Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


SUBMINAREA BIBLIEI
Hotarit lucru , America este tara tuturor posibilitatilor. Ca prima putere economica si militara a lumii, America se mentine in topul majoritatii statisticilor relevante, intelegind prin asta atit aspectele pozitive cit si cele negative ale societatii contemporane.
Daca la jumatatea secolului trecut, existenta unor regimuri de opresiune in diferitele parti ale lumii reclamau o activitate sustinuta din partea organizatiei mondiale a natiunilor (ONU) pentru protectia persoanelor persecutate, facind necesara si aparitia organizatiilor civile de aparare a drepturilor omului , astazi cind aceste regimuri de oprimare au disparut in mare masura prin cvasi-colapsul lagarului communist, obiectul de activitate al acestor organizatii (ma refer la cele care militeaza pentru drepturile omului) a inceput sa devieze de la spiritul nobil care le anima la inceputuri activitatea lor militanta..
Ultima « minune » tipic americana, care ne-au tinut si continua sa ne tina treaza atentia, priveste problema monumentului de piatra de cca 5300 lbs, in care un sculptor a cioplit sugestiv, pe filele unei carti deschise, minunata invatatura a Decalogului (cele 10 porunci Dumnezeiesti )
Pentru cei care nu au avut sansa sa invete religia in scoala elementara, sa amintim ca cele 10 porunci Dumnezeiesti au fost date poporului lui Israel prin Moise. Le-a transmis poporului ales spre a le pazi, ca o conditie sine-qva-non pentru mantuirea sufletelor.
Ceea ce mi s-a parut relevant in actiunea de instalare a acestui monument a fost ca initiativa a apartinut judecatorului sef al tribunalului orasului Montgomery - statul Alabama -, pe nume Roy Moore. Din dispozitia acestuia, monumentul a fost montat , la 31 July 2001, in rotonda publica a tribunalului orasului, pentru a reaminti parca « vizitatorilor » despre indatoririle morale pe care Dumnezeu ni le-a transmis din antichitate. Nimic mai potrivit, zic multi, un loc ca acesta pentru instalarea acestui moral si instructiv monument, caci aceste porunci au fost uitate de majoritatea celor pe care justitia sociala ii « invita » aici (in Court) tocmai pentru a da socoteala de incalcarea normelor de convietuire sociala .
Actiunea judecatorului sef Roy Moore n-a fost pe plac unui confrate de breasla, judecatorul federal al statului Alabama, Thompson, care l-a atentional pe Moore precum ca instalarea acestui monument in rotonda publica a tribunalului incalca constitutia americana !
Nu cunoastem rationamentul care a stat la baza hotaririi acestui judecator federal, insa este greu de imaginat o motivatie sanatoasa si morala care te indreptateste sa hotarasti indepartarea unui monument continind tocmai ESENTA LEGII MORALE pe care este fundata natiunea americana : cele 10 porunci Dumnezeiesti
Din capul locului trebuiesc lamurite citeva aspecte ale acestei controverse stranii, care a atins apogeul in zilele cind se scriu aceste rinduri..
Existenta la aceasta ora in America a unei palete foarte diferite de culte religioase, nu vine decit sa demonstreze existenta unei solide democratii , care militeaza pentru implementarea unor principii morale si etice in societatea civila, principii ce trebuiesc respectate de toti cetatenii acestui stat. Institutiile statului acreditate cu mentinerea unui climat moral in viata civila a societatii numesc persoane autorizate, cu un profil profesional si moral fara cusur, care declara sub juramint ca vor judeca fara partinire cazurile care se situeaza sub incidenta legilor. Acelasi juramint il depun si martorii chemati sa depuna marturie pentru lamurirea instantelor de judecata. Deci juraminte au depus , la numirea in functie, si judecatorul sef Moore, si judecatorul federal Tomson si judecatorii Curtii Supreme. Fiecare in parte AU JURAT sa tina cumpana dreapta a judecatii, sa apere societatea civila de ucigasi, de hoti, de violatori, de tot ceea ce tinde sa infesteze viata noastra cotidiana. Si pentru ca juramintul sa depaseasca cadrul laic al cotidianului, el se rosteste pe Biblie, Cartea Sfinta a Crestinatatii.
Dece pe Biblie ? au mirait subversiv anumite grupuri. Si nu s-au oprit numai la mirait, ci s-au pus pe treaba.
Doua organizatii de trista notorietate (le vom numi in cele ce urmeaza), au depus plingere in Court, reclamind ca neconstitutionala instalarea monumentului celor « Ten Commendments » intr-un loc public. Parca atita a asteptat Judecatorul nostru federal, sa aiba o reclamatie legata de acest monument, ca ordinul de mutare a monumentului a si fost emis « right away »
Intervievat de reporterii CNN in legatura cu constitutionalitatea hotaririi de mutare a monumentului, fostul procuror federal Kendal Coffey este de parere ca « cele 10 porunci se refera la un Dumnezeu particular al iudeo-crestinilor , si ca dispunerea intr-un loc public a unor percepte religioase iudeo-crestine ar fi contrare libertatii religioase garantata de constitutia SUA ». Evident ca o astfel de opinie este si antisemita si provocatoare.
In primul rind, pentruca Dumnezeul Crestinilor este Dumnezeul primilor colonizatori ai Americii, iar Cartea lor Sfinta a fost Biblia. Daca primii colonizatori ai Americii ar fi fost musulmani, blocul de piatra ar fi continut cu siguranta comandamentele morale ale Coranului, asa cum a fost el transmis de Ingerul Gabriel lui Mahomed. Faptul ca religia Crestina este majoritara in SUA nu trebuie sa deranjeze pe nimeni, asa cum nu trebuie sa derajeze faptul ca religia dominanta in tarile arabe este islamismul. Importanta este crearea cadrului legal ca toate cultele religioase sa poata convietui pasnic intr-un cadru social si de teritoriu comun.
Rev. Jerry Falwell al Bisericii Evanghelice mentioneaza in acest sens ca « pe religia (credinta) crestina este fundata Natiunea Americana » . si, « …aceasta religie crestina, promovind ca principiu moral primordial dragostea fata de aproapele nostru, a dovedit o mare deschidere si ospitalitate celorlalte culte religioase . …Iar acum se vede contestata tocmai de cei pe care i-a primit cu dragoste si bunavointa….Insa nu trebuie sa mai mire pe nimeni un asemenea ordin emis de un judecator federal, atita timp cit aceeasi curte federala a legalizat cu citeva luni in urma Sodomia (casatoria unisex)-considerata ca pacat de dogma crestina… » ca si de toate celelalte dogme.
In al doilea rind, Tablele Legii (Cele 10 Porunci) au fost date de Dumnezeu lui Moise pe muntele Horeb, la intoarcerea evreilor din robia egipteana (cca 1230 i.Hr.), adica cu aproape 8 veacuri inainte de de aparitia lui Confucius si Lao-Tzi (intemeietorii confucianismului si daoismului) in China antica, a lui Buddha in India si cu mai mult de 19 secole inainte de nasterea profetului Mahomed (intemeietorul islamismului) in Arabia. Aceste “Ten Commendments” care stau la baza religiei iudeo-crestine, nu contin nimic denigrator sau provocator pentru alte culte religioase existente in America si in lumea intreaga.
Un alt lider proeminent al Bisericii Evanghelice-Dr.James Dobson- se teme ca asaltul judecatorilor impotriva monumentului este « o parte a unui larg plan de eliminare a oricarui vestigiu al credintei, religiei sau inchinarii la Dumnezeu dintr-o piata publica. ….Daca nu vom stopa aceste actiuni aici, initiatorii planului vor curata jumatate din cladirle din Washington de astfel de vestigii“

Juramintul pe Biblie (Cartea Sfinta a Crestinilor) are si o conotatie aparte, pentru ca este juramintul pe care-l facem in fata lui Dumnezeu, iar a incerca sa-L mintim pe EL este echivalent cu a ne expune urgiei Proniei Divine. Semnificatia lui morala este diferita fata de cea a juramintului pe Constitutie, numai si pentru faptul ca Biblia (Vechiul si Noul Testament) este lege morala divina a poporului, ce a fost transmisa prin revelatie dumnezeiasca Proorocilor si Sfintilor Apostoli. Acest juramint se termina cu : « Asa sa-mi ajute Dumnezeu » care indeparteaza din inima celui care-l rosteste orice tendinta sau gind de a mistifica adevarul.
Iata dece, atit Curtea Suprema a Statelor Unite, cit si Camera Reprezentantilor din Congresul American au instalate in sediile lor, la vedere aceste « Ten Commendments »
Iata de ce mutarea monumentului din rotonda publica a tribunalului din Montgomery este etichetata de rev. Pat Mahoney - director of Cristian Defence Coalition - drept un act moral miselesc (morally cowardly act).
Cei care au stat la baza acestei actiunii de subminare a Bibliei , (cum o numeste Albert Mohler intr-un articol intitulat “O traiectorie departe de Adevar: Cum sa subminezi Biblia ») sint doua organizatii :
« Uniunea Americana a Libertatilor Civile » notorie in actiunile sale de inlaturare a oricaror referiri Crestine din locurile publice, si
«Organizatia Americanilor uniti pentru separarea Bisericii de Stat » condusa de un reverend pe nume Barry Lynn. Printre alte scopuri acestei din urma organizatii citam scoaterea religiei din scoli si inlaturarea oricarui simbol religios din locurile publice. Ciudata pozitie pentru un pastoror de suflete, a carui confesiune religioasa nu o cunoastem, insa nu ne-ar mira sa apartina Bisericii Episcopale Americane, cea devenita celebra (si probabil va intra si in « Guissness Book » ) prin “monumentala” desemnare a primului Episcop homosexual . Jubilind la vestea mutarii monumentului si a suspendarii din functie a judecatorului Moore, Barry Lynn si-a permis ironia ieftina ca “Judecatorului Moore i-ar sta mai bine la amvonul unei biserici”. Personal cred ca ne-am simti mult mai confortabil cu judecatorul Moore in amvonul Bisericii decit cu prea cucernicul nostru reverend in preajma.
Ceea ce nu stiu cei ce sustin separarea Bisericii de Stat este ca Legea morala a Bisericii (ca lege divina) nu poate fi separata de aceasta institutie a statului numita Justitie, pentru simplu fapt ca aceasta lege morala trebuie sa stea la baza actului justitionar, si nu alte conventii filozofice si morale laice. Asta pentru a se da actului de justitie girul de impartialitate si echitate. Acest lucru trebuie sa-l inteleaga pina si Judecatorii Curtii Supreme a SUA, caci altfel vom asista , in avalansa, cum vor fi calcate in picioare toate valorile patrimoniului si moralei Crestine. Iar daca lucrurile evolueaza in aceasta directie, ne intrebam pe cind sus numitele Organizatii vor contesta in justitie constitutionalitatea expunerii la vedere a celor « Ten Commendments » in sediul Curtei Supreme a SUA ? Sau cind vor porni actiunea in justitie pentru inlaturarea de pe dolarul american (moneda nationala) a declaratiei de credinta « We trust in God » ?
Iata de ce consider ca foarte justificata temerea exprimata de Dr. James Dobson fata de existenta unui plan subversiv de eliminare a vestigiilor crestine din locurile publice.
Sa vedem ce s-a intimplat dupa ce judecatorul federal Thomson a emis ordinul de mutare al monumentului. .Judecatorul sef Ray Moore a refuzat sa dea curs ordinului , si drept urmare a fost suspendat din functie. Si-a justificat refuzul prin crezul sau profesional si religios, nedorind sa faca compromis cu propria constiinta.. In apararea sa s-au ridicat sute de crestini care au picketat pasnic rotonda monumentului zile in sir, impiedicind infaptuirea acestui imoral act. Echipa de montori care a instalat monumentul in anul 2001 a refuzat oferta de a-l demonta. A fost necesara aducerea unei echipe din statul vecin Georgia. Si totusi fortele raului au avut (deocamdata) cistig de cauza si la 27 August 2003 monumentul a fost mutat din rotonda publica a tribunalului, in prezenta a peste 1000 de protestatari pasnici . Parca intrigata de aceasta faradelege, si Marte (planeta) s-a apropiat cit a putut de Pamint spre a se convinge ca-i adevarat ce se-ntimpla.
Personalitati de vaza ale vietii crestine americane, precum Richard Land-presedintele Comisiei pentru Libertate Etica si Religioasa a Conventie Baptiste de Sud, Jay Sekulow-presedinte al Centrului American pentru Lege si Justitie, R.Robert Mohler Jr.-presedintele Seminarului Teologic Baptist de Sud (Louisville), Dr. James Dobson- fondatorul Organizatiei « Focus on the Family » si-au manifestat public sprijinul pentru mentinerea monumentului in rotonda tribunalului, insa au mentionat ca aceasta disputa trebuie rezolvata tot pe cale democratica, adica prin justitie. Toti au fost unanim de acord ca judecatorul Moore a fost « right » cind a refuzat sa accepte un compromis moral, insa a procedat « wrong » cind nu a dat curs , ca om al legii, unui ordin al Curtii Federale.
« Daca nu agreem o interpretare judecatoreasca a legii (care raminte totusi lege pina este schimbata), asa cum judecatorul sef Moore … si milioane de americani o fac in acest caz, atunci trebuie sa schimbam judecatorii, si daca este necesar, sa schimbam legea » - afirma Richard Land in comentariul sau . Dar, adauga acelasi autor, « ..judecatorul sef Moore ar fi trebuit sa demisioneze in situatia in care convingerile sale crestin-religioase l-ar fi impiedicat sa dea curs unui ordin al Curtii Federale. Si ca simplu cetatean ar fi putut continua actiunea in justitie, pina la epuizarea tuturor cailor de apel. Si eu il voi ajuta sa faca asta. Ii respect libertatea de constiinta , si daca ar fi arestat pentru protest non-violent impotriva unei decizii a Curtii, voi contribui financiar pentru apararea sa »
La rindul sau Rev. Rob Schenck presedinte al Consiliului National al Clerului , cu sediul la Washington, a declarat ca organizatia sa va cere legislatiei federale sa protejeze expunerea publica a celor « 10 Porunci ».
Intrebat despre parerea presedintelui Bush referitor la controversa, purtatoarea de cuvint al Casei Albe Claire Buchan a spus : « Este important sa respectam legile si tribunalele noastre. In citeva instante Tribunalul a hotarit ca expunerea publica a celor « 10 Porunci » este OK, iar in alte circumstante Curtea a decis ca nu este OK. Acum este momentul pentru a se apela la hotarirea Curtii Supreme »
In statul vecin Mississipi, guvernatorul democrat Ronnie Musgrove a declarat ca el ar vrea sa ia monumentul daca Alabama nu-l vrea , si a declarat ca l-ar expune in Capitoliu pentru o saptamana, invitind si alte state sa faca la fel. Contra candidatul sau la postul de guvernator, republicanul Haley Barbour l-ar dori instalat in cladirea oficiala o guvernatorului.
Disputa creata de hotarirea judecatorului federal Myron Thomson, care a considerat ca monumentul « nu este nimic mai mult decit o inadecvata expunere a unor principii religioase » este departe de a se incheia aici. Cinismul acestei declaratii spune mult despre formatia profesional-etica-religioasa ale acestui judecator.
Concluzia o trage Dr. James Dobson, care avertizeaza pe buna dreptate ca « natiunea americana se afla la un moment crucial, la un punct de cotitura al istoriei sale.». Mai mult decit atit, el adauga : « A venit vremea cind noi trebuie sa raspundem unei inalte legi (morale) » , care nu este alta decit legea divina , adica Biblia.
Martin Luther insusi, considerat ca eretic de cercetatorii istoriei religiilor, a recunoscut : « ca nu exista Adevar in afara de Biblie »
Si ca sa subliniem micimea omului in raport cu Dumnezeu si adevarul continut de Biblie, inchei cu o cugetare crestina a lui Petre Tutea : « Shakespeare, pe linga Biblie, - eu demonstrez asta si la Sorbona – e scriitor din Gaesti »
Marius D. Peiulescu - Toronto    8/30/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian