Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Carte frumoasa, cinste cui te-a scrisCarte frumoasa, cinste cui te-a scris
Incet gandita, gingas cumpanita;
Esti ca o floare, anume inflorita
Mainilor mele, care te-au deschis.

Asa incepe poezia “Ex Libris” scrisa de Tudor Arghezi. Asa incepe – spun eu - si orice manifestare legata de carti - pentru ca despre o astfel de manifestare - si anume evenimentul cultural numit “Word on the Street” din Toronto– as vrea sa vorbesc in articolul de fata.
Pentru mine, un asemenea eveniment are puternice legaturi cu trecutul, cand, studenta fiind, sau, mai t@rziu, c@nd lucram ca redactor, participam - ca vizitator sau ca reprezentant al standului editurii - la diversele t@rguri de carte care se tineau la Bucuresti, Cluj, Brasov, la Teatrul National, sau la Sala Radio…
Emotia cu care am asteptat prin urmare evenimentul numit “Word on the Street”, care s-a desfasurat in Queen’s Park, este atunci de inteles. Acest parc s-a transformat intr-un paradis pentru iubitorii de carte, care au avut ocazia sa viziteze zeci de standuri cu carti sau reviste si sa intalneasca un numar impresionant de autori canadieni. Tineri sau mai putin tineri, copii, parinti, sau bunici, studenti sau cei trecuti de varsta studentiei, cupluri sau singuratici, s-au bucurat de acest festival anual desfasurat [n aer liber, festival care are deja o istorie de optsprezece ani.
Festivalul atrage [n fiecare an peste doua sute de mii de vizitatori, si [si [mplineste mandatul de a reuni scriitori si personalitati marcante ale vietii literare, dar si de a [ncuraja noi talente. El este celebrat nu numai [n Toronto, dar si [n Vancouver, Halifax si Kitchener. Festivalul are c@te ceva de oferit tuturor – exista o sectiune dedicata cartilor pentru copii, sectiune [n care se desfasoara si activitati atractive pentru cei mici, mai multe sectoare unde au loc lecturi din romane, sau unde autorii consacrati ofera autografe admiratorilor, o sectiune destinata cartilor [n limba franceza, carti ale diasporei s.a.m.d.
Cu siguranta timpul dedicat festivalului se dovedeste insuficiente pentru a putea vizita cele peste doua sute de standuri, pentru a [nt@lni cei o suta cincizeci autori sau pentru a asista la zecile de reprezentatii artistice. Eu am ramas cu aceasta ne[mplinire, desi sufletul mi-a fost plin de bucuria de a fi prezenta la acest eveniment, astfel ca, de la sf@rsitul acestei a nouasprezecea editii, am trait nerabdarea de a ma revedea din nou, anul viitor, pe aleile parcului cu nume regal si de a rosti, din nou, versurile lui Arghezi:

Esti ca vioara, singura ce canta
lubirea toata pe un fir de par,
Si paginile tale, adevar,
S-au tiparit cu litera cea sfanta.

Eliza Ghinea    10/12/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian