Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sublinieri : A fost"Smoking, swearing, kicking stone…."
(country song)

Mi se nazare, din cand in cand, asa, un dialog absurd….o patetica interventie in framantarile din care storc replici, de cele mai multe ori seci, nedefinite, caznite de sangele incalzit sub presiunea nervilor violati de tampeniile zilnice, rareori, poate, inspirate de o luciditate analitica venita asa din senin sau poate din nevoia de a-mi reasigura slabiciunile ….

"Ramele s-au cam scorojit, tu nu vezi? Fa ceva, trebuie sa gasesti o solutie, vopsea, ceva…daca bronz nu-ti place fa-le neagre, da-Ie cu crema de ghete daca vopsea nu exista….sigur ca exista, da o solutie, poate…mintea de aia e….nu?"

"Teoria chibritului, draga, scorojita are personalitate, rama, ramele, vreau sa zic si, de fapt , nici nu-i necesara precizarea….si noi aratam la fel de scorojoti, nu crezi? Uita-te cum curg petele pe rochia de mireasa care oricum nu mai are de mult culoarea alba……"

‘Probabil n-a fost alba niciodata…daca stai si te gandesti ca alb/negru nu insemna tocmai…."

‘Nu ma intrerupe….imi pierd firul, vorbind intersectat diluam sensul si e foarte important sa retinem ideea fundamentala…. Ce dracu’ stii foarte bine ca timpul trece peste tot si toate, dar ceea ce e cel mai dificil de acceptat este ca se aseaza pe tot si toate si macar daca ar fi asa volatil cum ne place sa ne gandim uneori la el…diafan…boare…ma rog ceva asa , care vine si pleaca…..pleaca si vine si despre care credem ca avem idee, dar nu-l percepem …….. "

"Da’ nu e!"

"Tocmai. Ce nu intelegi tu este ca rama inchide, fereca, pune la pastrare o clipa…un moment…momentul ala –scuipat in ocean, desigur -pe care il socotim semnificativ, important, vital important uneori…….spaima ca l-am putea pierde declansaza un lant de situatii; nunta, fotograf, "poza" hollywood-iana… zambete fotogenice…cautari compozitionale…fetze rafistoleate de un fotograf priceput, coafuri imobile…."tacamul"imortalizarii….. de care sigur avem nevoie sa traversam existenta cu efemeride……"

"Ai imbatranit!"

"Sigur c-am imbatranit. Si ce? Conteaza?

"Eu vorbeam de rame….nu rama aia in care ai avut idea s-ti protapesti poza de nunta ca si cum nu s-ar gasi destul kitsch ….. in galeriile de arta, oriunde…..ramele alea care, oricum, ti-ar fi dat iluzia rafinamentului de care ducem …asa…in general lipsa… ramele in care …Dumnezeu stie cum, il ai pe Tuculescu…niciodata nu mi-ai spus cum , dracu’ ai facu rost de el… si Luchian-ul ala mititel si chiar si Manu si…ma rog, Nicapetre …poate chiar imi spui odata cum ai reusit sa-l ai pe Eminescu lui …copie-copie da’ Eminescu lui!?"

"Ce de prostii acumulezi tu asa dintr-o suflare…trebuie sa fie cumva obositor, daca stau si ma gandesc bine….chiar foarte obositor…framantarile inutile sunt dezastruoase si pentru nervi si mai ales pentru gandire..

Ce-ti pasa tie asa de intens de ramele alea, astea? Sunt simple supterfugii, nu realizezi?…….truc vechi…de cand lumea… praf in ochi…vizionare cenzurata de atractii aditionale….periferice ….dar afurisit de atractive, cutiozitati excitante care te tin deoparte ….altfel cum iti inchipui ca rezista kitsch-urile?…."

"Bun! Si atunci chiar faci rabat calitatii- nu stiu daca e corect spus, ma poticnesc uneori chiar si in romana asta in care m-am nascut….o fi primul semn de ramolisment, ma rog si ce daca…. Tii pe Tuculescu inramat in mizeria aia doar asa ca sa-mi demonstrezi ca n-am idee?"

"Tu ai zis! "

" Afara-i vopsit gardu’….?"

"Ai vrea, ar fi prea simplu . Si cum am imbatranit destul simplitatea aduce a simplificare, ceea ce nu e tot aia…. Coborarea in elementar nu te scuteste-nu pe tine, asa in general- de bumps(-uri?), poticneli nefiresti pe care ti le asezi in cale fie din comoditate fie sau poate mai ales din speranta ca scapi de complicatiile pe care le intuesti sau si mai rau le stii"

"Am ametit! "

"Mie-mi spui? Si ce de mai ameteala o sa te apuce daca ai sa te straduiesti sa intelegi ce vreau sa spun!"

"Asta-I adevarat! Niciodata n-ai fost in stare sa spui ceea ce ai de spus direct, fara gaselnite metaforice, asa ca omul asezat la taifas si care se straduieste- chiar daca degeaba- sa emita niste idei, nici destepte si nici originale, idei si gata….ca oricum efortul e serios…stii foarte bine ca nu ploua cu idei."

"Torential! Uita-te in jur, citeste presa, du-te la literatura "’la zi"", asculta rap, lasa-te invaluit de "revolutionarismul" sud-american….astia sunt stangisti si daca mor in curu gol, stai pe TV toata ziua , daca-ti da mana, ca ideile curg…. ca pe "apa sambetei" n-are nici o importanta, vin altele, cine isi mai aduce aminte de secunda scursa….. evadarea conteaza…in fond timpul este cel mai parsiv element al realului…( daca e real? dar asta e alta poveste…)….ce VA FI bombardeaza ce A FOST cu o asemenea intensitate ca receptarea amandorura e o aventura si si atunci oarecum facila….aventurile traiesc doar prin ele insele, rareori lasa urme si, fereasca Dumnezeu, de care!"

"Oho! Te-ai pornit, dar trebuie sa recunosc, faci sens. Asta nu inseamna ca realmente accept de ce ancorezi …..de ce incerci oprirea….stii foarte bine ca nu-I posibila."

"Ei si? Imi da macar iluzia continuitatii….e sufocant intre a fost si va fi……si atunci recurg la artificii si imi creez un prezent tampon."

"O luam da la-nceput!"

"Cum zice cantecul? " smoking, swearing, kiking stone!" si gata!"


Maria Cecilia Nicu    7/14/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian