policlinica “Regina Elisabeta” a fost marele mare]al (al palatului – n.Obs.) G.C.Philipescu care a ridicat prestigiul moral al policlinicei ]i a intarit-o materialice]te. Sub pre]edintia lui, Societatea a devenit persoana morala. Al doilea pre]edinte a fost fostul ministru C.I.Stoicescu care a obtinut de la stat pentru societate un teren de 4000 de metri patrati, teren schimbat cu altul al comunei, unde se ridica localul de astazi al policlinicei. Ambii barbati, astazi morti, au adus servicii insemnate institutiei. Din 1905, pre]edinte al societatei este principele Barbu }tirbei. Comitetul de doamne, compus la inceput din membrele fondatoare, a sporit an cu an ]i a avut ca prima pre]edinta pe d-na Eufrosina Baicoianu, apoi ca a doua pre]edinta pe d-na Maria B.Boerescu ]i, in sfar]it, are astazi ca pre]edinta pe d-na Marie Nicolle Darvari. {n 1910, actuala regina a Romaniei, pe atunci principesa mo]tenitoare, Maria a devenit oficial protectoarea institutiei. {n 1908, primaria Capitalei, apreciind serviciile aduse de policlinica ]i buna ei administratie, a hotarat sa treaca pe seama ei organizarea ]i conducerea tuturor consultatiilor medicale ale Capitalei ]i astfel s-au pus bazele dispensarelor comunale care au fost construite ]i terminate in toamna anului 1908. Aceste dispensare sunt in numar de ]ase. Al ]aptelea il formeaza insu]i localul central al policlinicei, cladit in bulevardul Ferdinand.
{n acest scurt istoric al evolutiei Policlinicei “Regina Elisabeta”e o munca uria]a, o abnegatiune adanca, o rabdare nemarginita ]i o bunatate nesfar]ita. Toti cei din jurul ei, de la regina ]i principesa, pana la medici, s-au straduit din rasputeri sa largeasca pe cat mai mult putinta de alinare a nevoia]ilor bolnavi, luptand moralmente ]i materialice]te pentru inflorirea institutiei, fara nici un gand de rasplata – alta decat multumirea sufleteasca – deoarece medicii i]i dau concursul cu totul gratuit. E dureros numai ca doi din primii luptatori pentru inradacinarea acestei institutii n-au avut norocul sa-]i vada visul cu ochii, caci moartea i-a rapit inainte de timp. Ace]tia sunt doctorii Marcel ]i Radovici. Progresele realizate de policlinica se pot vedea foarte lamurit din bilantul activitatii sale materiale. {n cei 20 de ani de cand exista, policlinica a dat peste 700.000 de consultatii medicale, iar in dispensarii, in cei 7 ani de cand functioneaza, 385.300 de consultatii. De 16 ani, se dau medicamente gratuite la mai toti bolnavii. {n serviciul cu paturi, infiintat la 7 Ianuarie 1911, au fost cautati 317 bolnavi, ospitalizati la un loc 3.845 zile. {ncasarile policlinicei, in cei 20 de ani, au fost de 627.200 lei ; cheltuielile de 504.363 de lei. O mare parte a acestui fond a fost absorbit ]i de cladirile localului central, ale dispensarelor.
Dupa moartea M.S.Reginei Elisabeta, care n-a uitat in testamentul ei aceasta institutie pe care a subventionat-o mereu in viata, protectia intreaga a trecut a trecut M.S.Reginei Maria a Romaniei care a prezidat, chiar la palat, ]edinta de aniversare a 20 de ani de existenta a policlinicei. Iata cum dragostea pentru suferinzi a unor medici, devotamentul lor ]i taria lor sufleteasca au putut da na]tere uneia din cele mai importante institutiuni de binefacere din Capitala tarei. Initiativa particulara ar putea lua pilda de la modestii fondatori ai policlinicei pentru atatea mari opere ce s-ar putea crea spre folosul concetatenilor si al tarei.


George Fischer    10/17/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian