Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Paul Goma

În 1935, la 2 octombrie, în satul Mana, comuna Vatici, judetul Orhei (Basarabia), se naste al doilea fiu al învătătorilor Goma, PAUL GOMA.
În mai 1952, Paul Goma, elev în clasa a X-a la liceul "Gh. Lazar", este "convocat" la Securitatea din Sibiu si "retinut" opt zile, după care este exmatriculat din toate scolile din tară deoarece sustinuse în scoală cauza luptătorilor anticomunisti. Reuseste să se înscrie la liceul "Radu Negru" din Făgăras, pe care îl absolveste în iunie 1953.
Un an mai târziu, sustine simultan examene de admitere la Universitatea din Bucuresti (filologie, română) si la Institutul de literatură si critică literară "Mihai Eminescu". Reuseste la amândouă, alegând Institutul.
După revolutia maghiară din octombrie 1956 hotărăste să predea carnetul U.T.M., în semn de protest. În noiembrie acelasi an este arestat, fiind acuzat de… tentativă de organizare de manifestatie ostilă.
În martie anul următor este condamnat la 2 ani de închisoare corectională, pe care îi execută la închisorile Jilava si Gherla. După, e trimis în domiciliu fortat în Bărăgan, la Lătesti, unde rămâne până în 1964.
Neputându-se reinmatricula în anul III, în vara lui 1965 sustine examene de admitere la Facultatea de filologie a Universitătii din Bucuresti.
În vara anului 1967 a trimis în Occident prima variantă a romanului "Ostinato".
În zilele invadării Cehoslovaciei are loc lansarea volumului de debut "Camera de alături".
La sfârsitul lunii august 1968, la Uniunea Scriitorilor, are loc sedinta de primire în partid a unor tineri scriitori, între care Mariana Costescu, Aurel Dragos Munteanu, Adrian Păunescu, Al.Ivasiuc, Paul Goma.
În tot cursul anului 1969 este "judecat" la Uniunea Scriitorilor: un scriitor român, "mai ales când este un necunoscut", "nu are dreptul să se comporte ca si cum ar fi singur pe lume", avându-se în vedere amenintarea sa de a publica "Ostinato" în Occident.
În aprilie 1970 predă romanul "Usa" Editurii Cartea Românească, care este însă respins de Marin Preda si Mihai Gafita, ca urmare a pretinsei "decodificari" de catre Alexandru Ivasiuc, în două personaje din carte, a celor doi Ceausescu; ulterior si manuscrisul acestui roman este trimis în Occident.
În octombrie 1971 apare în limba germana, la "Suhrkamp Verlag", romanul "Ostinato". La târgul de carte, din acel an, de la Frankfurt pe Main, Paul Goma apare la stand cu acest roman - "carte interzisă în România". Imediat Dumitru Popescu propune excluderea din partid a lui Paul Goma - pentru că "a pus în mâna dusmanului o armă cu care să lovească în patria noastră". Îl atacă Eugen Barbu, Titus Popovici, Dinu Săraru; îl apără: Mihai Novicov, Ion Lancranjan, Mihai Ungheanu, Darie Novăceanu…
La aceeasi editură vest-germană, în 1972 apare romanul "Usa", reluat în 1974, în franceză, la Gallimard. Prin aceste cărti Paul Goma intră în circuitul european, ajungând la cunoscutele conflicte cu autoritătile comuniste de la Bucuresti, culminând cu "Miscarea 77" si soldate cu arestarea si detentia sa la Rahova.
La 20 noiembrie 1977, Paul Goma, împreună cu sotia si copilul pleacă în exil. Ajunsi la Paris, cer azil politic. Aici scriitorul va continua lupta sa anticomunistă.
Abia după revolutie i se publică si în România o parte dintre cărti. Îi apar articole în revistele Vatra, Familia, Timpul, Jurnalul Literar.

Paul Goma si familia sa sunt în continuare exilati în Franta, având statut de refugiati politici.

Mitel Popa    10/4/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian