Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


România de dincolo de vorbe : I Iulie , ziua frunzei rosii de artar

Situată în nordul continentului american, Canada e o tară cu un trecut nobil si eroic si un viitor ascendent, caracterizat prin modernism si tolerantă.
Putere mondială recunoscută si respectată, Canada are un cuvânt greu de spus în relatiile internaționale, inițiativele sale diplomatice, politice, economice si de promovare a drepturilor omului fiind unanim recunoscute si îmbrățisate fără rezerve.
Această tară imensă, a doua în lume ca dimensiune după Federația Rusă, are capitala la Ottawa, în provincia Ontario si numără zece provincii si trei teritorii; fiecare cu capitala sa proprie: Alberta (Edmonton); Colombia-Britanică (Victoria); Insula-Prințului-Eduard (Charlottetown); Manitoba (Winnipeg); Noul-Brunswick (Fredericton); Noua-Ecosia (Halifax); Ontario (Toronto); Quebec (Quebec); Saskatchewan (Regina); Pământul-Nou (St.John's); Nunavut (Iqaluit); Teritoriile de Nord-Vest (Yellowknife) si Yukon (Whitehorse).
Modernist si tradiționalist în egală măsură, constient de necesitatea conservării permanente a naturii si a mediului, poporul canadian si-a împânzit tara cu parcuri nationale ori locuri în care îsi conservă propria istorie. Canada întretine 39 parcuri nationale. Parcul Banff, ce se găseste în Alberta, pe versantul estic al munților Rocheuse, este cel mai vechi (inaugurat în 1885), în timp ce Tuktut Nogait, situat în Teritoriile de Nord-Vest, datează din 1996. In număr de 850, locurile istorice naționale reamintesc despre persoane sau evenimente ce au marcat istoria tării.
Canada este o monarhie constituțională fiind si un stat federal cu un regim de guvernământ democratic. Parlamentul Canadei, din Ottawa, cuprinde Camera comunelor, cu membri alesi, si Senatul, unde membrii sunt numiti. Alegerea deputaților are loc la fiecare patru ani.
Constitutia, legea fundamentală, întăreste Carta canadiană a drepturilor si libertătilor, în care sunt enunțate unele libertăți si anumite drepturi fundamentale pe care nici Parlamentul, nici adunările legislative provinciale nu le pot modifica singure. Este vorba de drepturile la egalitate, la libertatea circulației si a alegerii locului de trai, de asemenea libertăti ca cea de expresie, de asociere si libertatea reuniunilor pasnice.
Celebra si atât de simpatizata “Frunza de arțar rosu” este asociată Canadei de mult timp. În 1868, ea figura pe armurile soldaților din Ontario si Quebec si, în timpul celor două Războaie mondiale militarii canadieni ce o purtau s-au acoperit de glorie pe fronturile din întreaga lume. De la adoptarea drapelului național în 1965, frunza de arțar a devenit simbolul național cel mai important al Canadei.
Întâi iulie este Ziua națională a Canadei.
În 1880, Calixa Lavallee a compus muzica imnului national „O, Canada” si judecătorul Adolphe-Basile Routhier a scris cuvintele.
La întâi iulie se împlinesc 128 de ani de la intonarea sa pentru prima dată, prilej cu care „O, Canada” a fost proclamat imn național.
În Canada, 77% din populație, trăieste în mediu urban si doar cetățenii din Statele Unite, Elveția, Luxemburg, Germania si Japonia au un nivel de viață mai ridicat.
Canada are două limbi oficiale : engleza (limba maternă a 59% dintre canadieni) si franceza ( maternă a 23% din populație). Mulți canadieni (18%) au o limba maternă diferită de engleză si franceză si printre acestia se numără sutele de mii de români care, de-a lungul vremii, din considerente economice dar și politice au emigrat în această țară extrem de ospitalieră. Deși datorită afinităților de limbă mulți emigranți români s-au stabilit în zona francofonă a Canadei, comunități puternice s-au constituit și în zonele anglofone. Un exemplu elocvent este formarea unei comunități semnificative și coerente în zona orașului Toronto. Aici, dar și în alte nuclee de românism au fost create și alimentate spiritual, permanent, adevărate focare de cultură și tradiție românească, îndrumate și coordonate de români inimoși care nu și-au uitat originile dar, în egală măsură respectă țara care i-a adoptat.
În ultimii aproape 20 de ani, Româia s-a preocupat cu consecvență de soarta românilor de peste hotare, mulți dintre ei redevenind cetățeni români cu acte după ce, înainte de Revoluție au fost obligați să renunțe la cetățenie.
Strategia națională privind relațiile cu românii de pretutindeni are la bază principiul identificării soluțiilor adecvate situațiilor particulare existente în cadrul comunităților românești din vecinătatea României și din emigrație sau ale originarilor din țara noastră.
Scopul tuturor programelor derulate de MAE, prin Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, este păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor din statele vecine, conform standardelor internaționale în materie și întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din emigrație.
Comunitățile românești din emigrație și originare din România
Guvernul României și implicit, MAE-DRRP consideră că românii din emigrație și originarii din România, inclusiv cei stabiliți în Canada, sunt parte integrantă a spiritualității românești, încurajând în raporturile cu aceștia un dialog deschis.
Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, consecvent politicilor sale de consolidare a legăturilor cu membrii comunităților românești de pretutindeni, în vederea stimulării unei implicări active a comunităților românești în afirmarea identității culturale românești, susține crearea unui cadru operațional care să permită intensificarea dialogului între românii din străinătate, precum și între aceștia și instituțiile din țară.
In acest scop, MAE - DRRP a lansat, între alte numeroase inițiative notabile, invitația de participare la o competiție de proiecte pentru crearea unei platforme integrate de comunicare pe Internet dedicată comunităților românești de peste hotare.
În preajma Zilei Naționale a Canadei, Mihai Gheorghiu, Secretar de Stat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Educație, Cultură și Știință, a efectuat o vizită de lucru în Canada, la solicitarea mai multor asociații ale comunităților românești din această țară.
Principalele obiective ale vizitei au fost: cunoașterea problemelor cu care se confruntă comunitățile românești din Canada, extinderea dialogului instituțional cu autoritățile publice din Canada (federale și provinciale) care au în portofoliu atribuții specifice legate de interesele cetățenilor români din această țară și intensificarea colaborării asociațiilor comunităților românești din Canada cu autoritățile române în vederea promovării valorilor culturale românești.
Aflat în mijlocul românilor din provincia Ontario, Secretarul de stat Mihai Gheorghiu a participat, duminică, 22 iunie 2008, la slujba de sfințire a Bisericii Ortodoxe Române „Toți Sfinții" din Toronto. La ceremonie au asistat un număr mare de preoți români din Canada și SUA, numeroși credincioși, precum și oficiali români - ambasadorul României la Ottawa, Elena Ștefoi și consulul general al României la Toronto, Valentin Naumescu.
De asemenea, demnitarul român a fost, în după-amiaza aceleași zile, oaspetele comunității românești din orașul Kitchener, asistând la Festivalul Multicultural, la care a participat și ansamblul Asociației Românești din Triunghiul de Aur (ARTA).
În vederea cunoașterii problemelor cu care se confruntă comunitățile românești din Canada, secretarul de stat a vizitat luni, 23 iunie, Casa Română din orașul Hamilton, precum și biserica parohială și muzeul celei mai vechi comunități românești din Canada, însumând în prezent circa 10.000 de membri.
Discuțiile cu reprezentanții comunității românești din cele două orașe au evidențiat interesul sporit al acestora de a dezvolta relațiile cu România și de a promova o imagine reală și dinamică a țării noastre, în calitate de membru UE și NATO.
Pe agenda discuțiilor s-au numărat găsirea unor modalități de simplificare a procedurilor consulare în vederea obținerii unor acte legale și a redobândirii cetățeniei române, problematica eliminării obligativității vizelor, protecția socială, recunoașterea diplomelor de studii și a calificărilor profesionale.
Totodată, demnitarul român a avut, în cursul zilei de 23 iunie, întrevederi cu oficiali din cadrul provinciei Ontario: Joan Andrew, adjunctul ministrului cetățeniei și imigrației, Erin Hannah, din cadrul Ministerului Comunității și a Serviciilor Sociale și Steven Davidson din cadrul Ministerului Culturii.
În cursul acestor întrevederi, secretarul de stat român a evidențiat obiectivele vizitei în Canada și a exprimat interesul autorităților române cu privire la păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității românești din provincia Ontario, în care trăiesc peste 80.000 de români, considerată o punte de legătură pentru amplificarea cooperării între cele două țări.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat: cunoașterea pozițiilor autorităților canadiene privind problemele imigrației și lărgirea cadrului juridic bilateral în domenii de interes pentru comunitatea românească - protecția socială și recunoașterea diplomelor și a calificărilor profesionale.
Oficialii canadieni și-au manifestat interesul pentru înființarea unui „Centru Românesc" (Romanian Centre) la Toronto și și-au exprimat disponibilitatea de a analiza, împreună cu misiunile diplomatice ale României din Canada, posibilitatea de sprijinire a realizării acestuia prin programele multiculturale.
Prezentarea și dezbaterea publică a proiectului „Centrul Românesc" a avut loc la data de 11 iunie la sediul Consulatului General al României din Toronto. Cu acest prilej s-a constituit un Grup de Inițiativă format din oameni de afaceri, universitari, jurnaliști, studenți, reprezentanți ai asociațiilor profesionale și culturale românești din zona extinsă a Toronto care să coordoneze acest proiect.
Turneul demnitarului roman a continuat apoi cu vizitarea oraselor Quebec si Montreal, metropole în care românii formează comunități semnificative ce contribuie la viața economică și socială a provinciei Quebec.
Marți, 1 iulie, este Ziua Națională a Canadei și România, prieten tradițional al acestei țări, marchează cum se cuvine, cu ceremonii și manifestări sărbătorești, acest moment solemn.
De exemplu, la Oradea, vor avea loc o serie de manifestări cu specific canadian, organizate, în premieră, de filiala locală a societății „Via Canada”, în colaborare cu Federația Patronilor Bihor.
Sărbătoarea va cuprinde un turneu darts (aruncatul la țintă cu săgeți), un concurs de aruncat potcoave la țintă, proiecții de filme documentare canadiene, video live chat. Gurmanzii vor avea ocazia să deguste delicatese cu specific canadian, precum renumitele clătite cu sirop de arțar, dar și hamburger și hot-dog.
Pentru copii va fi amenajat un loc special de joacă, unde vor putea participa la concursuri de desene cu premii, "face painting" (picturi pe față) și vor avea un tobogan și alte jucării gonflabile. În cursul serii, orădenii vor asista la un concert susținut de Mircea Baniciu și formația clujeană "Desperado".
Seara se va încheia în stil tradițional nord-american și canadian, cu un impresionant foc de artificii.
De ziua Canadei, să ne unim glasurile, români din țară și de peste mări, rostind cele mai frumoase cuvinte de apreciere pentru o țară mare și puternică, cu o inimă largă, a cărei ospitalitate nu s-a desmințit niciodată.
La 1 iulie își alătură gândurile lor frumoase Canadei, de Ziua ei Națională, și românii din Toronto, mulți dintre ei colaboratori ori simpli cititori ai OBSERVATORULUI român – canadian.


din Bucuresti, pentru Observatorul,
Marian Tudor






Marian Tudor    6/28/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian