Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Filmul unei stagiuni muzicale


Dinamica desfasurarii unui film poate fi asemanata cu cea a derularii unei stagiuni muzicale, in care se perinda secvente-evenimente trecute, prezente si viitoare, unite sub liantul unei autentice naratiuni a asteptarilor. Este impresia lasata de parcurgerea suitei de momente muzicale cuprinse in proiectele primei parti a stagiunii formatiilor muzicale Radio. Cu o exemplara structurare a strategiei variabilelor stilistice si repertoriale, ne aflam in fata multor programari de prim rang. Printre cele pe care le-am consemnat de curand, odata cu inaugurarea suitei de concerte, am retinut ideea de a pastra dimensiunea beethoveniana ca un arc de bolta al problematicii estetice clasice, oferite de interpreti de prima importanta – dirijorii Horia Andreescu, Jin Wang; solistii Gerhardt Opitz, Ana Tifu (laureata celui mai recent Concurs Enescu), Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Horia Mihail, altfel spus “Romanian Piano Trio”.
Creatia mozartiana, cu simfonii, concerte de vioara, de pian (dirijori - Cristian Brancusi, Camil Marinescu, Ovidiu Balan, Horia Andreescu, Mihai Agafita; solisti - Dana Borsan, Michael Roll, Oana Andra, Marian Pop, Luiza Borac, Stefan Besan) si o captivanta suita camerala – Cvartele lui Haydn in versiunea de autoritate a formatiei “Voces”, implinesc triada clasicismului vienez, veritabila oaza a preferintelor dintotdeauna pentru melomani. Fara a detalia toate programele cuprinse pana la finele lui decembrie, am descoperit drept consecventa ideea “concertelor portret” – este vorba de Rihard Strauss (mezzo-soprana Gabriela Popescu, dirijor Gerd Shaller), P.I. Ceaikovski (solist Gabriel Voicu, dirijor Ilarion Ionescu Galati), Luigi Cherubini (dirijor Paolo Ponziani Ciardi, solisti Gabriela Hazarian, Adrian Marcan) si, bineinteles, sarbatoritul anului 2008 - Giaccomo Puccini, cu arii, duete si coruri din operele maestrului verismului italian (dirijor Nayden Todorov, solisti Sara Galli, Sorina Munteanu, Gustavo Porta). Stagiunea formatiilor muzicale Radio este receptiva si la alte evenimente in afara celor amintite pana acum. Corul Academic, sub gestul inspirator al maestrului Dan Mihai Goia, in afara colaborarilor in programe vocal-simfonice, are propriul sau concert. Ideea este suprinzatoare si bogata muzical – rugaciunea “Ave Maria” in talmacirea componistica a mai multor secole de creatie corala baroca, clasica, romantica si moderna. Intre recitalurile din mijlocul saptamanii exista si surprize, cum ar fi, cantate de: mezzo-soprana Claudia Codreanu (la pian Inna Oncescu, la clarinet Ion Nedelciu) pagini de Richard Strauss, Jacques Offenbach, Felicia Donceanu: un alt program de recital cu trei capodopere pianistice, este semnat de Dana Borsan (muzica de Beethoven, Liszt, Chopin). De altfel, recitalurile invita si muzicieni mai rar prezenti in alte stagiuni – soprana Ada Burlui de la Iasi, organista Olga Babadjan (orga, muzica apartinand lui Messiaen si Toduta, compozitori aniversati in acest an), violoncelista Ioana Meier-Ostafi. Nu epuizam, in aceste consemnari, tot ce poate fi ascultat, saptamana de saptamana, la Studioul de concerte “Mihail Jora”, dar exista suficente mentiuni pentru a considera “filmul stagiunii” drept deosebit de atractiv pentru public, ceea ce se si confirma prin salile arhipline din fiecare seara. Ca intotdeauna, Anul Nou este precedat de un program special, care impodobeste cu sunete Bradul traditional. De data aceasta, Concertul de Craciun apartine formatiei “Romanian Young Brass” si lui Mihai Ceascai, cu muzica de Bernestein, Gershwin si alti creatori de momente pitoresc-sarbatoresti. Invitatia la derularea acestor programe este subinteleasa, ca un veritabil semn de solidaritate cu muzica noastra de toate zilele.

Grigore Constantinescu    10/15/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian