Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Voci romanesti...pasari calatoare


La Seara de opera pe care o programeaza TVR Cultural miercurea, realizatoarea Luminita Constantinescu ne-a propus revizionarea unui spectacol de montaj intitulat “Bal la Don Giovanni”, spectacol construit pe muzica lui Mozart, in versiunea regizoarei Marcela Popescu si cu banda sonora inregistrata de Orchestra de Camera Radio dirijata de Ludovic Bacs.
Scenariul devine un argument de inlantuire a ariilor mozartiene, sub pretextul unor relationari de semnificatie expresiva si ideatica apartinand operelor din finalul carierei compozitorului vienez, autentic examen de arta interpretativa pentru vocile romanesti ale momentului realizarii filmului. Doar perspectiva se schimba si da de gandit, caci intre premiera filmului de televiziune – 1996 - si prezent s-au scurs doisprezece ani.
Dintre solistii distributiei patronate de maestrul Pompei Harasteanu, mai exista actualmente pe scena operei bucurestene doar soprana Mihaela Stanciu si bas-baritonul Sever Barnea, carora li se adauga, din afara teatrului, mezzo-soprana Claudia Codreanu si bas-baritonul Ion Tibrea.
Generatia deceniului ’90 s-a raspandit in lume, iata ce nu aveam sa stim atunci, dar ceea ce da de gandit acum. Nu este vorba de turnee, ci de alte locuri in care acesti artisti (si nu sunt singurii) canta urcand spre maturitatea carierei incepute acasa.
O simpla enumerare ne poate convinge de aceasta constatare deloc imbucuratoare, prilejuita de revederea filmului Luminitei Constantinescu: soprana Celia Costea (Germania, Grecia, Spania), soprana Stanca Arona Bogdan ( dupa Austria, Italia), soprana Iulia Isaev (Italia), soprana Camelia Stefanescu (Belgia), tenorul Marius Brenciu (Belgia, Europa), basul Dan Dumitrescu (Viena), bas-baritonul Valentin Vasiliu (Statele Unite ale Americii).
Acestea nu sunt toate vocile romanesti raspandite actualmente in lume si absente in integralitate din Romania. Enumerarea ar putea continua. Regretul se imbina aici cu ideea ca, cu vreo trei-patru decenii in urma, renumita “generatie de aur” facea turnee individuale, dar canta si pe scena bucuresteana, ceea ce acum nu se mai intampla, creand sentimentul de pauperitate al distributiilor actuale.
De curand, mezzo-soprana Oana Andra, si ea membra a generatiei citate, s-a confruntat in premiera de “Cenusareasa” cu o lipsa de pretuire din partea realizatorilor care ar putea sa o convinga oricand ca drumul spre “afara” este solutia implinirii carierei. Si aici exemplele ar putea continua... lasand vocile noastre sa aureasca stagiunile lirice de pretutindeni.

Prof Dr. Grigore Constantinescu / Bucuresti
Prof Dr. Grigore Constantinescu    7/29/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian