Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mâine deja va fi târziu : Secolul de aur al negrilor literari



Întotdeauna, în tranzitie, pe lângă personalitătile care stiu să se impună în constiinta societătii, apare o pleiadă întreagă de pseudopersonalităti care tin cu orice pret să taxeze interesul public si să urce iute pe scara societătii până la piscurile recunoasterii publice.
Căile de ascensiune sunt diferite, dar cea mai des utilizată cale în acest început de secol cred că va fi cea a negrilor literari.
Această profesie aproape discretă va hrăni multă lume care nu are veleităti politice, dar si va arunca în ochii natiunei foarte multă pleavă politică.
Semidocti adunând pe cele mai dubioase căi un pumn de bani nu se sfiesc să-si comande teze de doctor si doctor habilitat, lucrări stiintifice cu cele mai subtile teme, începând cu istoria si terminând cu medicina si, fiind niste maestri ai elegiei, stiu să-si organizeze lansări în care vorbele de laudă curg ca din Cornul abundentei. Un spectacol mai sinistru este greu de imaginat. Eugen Ionescu cu teatrul absurdului pare un învătăcel în ale dramaturgiei vietii noastre. Scara valorilor nu există, scara competentei nu există, există o însirare lungă de titluri si de lucrări scrise de oameni care stau modesti pe la lansări, savurează gloria stăpânilor si se gândesc că, la o adică, destinul a fost nedrept cu ei si i-a aruncat să stea la colt de masă.
Banul nu miroase, de aceea în orice timp de acum încolo se vor găsi stăpâni care sunt dornici de glorie stiintifică si se vor găsi negri care vor încropi niste lucrări după sistemul mediei aritmetice, adică o medie de constiinte generale care, expuse într-o formulă evazivă, nu deranjează pe veritabilii specialisti. De fapt, uneori si veritabilii specialisti sunt acei care execută redactarea acestor opuri pseudostiintifice, fiindcă stiinta veritabilă nu-i poate asigura un trai decent.
Anticii spuneau că democratia dusă până în pânzele albe poate genera haos. Ceea ce, de fapt s-a întâmplat la noi. Neavând criterii bine fixate stiintific si moral, am permis ca valul de stiintomani să inunde spatiul nostru atât de firav, încă neformat stiintific, fără organe normale de imunitate stiintifică.
Sistemul existent permite ca negrii literari să exercite obligatiile lor, iar stăpânii să se bucure de toate privilegiile, devenind cu timpul corifei în anumite domenii.
Să ne imaginăm pentru o clipă ce va fi cu noi peste 15-20 de ani în acest val de pseudosavanti, care v-a pune mâna pe toate pârghiile stiintei si statului.
Ceea ce se întâmplă la noi este echivalent cu aceea că un copil de sapte ani îl urci în cabina unui avion superpersonic si-i permiti să decoleze. De fapt, un echipaj din Ucraina a făcut această experientă si să stiti că rezultatul a fost tragic. Tata i-a permis fiului să conducă pentru câteva minute un avion de pasageri. Supravietuitori n-au fost. Este exact cazul nostru, când într-un asemenea mediu stiintific supravietuitori nu vor exista, adică savantii veritabili o să dispară cum au dispărut dinozaurii. Putem tolera o asemenea situatie, stiind că avem o ecuatie cu două necunoscute? Prima este cea a negrilor literari, care doresc cu orice pret să muncească si să câstige. Si dacă au capacităti, de ce să nu-i integrăm în institutiile de cercetare, să le plătim salarii bune, ca ei să se uite de sus la banii aruncati de niste profitori dornici să ajungă cineva.
A doua necunoscută, sunt ambitiile si vanitătile pseudosavantilor, care si ele pot fi temperate printr-un mediu stiintific moral, fiindcă în cele din urmă sunt consilii în care omul iese si expune opiniile sale stiintifice. Dar cercul este îngust, iar acolo unde sunt putini oameni este usor de a organiza o întelegere. De ce n-am face ca toate sustinerile să fie publice, să fie filmate, imprimate pe bandă si păstrate în arhivă lângă lucrarea propriu-zisă, ca peste ani doritorii să cunoască această temă, să vadă cum s-a produs fenomenul recunoasterii stiintifice a uneia sau altei personalităti. Nu mai zic că lucrarea trebuie să fie publicată, că la sustinere trebuie să vină savanti din diferite tări, să-i pună întrebări si aceste întrebări, trecute în proces verbal, să fie puse pe cântarul comisiei care v-a decide: să fie recunoscută această lucrare sau să nu fie recunoscută.
Recent, exemplul de sustinere a unui doctor în sociologie m-a socat prin cinismul său. Viitorul doctor n-a putut răspunde la nici una din întrebările puse de oponenti, iar încercarea de a polemiza se transforma într-o devagatie demagogică fără sfârsit. Însă comisia a decis că el merită titlul de doctor din simplu motiv că ocupa un post de care depindea finantarea întregii stiinte a Moldovei.
Până la urmă, să vedeti că refrenul nostru rămâne a fi acel vechi. Lipsa omului moral. Doar el, adică verticalitatea lui poate stăvili acest val de pseudosavanti, de pseudopoliticieni, de pseudooameni dacă vreti.
Suntem obligati să combatem fenomenul negrilor literari. Suntem obligati, prin toate mijloacele, să apărăm valorile veritabile ale neamului, fiindcă timpul lucrează împotriva noastră si dacă nu vom reusi să reactionăm acum, se prea poate că mâine deja va fi târziu.
Alexandru Duma a scris si Trei muschetari si toată opera sa, utilizând negri literari. Dar Duma era omul care venea cu ideea romanului si cu banul pe masă. Actualii aspiranti la gloriile mari n-au o idee. Au numai bani. De aceea sunt incomparabili cu Duma.






Iurie Colesnic    5/17/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian