Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Cresterile si descresterile omului

*Pentru a rămâne ce a fost timp de peste 40 de milenii, adică leagăn și arhetip al omului, Europa trebuie să navigheze atent, de pildă, între discontinuitățile lui Picasso și Einstein și continuitățile lui Brâncuși și Louis de Broglie (Eminescu a vorbit mult înaintea teoriei ondulatorii a lui Louis de Broglie chiar și despre „undele de timp”, punând și trecerea universală a timpului în ecuația energetic-infomațională a Universului).
Or, creșterile și descreșterile lumii omului, realizate de multe ori prin inexplicabilă violență, vestite și de românul Dimitrie Cantemir la începutul secolului XVII, ne ajută să nu pierim în timpul trecerii prin bifurcările crizelor globale, de care e cu neputință să ne ferim. A venit, așadar, timpul ca teoria așa zis „umanist㔠a evoluției să fie înlocuită cu cea a adaptării armonioase la discontinuitate și continuitate prin terțul inclus, esența informațional-energetică, spirituală și mistică a Universului de care a scris Ștefan Lupașcu, boier al științei mondiale, dar și român de origine basarabeană. Aceleași esențe le-a sculptat la Paris, în inima Europei, alt mare român, Constantin Brâncuși, gorjean și om al Universului. Despre ele a scris și Mircea Eliade, românul care a atras atenția elitelor lumii - deja după tragediile globale ale celui de al doilea război mondial -, că fără armonizarea vieții omului – prin zidirea sacră - și cu starea Cosmosului liturgic, așa cum ne învaț㠄Miorița” și „Meșterul Manole”, nu există viitor pentru om. Remarcăm aici și faptul – extraordinar pentru locul unde a fost enunțat, anume Basarabia anilor 1829-1832 - că rădăcinile acestei discuții despre legătura arhetipală dintre trecutul (prototipul) și viitorul umanității ca necesitate a adaptării sacrificiale la noile condiții ale lumii și Cosmosului – drept că într-o formă aforistică, de tipul vechii metafizici grecești – se regăsesc în câteva sonete și mici articole publicate în revistele moscovite ale timpului de către tânărul Alexandru Hâjdău, tatăl lui B. P. Hasdeu. Deși îl cunoaște pe anticul indian Panini, dar și pe acesta doar ca revelație a elitelor din știința lingvistică, iată că a venit rândul Europei să se intereseze, măcar să se intereseze, de primejdia „neologomaniilor amplificate” prevestite de Alexandru Hâjdău, care au devenit deja tsunami catastrofal pentru ființarea ființei.
A venit, neobservat chiar și de elitele românești, și timpul vânătorii puterii uriașe a cuvântului, intuit de fiul lui Alexandru Hâjdău, istoricul, arhivistul, lingvistul, dramaturgul, omul politic, dar și publicistul B. P. Hasdeu de la nașterea căruia au trecut 170 de ani. Pe care, iată, nu-l omagiem.




Andrei Vartic    5/11/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian