Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


" O noapte furtunoasa" la teatrul Tudor Musatescu din Toronto,

Pe la inceputul anului, anuntam intrarea piesei in repetitie, si, iata, chiar in mijloc de toamna, trupa teatrului “Tudor Musatescu” din Toronto este gata sa-si numere “bobocii” intalnirilor de lucru, insirate in vreo 34-35 de duminici !
Este o noua piesa pusa in scena de acest teatru care a luat fiinta, acum cativa ani, la initiativa unor membri ai cenaclului Observatorul.

La una dintre ultimele repetitii snur, adica fara intreruperi si reluari, asteptam “gongul” de-ncepere. Interpretii erau pregatiti, cam cu aceeasi costumatie, ca la spectacol, cu aceeasi recuzita de joc la indemana :
Intr-un cui, pe dulapul de merinde si farfurii – biciul cu care va fi pliciuit Spiridon ( Gelu Campean ), pentru ca iar a fost prins dormind, la intoarcerea lui Jupan Dumitrache din garda;
La fereastra, la centura sau intr-un colt, pe un scaun, pusca si sabiile – cu care, teribilul Titirca Inima Rea ( Stelian Constantin ), Ipistaul-politist ( Viorel Neacsu ) si Chiriac tejghetarul ( Cristi Tunariu ) il vor incolti pe Rica Venturiano, “amploaiatul”, studinte in drept si publicist ( Virgil Raban ), prins la prima declaratie de “ amor “, dar nu in fata “Angelului sau radios” – Zita ( Laura Roman ), ci in fata Vetei
( Steluta Moody ) prea “rusinoasa” cocoana a lui Titirca.
Alaturi de “pictoritele de costume”, ce s-au ingrijit de costumatie si recuzita de joc ( dna. Tity Gavan si dna. Eva Strambu ), se mai afla la repetitie si “operatoarea de sunet ( dra. Diana Campean ), “pentru ca macar muzica”, ambianta sonora, zgomotele nefiind inca finisate si inregistrate ( ambianta sonora: Cristi Tunariu ), “sa intareasca jocul actorilor, sa-i introduca in emotie”, cum m-a facut sa inteleg regizorul ( dl. Stelian Constantin ) !
Succinta mea punere in tema, gandita, acolo, la fata locului, a fost oprita aici de gongul inceputului, batut, ca la teatru, intr-un taler improvizat, de regizoarea secunda Tity Gavan.
De indata, radioul-casetofon al operatoarei de sunet a umplut incaperea cu “slagarul”
piesei - “ Lampagiu de alta data “, intr-un aranjament muzical armonizat de cunoscutul dirijor al formatiei corale “Armonia”, dl. Augustin Medan, interpretat de dna. Magda Medan si dl. Cristi Tunariu.
Apoi, obisnuitul start al regizorului, mai mult ca la film, decat ca la teatru : Cortina, unu, doi, trei!… Motor !
Jupan Dumitrache : - Iaca, niste papugii, niste scarta, scarta pe hartie…
Si asa, au inceput si s-au scurs doua ore de repetitie, fara intreruperi si reluari, cu noroc, adica fara “balbe” si amnezii subite, numai cu “susotelile” abia auzite ale sufleurilor, de i-am vazut, la sfarsit, pe interpreti, care mai de care, bucurandu-se ca niste copii mari:
- Merge, coane, hai, piesa se poate da chiar maine !

Si acest “maine“ al dumnealor, entuziast si muncit cu tragere de inima in cele 8-9 luni de repetitii, va asteapta, dragi spectatori, in seara zilei de sambata 1 noiembrie, orele 19. 30
si in dupa-amiaza zilei de duminica 2 noiembrie, orele 16.00, pe scena teatrului “Crescent”!
Din partea regizorului, doar aceasta chemare-marturisire am reusit sa obtin, la sfarsitul repetitiei:
“ Veniti, stimati iubitori de teatru, sa retraim impreuna piesa aceasta inegalabila, sa-l redescoperim pe Caragiale al nostru, pe cat de ironic si sarcastic, pe atat de sentimental.
M-am straduit sa va ofer, printr-o distributie inzestrata, cu joc sincer, ca de film, nemaipomenita intamplare comico-dramatica din viata unuia dintre , care, la premiera de la Nationalul bucurestean de acum 130 de ani, l-au fluierat pe dramaturg.
Va veti bucura de un spectacol inchegat, ajutat sa curga vioi si placut de muzica si ambianta sonora. Cu alte cuvinte, am respectat dialogul si indicatiile de scena ale marelui facator de comedie, dar le-am potrivit pe gustul publicului de azi, cultivat de televiziune prin asa zisele inscenari-filmate !”

Bilete se mai gasesc la tel 416 633 3693 sau 416 322808 sau e mail eudroiu@yahoo.com
Elena Dumitrescu    10/15/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian