Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


In weekend : Unicate naturale in Ontario


Canada este în întregime un unicat; Ontario oferă imensul spectacol al curgerii Marilor Lacuri cu apă dulce în debuseul fluvial Sf. Laurentiu, care atinge Oceanul prin cel mai mare estuar din lume.
Locul celor „O mie de insule” de pe fluviu, iar la Nord-Vest, rezervatia lacustră Algonquin, cu caiace si reni, tot atâtea locuri fascinante pentru turisti.
Impresioneazâ si o mai putin evidentă, la o primă privire, să-i zicem, „dorsală de dinozaur”, „povârnis” sau „denivelare”, relicvă a glaciatiunii si activitătii vulcanice, care determină prăbusirea apelor Niagarei si diferenta de nivel din mijlocul unui mare centru urban.
Se poate urmări dorsala încă din Rochester NY, pe lângă lacul Ontario, în jurul orasului Hamilton, spre dealurile /„muntii” Blue Mountain, la Sud de Collingwood, răsărind ca un zid, cu pesteri si ciuperci de piatră în peninsula Bruce, ce separă lacul Huron de sălbaticul golf Geogian, iese la suprafată formând insula Manitoulin, apoi dispare sub ape, pentru a reapărea pe malul vestic al lacului Michigan, pierzându-se în Wisconsin.
Este usor de identificat aceeasi stratificare lamelară a rocilor, ca niste foi de tort, si la Hamilton si la Tobermory; minunea naturală este inconfundabilă.
Sezonul verii turistice nici nu ar da de bănuit cât de tragică poate fi iarna pe Huron. Apele incredibil de limpezi ale Golfului Georgian îti oferă siluetele vaselor scufundate de furtună. Salupe usoare te duc până la fata locului; ai senzatia că poti atinge acele nave submerse, ba chiar si clapele acelui pian, care, se spune, s-ar fi scufundat cu unul dintre vapoarele vânătorilor surprinsi de viscol...Vilele si cabanele stau linistite, curate si imaculate, prin păduri, în imediata apropiere. Super-yachturi si vapoare de tot felul fâlfâie pavilioane canadiene si americane. Acele ciuperci din roci dure si stratificate, roase de vânt si gheată, seamănă cu Babele din Bucegi.


Lucian Bureriu     9/28/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian