Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : Calitatea vietii

Viatza -inaintea de era inseminarilor artificiale- era considerata ca ceva "dat";astazi poate fi considerata ca ceva"cerut" si acordat de catre progresul tehnico-stiintific.Mecanismul aparitiei in univers ramine pina acum necunoscut desi sunt elemente importante intervenite in organizarea materiei care au dus la aparitia vietii si care sunt deja cunoaste.
Oamenii au devenit constienti ca exista o singura viatza ,si nu mai multe de trait , inca de multa vreme; deaceea au cautat sa protejeze si sa pastreze acesta viata cit mai mult posibil si sa o faca cit mai confortabila ca sa se bucure de ea;de aici s-a nascut si frica de a o pierde fapt care a dus ,in esentza, la frica teribila de moarte.
Ca sa protejeze viatza omul a inventat mereu- in istoria evolutiei gindirii lui- mijloace de imbunatatire a locuintei, de protectie de elementele naturii-frig excesiv, caldura , seceta,inundatii etc- de ameliorare a hranei ca de exemplu aparitia mincarii "gatite" care a scapat pe om de carnivorism crud si consum de vegetale crude ca toate erbivorele etc.In acest mod omul s-a desprins de restul vietuitoarelor si a devenit stapinul pamintului.In acesta postura insa omul s-a vazut confruntat cu noi obstacole;gindirea lui s-a adaptat la aceste noi incitatzii si l-a ajutat sa rezolve multe diintre ele prin plasticitatea creerului uman care a creat noi neuroni si noi conexiuni interneuronale si astfel a ajutat pe om sa se desparta de pamint incepind explorarea universului din jur.Deasvoltarea gindirii insa a dus si la cultura-creatii artistice de orice fel- si nevoia de cultura ,caci omul a realizat ca viatza materiala numai nu satisface spiritul uman evoluat.
Tot acest ansamblu a dus la necesitatea ca viatza sa aiba in mod obligator unele calitati considerate esentiale. Calitatea si stilul civilizatiei vestice ilustreaza destul de convingator cerintele omului modern in privinta calitatilor pe care trebue sa le aiba o viatza demna de a fi traita cu toate unele aspecte discutabile la care aceasta a ajuns.
Deaceea se considera azi ca o viatza care nu ofera un minimum de standard conform cerintelor omului contemporan nu poate fi accetata;acesta confirma si cunoscutul dicton din poezia lui Vlahutza:"viata asta-i bun pierdut cind n-o traesti cum ai vrut".
Calitatea vietzii a devenit un criteriu asa de important incit politicienii isi construesc programe de guvernare (conservatorii in UK) care tin seama prioritar de aceasta conditie: daca pina acum zece ani de exemplu criteriul economic si individul dominau programele de guvernare in Vest astazi, conceptia politica s-a modificat in favoarea unei calitati mereu mai ridicate a vietzii individului in societate.
Omul a dovedit ca isi iubeste viatza si nu se desparte usor de ea; el va reusi sa o imbunatateasca mereu daca va sti sa o apere impotriva celor ce vor sa-i distruga cuceririle de pina acum.

Dr Dinu Dimitriu / Toronto


Dinu Dimitriu    5/14/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian