Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


IMIGRARE - OBTINEREA STATUTULUI DE REZIDENT PERMANENT - SPONSORIZARE


Pe parcursul carierei mele, m-am lovit in mod constant de lipsa de informare sau mai bine spus de dezinformarea existenta in probleme de drept in general si de imigrare in special. De aceea, ori de cate ori mi se ofera ocazia de a remedia aceste erori, imi face placere sa aduc putina lumina in pacla creata de intelegerea gresita a unor institutii.

Fact: Legea canadiana referitioare la imigrare este complicata si ca si cum aceasta nu ar fi indeajuns, intr-o continua schimbare. Am intalnit situatii cand aceeasi intrebare pusa la trei persoane a primit trei raspunsuri diferite. Chiar si cei mai buni avocati, consultanti sau ofiteri de imigrare se pot gasi in postura de a interpreta gresit legea. De aceea este foarte important sa faci propriul tau studiu, si sa nu iei nici opinie drept litera de lege. De asemenea, trebuie evaluata sursa de informatie. Prieteni, rude, cunostinte iti ofera varianta lor, sperand ca in felul acest iti pot fi de ajutor. Sa nu omitem insa ca nu exista doua cazuri identice si ca evenimentele pot avea o evolutie diferita de la o situatie la alta. Ca sa sumarizam, fiecare caz este unic, si trebuie analizat individual inainte de a decide calea de urmat.

In articolele ce vor urma, voi incerca sa fac un rezumat al legii de imigrare si al procedurii de evaluare. Aceste informatii ar trebui sa fie numai un punct de plecare in studiul dumneavoastra, fiecare speta trebuie analizata cu referire la “Canadian Immigration Act”, “Immigration Regulations”1978, “Immigration and Refugee Protection Act”, “Immigration and Refugee Protection Regulations”, deciziile Curtii Federale Canada, deciziile “Immigration and Refugee Board” si nu in ultimul rand “Minister of Citizenship and Immigration’s Manuals”. Ceea ce ofer in aceste articole este propria mea viziune si intelegere a legii de imigrare, urmare a practicarii acestei profesii intr-o perioada de peste 10 ani.

Astazi ma voi opri la unul din cele doua tipuri de aplicatii pentru obtinerea rezidentei permanente, din interiorul Canadei.

1. aplicatii invocand statutul de sot/sotie sau de partener in comun (Spouse or Common-Law Partner in Canada Class);
2. aplicatii invocand motive umanitare (“Humanitarian and Compassionate considerations”), in baza s. 25(1) “Immigration and Refugee Protection Act” si s.66, 68 “Immigration and Refugee Protection Regulations”.

Prima categorie, este mai exact o sponsorizare, facuta pentru sotul/sotia ori partenerul in comun ce se afla in Canada cu residenta temporara si doreste sa obtina rezidenta permanenta. Exista o diferenta majora intre procesarea aplicatiilor sub legea veche si cea sub legea actuala. In present “Refugee Protection Regulations” recunoaste sotului/sotiei sau partenerulu in comun dreptul de a fi sponsorizat, acesta fiind in trecut “policy” si nu “regulation”. Nu inseamna ca oricine poate sa pretinda ca se afla intr-o situatie de parteneriat in comun si ca doreste sa-si sponsorizeze partenerul. Existenta acestei relatii trebuie dovedita.

Este important de subliniat ca existenta statutului de sot/sotie ori partener in comun al unui rezident sau cetatean Canadian nu este sufficienta pentru calificarea in aceasta clasa. Conform s. 124 “Immigration and Refugee Protection Regulation”, sunt necesare trei conditii:

a) cel sponsorizat sa fie sot/sotie sau partener in comun al sponsorului si sa locuiasca impreuna in Canada;
b) persoana sponsorizata sa aiba “temporary resident status” in Canada;
c) cel ce sponsorizeaza trebuie sa fie rezident permanent sau cetatean canadian .

Incercand sa clarificam ce inseamna “temporary resident status”, ne intalnim cu o lacuna a legii, in sensul ca nu exista o definitie legala consacrata acestui termen. Statut de rezident temporar poate avea o persoana din strainatate ce se afla in Canada beneficiind de: “Temporary Resident Visa” (“Visitor Visa” sub legea veche), “Work Permit” sau “Student Permit”. In cazul in care pierzi acest statut, nemaiintrunind una din cele trei conditii necesare calificarii in “Spouse or Common Law Partner in Canada Class” pierzi dreptul acordat de lege de a cere residenta permanenta invocand aceasta clasa, cu exceptia situatiei in care il recapeti. Singura varianta de a mai obtine residenta permanenta in acest caz este invocarea unor motive umanitare (“Humanitarian and Compasionate provisions”), in baza s.25(1) “Immigration and Refugee Protecion Act” si s. 66, 68 “Immigration and Refugee Protection Regulation”.

Acest process este diferit de cel in care se gasesc “Spouse or Common-Low Partner in Canada Class” si va face subiectul urmatorului meu articol.

THE LAW FIRM OF WENNIE LEE (LFWL)
Marko Vitorovich – Consultant in probleme de imigrare,
fost ofiter de imigrare
Pentru a obtine informatii suplimentare:
o sunati la (416) 321-0100 - Ninetta Sandu
o e-mail: LFWL@hotmail.com
o web site: www.lfwl.ca


Ninetta Sandu - Toronto    7/7/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian