Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Asa s-a nascut vesniciaLa facerea lumii, Dumnezeu n-a spus totul si n-a lasat sa se prevada totul. La inceput, a fost Cuvantul, adica informatia pura. Vointa divina s-a materializat prin „vazute si nevazute” pentru fiinta umana.
Primii oameni, Adam si Eva, aproape ca acceptau bariera intre „cunoscut si necunoscut”, lipsiti de griji in gradina Edenului. Erau predestinati sa fie nemuritori, dar o vesnicie lipsita de evenimente majore. Odata cu pacatul originar, lucrurile au luat o intorsatura fundamentala.
Prin cunoasterea binelui si a raului a inceput dialectica vietii, asa cum se manifesta in existenta terestra – plina de contradictii.
Dumnezeu a supus pe Adam si Eva la provocarea suprema de a alege intre nemurire si evolutia catre perfectiune prin forte proprii, insa cu mari sacrificii, asa cum a transmis-o urmasilor - prin selectia naturala in lupta pentru existenta, completata cu adaptari biologice la nivelul zestrei ereditare.
Dupa parerea unor filozofi, evolutia vietii nu este lineara, ci in spirala, cu reveniri ciclice dar la un nivel superior. Surprinzator este si faptul ca acizii nucleici, care contin informatia genetica pentru materia vie, au o structura de dublu helix.
Intr-o exprimare plastica, putem identifica- prin abstractizare- binecunoscuta scara in spirala cu aspiratia umana de a atinge inaltimile. Ii cunoastem utilitatea, dar nimeni nu stie cine si in ce perioada a fost inventata.
Exista diverse alte conotatii semantice ale spiralei in stiinta, arta si filozofie, suficiente pentru a acorda acestui concept, descris analitic de matematicieni de seama si reprezentat grafic pe calculoator printr-o curba deschisa spre infinit, o valoare de simbol esential al vietii.
Poate ca in alte dimensiuni exista universuri paralele cu alte reguli pentru evolutie. Constiinta noastra este marcata de tulburatoare enigme despre ce suntem, de unde venim si incotro ne indreptam...

Inca de la origini, a trai ca fiinta umana este un miracol al existentei, caci homo sapiens este totodata si homo faber, ludens si religiosus. Astfel, Omul a devenit „masura tuturor lucrurilor” (Protagoras). S-a confruntat cu fortele naturii dar si-a analizat si propria constiinta, a facut multe fapte bune dar si greseli pe drumul sinuos al evolutiei. Chiar si astazi este pe deplin valabila remarca lui Socrate: « cunoaste-te pe tine insuti ».
Ca puncte de reper in devenirea umana exista valorile perene de bine, frumos si adevar, prin care se poate judeca istoria culturii si civilizatiei. Istoria este intr-adevar un tezaur de invatatura, dar „din trecut trebuie sa luam focul, nu cenusa „ (J. Jaurčs). Progresiv, au aparut si s-au dezvoltat habitatele umane, cu norme morale si reguli juridice de convietuire, au aparut edificii magnifice, tulburatoare capodopere si realizari stiintifice de marca, care reprezinta punti de legatura peste veacuri, dar au existat din pacate si razboaie sangeroase, arderile pe rug, lagarele mortii, sclavia, cortina de fier si mai nou amenintarea terorista.
Personalitati ca Michelangelo, Shakespeare, Aristotel, Newton, Goethe, Eminescu, Einstein si Brancusi au pus cate o caramida la edificiul maret al culturii pe care Nero, Hitler sau Stalin au incercat sa o darame.
Ce poate fi mai inaltator decat sa privesti Parthenonul, templul zeitei Atena, construit in stil doric, sa ramai mut de uimire in fata misterioasei Gioconda a lui Leonardo da Vinci, sau sa asculti fascinat Simfonia a V-a de Beethoven, dar suntem ingroziti sa descifram conceptia despre lume a lui Hitler, exprimata in „Mein Kampf”, lucrare elaborata in inchisoare, pe care a incercat s-o transpuna in practica in cea mai distrugatoare conflagratie mondiala.
In urma cu 200 de ani, celebrul pictor spaniol Francisco Goya, a lansat pentru omenire avertismentul „somnul ratiunii naste monstrii”, sintagma care indeamna la o profunda meditatie asupra existentei umane pe planeta albastra, „aceasta magnifica nava care poarta omenirea in istorie”.
Avem de ales intre „a fi sau a nu fi”(Shakespeare). Numai intr-un climat de pace se pot rezolva conflictele, prin comunicare, renuntare la orgolii, mediere si transpunere empatica pentru identificarea cauzelor generatoare de tensiuni.
Suntem cu radacinile infipte adanc in matricea istoriei iar viitorul are numeroase deschideri spre orizontul luminos, datator de sperante pe traiectoria la fericire, dar si posibile cai de cadere in abisul intunecos, fara ritualul vietii si posibilitati de intoarcere.
La inceput de mileniu III, ne aflam la o rascruce de drumuri, acum cand clima a scapat de sub control datorita efectului de sera, seceta si dinamica atmosferei fac ravagii in lume, iar criza economica si de materii prime provoaca tentatii, santaje si politici de forta.
Suntem locuitori ai Terrei, indiferent de nationalitate, predestinati sa colaboram pe scara larga pentru a beneficia echitabil de bogatiile planetei si a participa din plin la schimbul mondial de valori culturale. Cu aceste ganduri, fac recurs la morala si lansez un S.O.S. catre politicieni: treziti-va pana nu este prea tarziu, ocrotiti leaganul omenirii prin masuri ferme, planeta este prea fragila ca sa mai suporte alte interventii brutale.
Instaurati "era noosferei" in care plamanul verde al Terrei are un rol esential in dinamica ecosistemelor naturale, omul fiind responsabil pentru sanatatea planetei, gospodarirea rationala a resurseor naturale, utilizarea unor surse alternative de energie, regenerabile si nepoluante, controlul entropiei ca masura a starii de organizare, alegerea tehnicilor si tehnologiilor eficiente, extinderea amenajarilor funciare si a habitatelor umane prin analiza impactului asupra mediului inconjurator, refacerea ranilor provocate de unii din semenii nostri in goana de inavutire intr-o societate de consum in care risipa a atins cote maxime.
Sunt o fire optimista si nu cred ca Dumnezeu si-a intors fata de la omenire, ci doar ne pune la incercare. Raspunsul il pot da factorii de decizie politica, daca isi asuma pe deplin responsabilitatile si actioneaza pentru binele tuturor categoriilor sociale.
O dezvoltare durabila se afla sub semnul creativitatii, al progresului tehnic si tehnologic, dar si prin implicare pentru protectia mediului inconjurator si restabilirea echilibrelor ecologice din biosfera. Terra trebuie sa devina habitatul iubirii si frumusetii, al binelui, al adevarului si al credintei in Dumnezeu.
Ma inclin cu respect in fata mass-mediei si a formatorilor de opinii progresiste in mentalul colectiv, care subordoneaza interesele proprii unui scop generos de promovare a tendintelor culturale si de modelare a comportamentelor la standarde compatibile cu ultimele noutati in psihologie, sociologie si futurologie. Soarta fiintei umane nu este la discretia liberului arbitru ci, mai degraba, fiecare si-o face singur intr-un context socio-cultural dat, in functie de vointa sa, spiritul de initiativa, cunostinte, priceperi si deprinderi, capacitati intelectuale, la care se adauga relatiile de familie si disponibilitatile financiare. Aceasta multitudine de factori obiectivi si subiectivi contribuie in diverse configuratii la stabilirea rolului si statutului socialpentru membri unei comunitati, de aici si de pretutindeni. Este important ca o societate bazata pe democratie sa stimuleze initiativa,sa asigure sanse egale pentru toti membrii sai si sa promoveze „omul potrivit la locul potrivit”.
Pe de alta parte, este moral ca fiecare cetatean sa actioneze pentru binele cetatii, in spiritul „omul sfinteste locul pe unde trece”.
Vom ramane in amintirea generatiilor viitoare daca in aceasta viata trecatoare vom lasa urme perene pe Terra.

Va propun sa colaboram sub semnul creativitatii pentru realizarea unei constructii simbol, denumita sugestiv „Spirala vietii”, care, pe langa valoarea artistica si arhitectonica, are o semnificatie tripla :
- filozofica, de evolutie permanenta a culturii si civilizatiei (spirala evolutiei)
- stiintifica, de structura fundamentala in care este inscrisa informatia genetica(dublu helix)
- religioasa, de aspiratie a omului catre Dumnezeu(succesiune in trepte a unor elemente de tip cruce).
Constructia este luminata pe verticala si castiga in prestanta prin aura curcubeului, datorat dispersiei luminii de catre picaturile fine de apa produse de un pulverizator centrifugal, care asigura in jurul sau, pe distante de ordinul zecilor de metri, un microclimat artificial cu indice de confort termic imbunatatit. La partea superioara, constructia este prevazuta cu un sistem optic special, al carui design reproduce imaginea stilizata a Soarelui, astru care asigura viata pe Terra si reprezinta sursa primara a energiilor neconventionale, regenerabile si nepoluante. Prin inaltime, constructia simbol trebuie sa domine cladirile din jur si sa fie vizibila de la distanta, pentru a se impune ca bijuterie arhitectonica in peisajul citadin.
Daca Parisul are Turnul Eiffel, la New York se gaseste Statuia Libertatii, oare de ce in orasul dumneavoastra sa nu existe un simbol recunoscut in toata lumea ?
Cred ca merita orice efort sa oferim bucurie oamenilor… In cazul unei decizii favorabile, va pot pune la dispozitie detaliile de constructie pentru derularea proiectului intr-o zona de larg interes public.
Cu siguranta, in acest mod va veti inscrie pe coordonatele durabile ale vesniciei pentru a transmite generatiilor urmatoare un mesaj cu profunde semnificatii despre rolul si statutul nostru in Univers.

Multumesc editorului Observatorului pentru posibiliatatea de a ma adresa distinsilor cititori ai acestei apreciate reviste.

E-mail : protelisav@yahoo.com


Tudor Vasile    5/28/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian