Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Calator prin Romania - STATUIA


In urmă cu câtva timp trecând pe calea Victoriei am observat că în scuarul din fața teatrului “Odeon” a apărut un obiect, ce cu multă bunăvoință ,s-ar putea numi statuie !
-A cui dracu’ o fi bâzdâgania asta apărută aici , aud că se-ntreabă cu voce tare un bătrânel …Parcă ,parcă ar semăna cu Mihăilescu-Brăila ?
-Poate din spate , își dă cu părerea un domn între două vârste. Cum să fie Mihăilescu-Brăila,când e leit Tănase . Dacă peste drum e teatrul Tănase ,e la mintea cocoșului, că e statuia lui Tănase ,că d’aia au pus-o aici .
-Statuia lui Tănase e la Vaslui .Asta n-are nasul lui Tănase,că avea un nas ,mamă ,mamă ce nas…
-E Bombonel, toată ziua,maică,se amestecă în vorbă o femeie care strângea gunoiul ,că am auzit că are acasă o droaie de statui de ale lui și de ale lu’ altora…mi-a spus mie o vecină care șterge de praf drăciile astea la el acasă.
- La care din case, că am auzit că are șapte, ripostă cu un domn bine îmbrăcat care, probabil că venea dela un meeting pentru că ținea în mână o lozincă:”Văcăroiu și ai lui F.N.I-iști neamului” ., E Năstase șapte case la fix. Nu mai vorbesc că seamănă și la figurat.
-Adică cum ,la figurat ?
-Adică …la figură
-Bag mâna-n foc că-i Băsescu,se amestecă în vorbă un rotofei negricios
-Rahat cu mac ! Cum să-și facă Băsescu o statuie așa pricăjită ., nu se lasă domnul între două vârste .
-E oț mare de tot.Le face mici și le pune pe șestache , azi una aici,alta mâine în Drumul Taberei , poimâine mai așază o a treia în Balta Albă și-n trei luni umple Bucureșiul cu mutra lui zbanghie…
-Nu vă mai certați că sunteți în eroare de cauză ,strigă un tânăr coborând de pe o scară înaltă proptită de zidurile hotelului Majestic.Citiți ce scrie dedesupt ,ce dracu’
-Mustafa Kemal Ataturk,silabisește bătrânelul .A, păi ăsta a fost om mare la turci.Mai ceva ca Tudor Vladimirescu…
-Ascultați…eu am înstalat telefoane pe aici,prin jur…și am aflat , că un barosan turc a cumpărat blocul din stânga, continuă tânărul telefonist……și din stimă și considerație pentru domnu’ mustafa , a comandat.. ce se vede.Acu’ spuneți-mi și mie, dacă sunteți așa dă dăștepți ,unde s-o pună omu’,dacă nu în fața case lui ?
-La Călugăreni trebuia să o pună, ca să-și amintească ce mamă de bătaie le-am tras noi Românii
,se rățoiește bătrânelul
-Aoleu,aoleu doamne mânca-ți-ași curu’ doamne, peste ce pacoste dă om am dat,se agită rotofeiul negricios.Domne,turcii este oameni de comitet..Ce aveți cu ei,ce vreți dela ei ?
-Vrem să ne dea înapoi sabia lui Ștefan cel Mare,sare ca ars bătrânelul îndreptându-se amenițător spre apărătorul turcilor -Aoleu, ce tare mă speriași tataie…Hristosul și mama ei de viață, izbucnește la rândul său rotofeiul negricios,uitați-vă la el , moartea il caută pe acasă și el vrea să-i dea turcii sabia lu’ Stefan cel Mare ! Păi, pe săracia asta sabie ne trebuie ? Ce să facem cu ea ? Poate doar să ne-o băgăm în cur …
-Facem ce vrem,că e a noastră și dacă o să le înstrăinăm pe toate, se duce de izbeliște țara asta.Ieri ne-au luat sabia lui Ștefan cel Mare,azi ne-au șterpelit Basarabia , mâine va veni sigur și rândul Ardealului,că străinii ăștia cărora voi toți le trageți limbi cu limba îndoită ,o să ne ia tot,mugește ,ca un megafon o voce ce venea dintr-un „Cielo” parcat lângă trotuar,aparținând unui bărbat ale cărui trăsături erau ascunse de niște ochelari negrii
Mă strângea un pantof și tare ași fi băut o bere,așa că am părăsit terenul de luptă .
Sigur , ar fi fost mișto, apreciam eu, după primele pahare cu bere ,ca actorii,după o viață atât de zbuciumată,în goana lor neobosită după himera gloriei, să-și găsească liniștea în încremenirea unei statui , dar dacă n-a fost să fie ,ce aș mai putea să fac eu , de unul singur ? .
Poate ar trebui să mă leg cu lanțuri de soclul statui și să strig lozinci ca : „ Actori din România opriți înfamia !” Dar după al treilea pahar.. dela a treia sticlă am întrezărit o luminiță :Am putea să-i aducem la cunoștință barosanului” că a existat un actor român de origine turcă , cu numele de HAMDI CERCHEZ ( Dumnezeu să-l odihnească ) și dacă i-ar comanda și lui o statuie, ar putea să o amplaseze în partea dreaptă a scuarul , creind în felul acesta un echilibru atât arhitectonic cât și etnic, indubitabil !
După ultimul pahar, nu mi s-a mai întâmplat nimic ,pentru că m-am dus acasă și m-am culcat, gândindu-mă că în vremurile astea de tranziție…turcul plătește …statuile !

Și totuși…ce bine , ce frumos ar fi dacă Ion Manolescu , N . Bălțățeanu , Al. Gigaru , Grigore Vasiliu – Birlic , Mimi și Emil Botta , Dem.Rădulescu , nume ce îmi vin la întâmplare în minte , care ne-au părăsit , dar și alți care trăiesc ca Iurie Darie ,Stela Popescu ,Colea Răutu , Carmen Stănescu , și dece nu chiar veșnicul tânăr Florin Piersic, actori care au delectat generații de spectatori ar aveao statuie în acest loc !
..




-







Candid Stoica    8/19/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian