Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Chapters : Vincent Lam


Vincent Lam nu este un “scriitor profesionist”, daca putem vorbi despre asa ceva, pentru ca intr-ale scrisului, talentul este de fapt ceea ce defineste un scriitor.

Si mai surprinzator este ca acest debutant in literatura canadiana contemporana a fost premiat cu Giller Prize in 2006, pentru colectia de nuvele, sau mai précis povestiri scurte, ”Bloodletting&Miraculous cures”, sau in traducere mea ”Sangerarea si vindecarile miraculoase”.

“The Giller Prize” a fost infiintat in 1994 de catre businessmanul, Mr. Rabinovitch in onoarea sotiei lui defuncte, jurnalista Doris Giller. Printre alti autori Canadieni care au primit premiul in anii trecuti sunt de mentionat Alice Munroe si Mordecai Richler.

Cine altcineva ar putea vorbi si scrie mai bine despre “vindecare” decit un slujitor al lui Hipocrate, asa precum si este autorul insusi.
Dr. Vincent Lam practica Medicina de Urgente la Toronto East General, in Toronto, si colectia lui de nuvele este inspirata din viata lui de medic, incepind cu anii de studentie, la University of Toronto.

Cartea se gaseste la Chapters, si este publicata de editura Anchor Canada. Are o coperta rosie-singe cu o inima la mijloc, destul de sugestiva pentru continut, sau poate putin prea sugestiva?

Contine o colectie de povestiri scurte care conecteaza viata unor tineri studenti la Medicina si ii insoteste de-a lungul timpului, pe masura ce ei progreseaza in ierarhia lunga si dificila a profesiei.

Primele trei povestiri, intitulate:” Cum sa intri la Medicina”, o descriu pe Ming , o micuta Chinezoaica ambitioasa si ultra-rationala, care are o relatie sentimentala complicata cu Fitz, un tinar Canadian aspirant la Medicina, si pe care il abandoneaza in momentul in care acesta nu este acceptat la universitatea de Medicina.(!) Familia lui Ming joaca un rol important in aceasta decizie, si ei sunt total impotriva aceastui “Non-Chinez”, care pe deasupra nici macar nu este student la Medicina. (sic!).
Tatal lui Ming ii asculta convorbirile telefonice si familia o ameninta ca o vor “ dezmosteni si renega” daca ea va continua relatia. Fitz este tenace si muncitor insa, si se pare ca in anul urmator este si el acceptat ca student la prestigioasa “ U of T”, asa cum o numim noi cei de aici. Oricum relatia dintre ei este… dar, nu vreau sa va rapesc placerea lecturii.


In prefata cartii Calgary Herald spune: ”Daca vreti sa intelegi prin ce trece o presoana ca sa devina un medic practicant intr-un spital Canadian, aceasta carte va va da o imagine mai buna decit orice tratat de sanatate publica”.

Titlul colectiei de nuvele este legat de o poveste reala si autobiografica, in care Lam merge inapoi in timp, si-l intilneste pe bunicul lui, Percival Chen, un Chinez expatriat din Saigon in timpul Razboiului din Vietnam, si care in ultimii ani ai vietii lui traieste in Brisbane, Australia, intr-un Retirement Home. Din pacate bunicul este bolnav terminal de cancer de vezica urinara si urineaza sange mai tot timpul. Tinarul Lam, proaspat student in anul I la Medicina este trimis de familie sa-l “salveze” pe bunicul de la moarte, toata familia avind convingerea ca, cu “proaspetele” lui cunostiinte medicale totul este cu putinta. Desigur ca situatia are tragismul ei, si se pare ca in cele din urma se recurge la o “potiune chinezeasca magica” trimisa de bunica de care Percival a divortat in tinerete. Se pare ca bunica stia ea ceva desdpre opiu… “A long migration” este titlul acestui capitol.

Am citit citeva din interviurile cu Lam publicate in Toronto Life, CTV si altele.
Autorul s-a nascut in London, Ontario si povesteste cum si-a dorit de adolescent deja sa devina un scriitor. “My first love was writing”, sau “scrisul este prima mea dragoste”, si a crezut pe atunci ca Medicina ii va oferi “subiecte de scris”. Intre timp a devenit pasionat de profesia lui, care este intr-adevar “all-consuming”, adica te absoarbe cu totul, si face un mare efort sa combine profesia cu scrisul si cu rolul de tata si de sot.

Ca mai toti pasionatii de literatura are si el autorii lui preferati precum: Margaret Atwood, Peter Carey, Ernest Hemingway, J.D Salinger, si altii. Se pare ca pe Atwood a intilnit-o chiar personal, cind aceasta naviga pe o croaziera catre Alaska si Lam era intimplator medicul vaporului. A rugat-o sa-i citeasca manuscrisul si asa a fost incurajat sa continue sa scrie si sa publice.

Navigind pe Net am decoperit ca V. Lam a urmat cursul de vara de la “Humber School of Creative Writing”, si ca are, desigur, si o pagine web:
www.vincentlam.ca.

Cartea lui a aparut la un moment cind publicul Nord-American este avid de povesti cu doctori si nurse, vezi serialele de Televiziune: ”ER”, si “Grey’s Anatomy”. De altfel si Televiziunea Romana avea anul trecut un serial numit “Spitalul de Urgenta” cu mare succes la public si bine jucat de nume mari ale scenei noastre.

Se pare ca literatura abunda de medici care au devenit renumiti ca scriitori, sa mentionez citiva, precum François Rabelais, Sir Arthur Conan Doyle, Somerset Maugham, Mikhail Bulgakov, Axel Munthe si altii.
Canadianul John Mcrae a scris celebrul poem “In Flanders Fields”, care este recitat de Remembrance Day:

“In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row”, etc.

Dar cred ca am divagat destul, sa ma intorc acum la V.Lam.

Lam spune intr-un interviu ca incearca sa separe practica clinica de viata de scriitor.
Mie personal mi-a placut termenul ”incearca” pentru ca, medic fiind si eu, stiu cit de greu este sa nu iti duci si pacientii cu tine acasa odata ce ai parasit usa spitalului.

Si a propos de ‘Miraculuos cures”, ca medic, imi doresc in fiecare zi sa fac si eu un miracol cit de mic.

Este o carte pe care as recomanda-o tinerilor aspiranti la Medicina din comunitatea Romano-Canadiana, mai ales ca se citeste in Limba Engleza, pe care ei o stapinesc adeseori mult mai bine decit parintii lor.

Lectura placuta!
Dr Diana Laza    8/9/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian