Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


A venit vremea

Canada promoveaza "multiculturalismul" in beneficiul numeroaselor etnii adoptate,dar si al ei, in general, oficialitatile guvernamentale intuind intelept ca numai astfel o tara noua, de numai 140 de ani, isi poate diversifica si ridica valorile culturale, pentru a sta competitiv intre tarile cu traditii mult mai vechi.
Cum raspund comunitatile romanesti din diferitele centre canadiene acestei intelepte promovari, cu osebire in Toronto ?, inca timid si sub posibilitati !
Este drept ca un context al emigrarii noastre din ultimii 10-20 de ani, al provenietei dintr-o tara excomunista, a apasat greu, ca un blestem, prelungindu-se anacronic si dupa ce Romania tot mai evident isi intoarce fata si sperantele unui drept legitim de reafirmare dinspre rasarit spre apus, spre NATO si Uniunea Europeana.
Cele mai recente statistici consemneaza ca destinatia predilecta a emigrantilor romani este "tara frunzei de artar" ( anul trecut - 2483 de persoane, in timp ce in SUA numai 1876 ).
Comunitatea romaneasca din Toronto numara astazi peste 60.000 de cetateni, la care se adauga anual alte mii de vizitatori ( rude, prieteni, turisti ).
Pe de alta parte, Toronto, intre orasele mari ale Canadei, este cel mai populat centru, o adevarata capitala economico-comerciala, comparabila cu New York -ul vecinilor americani. Nu-i lipseste nici dimensiunea culturala, prin universitati, biblioteci, librarii, sali de concerte, muzee, teatre, cinematografe, studiouri de televiziune etc.
In ceea ce priveste comunitatea romaneasca, nu intamplator, ci spre a raspunde sporitelor solicitari, Ambasada Romana din Otawa a infiintat in Toronto un Consulat.
Cu gratitudine, gazeta Observatorul semnaleaza promtitudinea, eficienta cu care forul diplomartic de legatura cu tara solutioneaza doleantele noastre.
Un exemplu concludent il constituie demersul de diminuare a taxei pentru procura al pensionarilor care-si lasa drepturile in seama rudelor din Romania : de la reducerea la jumatate, la o tripla prelungire a perioadei de acoperire, iar in cele din urma la o reducere totala!
Si in manifestarile culturale ale comunitatii romanesti din Toronto, sarbatoriri ale unor personalitati romanesti de renume, spectacole teatrale si muzicale, vernisaje, cenacluri, Consulatul si-a dat concursul, ori a fost prezent, direct prin Dl. consul general sau printr-un trimis al dansului.
Pe colaboratorii gazetei noastre, ca si pe cititori ii bucura stergerea unor reticente dintre "cei de aici" si "cei de-acasa ". Este timpul sa ne apropiem de tara prin ceea ce ne uneste, pentru ca si
tara sa se apropie de noi !
Manifestarile culturale reprezinta cheagul, fermentul acestui deziderat. Un emigrant, pentru a vorbi cat de cat fluient una din cele doua limbi ale Canadei, are nevoie de cel putin cinci ani. Daca ai emigrat la o varsta inaintata, comunicarea in limba materna ramane cea mai placuta, usoara, totala, fara multe
subintelegeri, uneori eronate... Iata de ce spectacolul, o simpla expunere, o simpla
citire sau recitare in "limba mamei" te satisface pe deplin !
Participarile romanilor din Toronto la simpoziomul "Nicolae Titulescu", la spectacolul Teatrului romano-canadian, la spectacolul literar-artistic "Nichita Stanescu", la conceretele Coralei Armonia, la festivalul Caravan, la intalnirile perioadice ale Cenaclului nostru Observatorul, au insemnat, prin afluienta si interes, adevarate experimente sociale.
Romanii din Toronto sunt dornici sa vada, sa asculte in graiul matern un vorbitor cu duh,
un recitator, cantareti si actori dotati, talentati !
Acum ori niciodata, trebuie sa indraznim, sa intreprindem mai mult !
Ajutati de comunitatea noastra, de primaria orasului si alte oficialitati locale, de tara din care am provenit - prin Consulat, sa intemeiem un Centru Cultural, la inceput inchiriind o sala, apoi, treptat, sa ne construim o cladire adecvata, cu spatii pentru repetitii, spectacole, expozitii !
Ca legamant de prietenie intre Toronto si Bucuresti, ori Iasi, ori Cluj, ori Craiova, ori Constanta, sa punem la cale si noi, pe pilda celor din Montreal, un schimb de nume, aici si acolo, pe cate o piata, pe cate un loc care sa ne cheme la o scena de vara cu spectacole de teatru sau concerte, la un Orasel al copiilor, la cumparaturi si distractii de neuitat, ca in Targul mosilor de altadata !
Intr-un asemenea areopag modern romanesc alaturi de o mandra biserica ortodoxa, cum zice legenda mesterului Manolea, si-ar afla temelia Centrul de Cultura mult visat, si chiar un monument al apreciatului sculptor Nicapetre, pe cat de roman - brailean, pe atat de canadez - torontian, dat fiind ca peste douazeci de ani ai maturitati sale creatoare i-a petrecut in Toronto.
Poate in "mirabila samanta" a lui Blaga asteptau cam demult si aceste visuri de impliniri culturale...
A venit vremea , stimati conationali din Toronto,
SA LE SEMANAM !
Stelian Ilie - Toronto    7/21/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian