Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Unirea de la Alba Iulia a fost facuta si in America
In luna iunie a anului 1917, sosea [n America reprezentant diplomatic al Romaniei,Dr, C.Angelescu.La cateva saptamani dupa aceea a sosit acolo si o delega\ie a romanilor, condusa de Vasile Lucaciu si Vasile Stoica.
{ncepea astfel conjugarea eforturilor comunitatilor romanilor de peste ocean si a fratilor lor din Romania [n vederea realizarii dezideratului national al romanilor din toate provinciile istorice ale acestora.
Toti acesti romani stabiliti [n SUA, sau proaspat veniti, au [ntreprins numeroase actiuni de tot felul, avand drept scop informarea, [n diverse modalitati, a tuturor americanilor, oameni de rand sau guvernanti, despre aspiratiile nationale ale [ntregului popor roman.
Astfel, de exemplu, [n vara si [nceputul toamnei 1917, au avut loc, [n mai multe orase de pe coasta de Est, o serie de [ntruniri publice pentru afirmarea idealurilor nationale. Mai tarziu au fost organizate uniri, respectiv 24 Ianuarie. {n final, astfel de actiuni, de masa au fost organizate [n nu mai putin de 12 centre cu populatie romaneasca.
{n istoria romanilor plecati [n diaspora, mai ales [n randurile celor plecati peste ocean, biserica a jucat si de altfel continua sa joace un rol esential.
Peste ocean, biserica ortodoxa romana, dar si sora ei, biserica unita greco-catolica, au jucat un rol extrem de [nsemnat. Romanii din tara extracarpatica, treceau, la [nceputul anului 1918, prin [mprejurari dramatice [n conditiile ocuparii celei mai mari parti a tinuturilor natale de catre Puterile Centrale, si a complicatiilor deosebite provocate de lovitura de stat bolsevica. {n acest context, Uniunea Societatilor Romanesti din America a publicat, la 1 martie 1918, “apelul catre romanii din SUA si Canada”, [n care se arata:
“Niciodata nu am avut o misiune mai mare si mai hotaratoare ca [n momentul de fata.
Cu totii [ntr-un gand si cuget, din toate puterile si mijloacele noastre, cu tot ce ni se va cere: viata, avere, sangele nostru si banul nostru, sa venim [n ajutorul fratilor nostrii de acasa...”
Unul din actele cele mai importante ale romanilor americani a fost atunci crearea si unirea Eposcopiei Ortodoxe Romane din America de Nord cu Mitropolia de la Bucuresti.
La 22 februarie 1918, con-ducatorii din Canada si SUA a 22 de parohii ortodoxe, [ntruniti la Youngstown, statul Ohio, au decis creearea unei episcopii romanesti supusa mitropolitului primat de la Bucuresti, pana cand se va reglementa si situatia ortodocsilor romani din Transilvania.
Tot atunci si acolo, s-a hotarat convocarea unei adunari nationale a tuturor romanilor nord-americani, [n scopul afirmarii unirii tuturor romanilor si a solicitarii interventiei americane [n acest sens.
Putina vreme mai tarziu, la 9 martie, s-a desfasurat prima sedinta a unei adunari nationale a emigratiei romanesti din SUA si Canada.
La aceasta adunare au participat si reprezentantii delegatiei oficiale a statului roman.
{n numele celor 150.000 de romani, asa cum suna textul declaratiei, s-a depus adeziunea, respectiv juramant de credinta, pentru Romania [n sunetele cantecului “Desteapta-te romane”. De fapt la aceasta adunare din 9-10 martie 1918, reprezentantii romanilor din America,covarsitor transilvaneni, au precedat cu aproape noua luni actul istoric de la Alba Iulia, prin decizia lor de a se uni cu “tara”.
Dupa adoptarea deciziei de creeare a episcopiei romanesti, ei au trimis presedintelui american W.Wilson urmatoarea telegrama:
”150.000 de romani americani de credinta greco-ortodoxa, originari din Transilvania si Ungaria, [nfiinteza astazi [n adunarea lor generala o Episcopie romano-ortodoxa [n Statele Unite si rupand astfel ultimele legaturi cu Ungaria si guvernul sau, care vreme de zece secole i-au oprimat, i-au silit sa-si paraseasca casele si sa pribegeasca [n lumea larga, doresc sa exprime excelentei voastre adanca recunostinta si loialitate a lor fata de aceasta mare tara a libertatii. Ei primesc cu mandrie vestea ca un numar din fii si fratii lor s-au [nrolat voluntari [n Franta. Ei promit din nou excelentei voastre ca vor face toate jertfele de sange si materiale de care aceasta tara va avea nevoie de ei [n acest razboi pentru libertatea [ntregii lumi si [si exprima convingerea nestramutata ca, prin sacrificiul armatelor americane si aliate, natiunile mici vor fi elibe-rate, iar cele patru milioane de romani transilvaneni, aflati astazi sub opresiune maghiara, vor fi lilberi si uniti cu Regatul Romaniei”.
{n cursul anului 1918 au avut loc numeroase actiuni [n vederea realizarii unitatii nationale. S-au manifestat acei romani americani [n cele mai deverse feluri [n vederea unitatii romanesti.Astfel, de exemplu, in statul Indiana a fost creat clubul Nicolae Iorga, ce s-a adresat presedintelui W.Wilson [n cauza romaneasca.
{n vara anului 1918 [ntr-o sedinta speciala, de la 5 iulie, s-a [nfiintat “Liga Nationala Romana”,ce grupa reprezentanti a nu mai putin de 182 organizatii si parohii romano-americane, si care ulterior s-a unificat cu “Comitetul National Roman” din America.
Presedinte al acestei forme organizate a romanilor americani, a fost ales Vasile Stoica. S-a desfasurat atunci o intensa activitate ce a avut un rol esential [n castigarea simpatiei si mai ales a sprijinului diplomatic american, [n recuno-asterea actelor plebiscitare, ce au dus la creearea Romaniei Mari.
Ca urmarea a unor astfel de actiuni, practic, autoritatile americane, au recunoscut chiar Romania Mare, [n octombrie 1918, [nainte chiar de creearea efectiva a acesteia.
Astfel de exemplu, la 26 octombrie 1918, [n aceeasi sala si la aceeasi masa unde se semnase [n anul 1776 ”Declaratia de independenta “ a SUA, reprezentantii romanilor au semnat o similara declaratie de independenta, ce a acut un mare rasunet [n randurile tuturor americanilor, a presei si a opiniei publice.
De astfel, aceasta a precedat [ntr-un anume fel, actul oficial de pest o luna de unire de la Alba Iulia.
A fost [nca un efort si o dovada, ca romanii de peste ocean, au actionat si au fost alaturi de cei din tara mama.

Din “Diaspora Romaneasca, pagini de istorie” de Gheorghe Zbuchea si Cezar Dobre


Gheorghe Zbuchea     8/1/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian