Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Gresela este omeneasca ...

Se spun multe despre "gresala" : greseala e omeneasca, numai cine nu munceste nu greseste, din greseala se invatza,etc etc.; gresala este si motivul pentru care oamenii au pierdut paradisul si imortalitatea si continua sa "greseasca" si sa moara pe acest pamant.
Gresala face parte din om care traeste cu ea in timpul zilei si adoarme cu ea cind se culca.
Una din cele mai potrivite interpretari a acestui termen este ca "gresala" reprezinta o eroare in interpretare sau judecasta pe baza careia se intrepreinde o actiune sau se ia o hotarire cu consecinte imprevizibile.
Astfel definita s-ar parea ca aceasta se refera numai la om si ar rezulta deci ca numai omul care este inzestrat cu ratiune si poate gindi logic , poate gresi , ori gresala este ubiquitara.
Gresela o fac si animalele si se intimpla si in univers : un animal care nu simte la timp prezenta predatorului devine victima sigura si cosmologia a documentat ca se pot observa corpuri ceresti care nu se comporta conform legilor fizice care domina cosmosul (corpuri ceresti care se rotesc in sens invers celorlalte din jur).
In genere efectul greselii este adversarial-se intoarce impotriva celui ce greseste- deaceea e greu de admis ca o greseala se face voit.
Si mai este un aspect interesant - consecintza greselii nu este totdeauna negativa caci se greseste dar se poate avea un rezultat pozitv .
Un exemplu este celebra descoperire a penicilinii cind o cutie de experientza a fost uitata deschisa si astfel s-a contaminat cu un fungus care a digerat coloniile de microbi din cutia Petri insamintzata, etc.
La acestea se mai adaoga un alt aspect .
Daca gresala comisa de un individ poate avea consecinte asupra lui si a familiei lui, o gresala comisa de un conducator poate avea consecintze incalculabile asupra unui grup mare de indivizi -stat sau continent.
Acesta a fost cazul deliberat al luii Hitler, Stalin, Mao care au pornit dele o idee, o ideologie extremista si s-a ajuns la catastrofele cunoscute care au costat viatza a milioane de oameni; explicatia este ca greseala a fost continuta in insasi ideologia lor si s-a evidentiat post-factum , dupa ce a fost pusa in aplicare.
Ca atare nu se poate spune ca gresala a fost nevoita ci ca a fost deliberat ascunsa in ideologia sub care a fost prezentata.
Atitudinea omului fata de greseala este diversa .
Unii o recunosc cinstit si sunt surprinsi ca au comis-o, altii o neaga cautind scuze si explicatii sau aruncind vina pe altzii.
Unii se corecteaza in urma unei greseli, altii continua sa greseasca;diferentza de atitudine se explica prin contributia constiintei individuale care la unii , prin analiza logica identifica mecanismul greselii si astfel se corecteaza in timp ce altii sunt incapabili datorita unui "Self" puternic de o analiza obiectiva si continua se treaca pe linga adevar si sa nu invetze nimic.Acestia constituie un pericol pentru ei si pentru societate.
Rezulta ca greseala e cu noi si continua sa ramina cu noi; parafrazind un vechi adagio latin se poate spune ca`quot capita tot error`!

Dr Dinu Dimitriu / Toronto
Dinu Dimitriu    9/18/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian