Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Pe teme de educatie ( XV ) - Vacanta

Scolile de toate gradele si universitătile îsi întrerup activitatea curentă în timpul verii, iar studentii (includem în acest termen si notiunile românesti de “elev”, de "scolar”) si profesorii lor intră în vacanta mare. Aici, în Canada, s-a intrat deja în vacantă care se constituie în “marele timp liber” al tinerilor, existând si un “mic timp liber” (zilnic, în timpul activitătii scolare, după terminarea cursurilor si pregătirea lectiilor), precum si un “timp liber mijlociu” (în weekend-uri).
Pentru a veni în ajutorul familiilor, oficialitatea scolară, împreună cu diferite asociatii si firme, organizează tabere (camps). Acestea sunt, în funcție de durată, tabere de o zi (day camps) – de dimineața până seara, organizate în zone pitoresti din împrejurimile localitătilor, precum si tabere de 1,2,3 săptămâni – o lună în anumite localităti din fiecare provincie. Preturile sunt modice, accesibile si familiilor cu mai mulți copii si cu venituri modeste. Există si gratuităti pentru cazuri deosebite. De pildă, firma Tim Hortons are organizate tabere în fiecare provincie în care vin gratuit copii din alte provincii, din familii ce nu au posibilitatea să-i trimită în tabere contra cost. În aceste tabere, de durată mai lungă pe serie, copiii au posibilitatea să cunoască direct alte locuri ale Canadei. În provincia Ontario, este vestită tabăra de la Onontaga a acestei firme care, potrivit uzanței, primește copii din celelalte provincii.
Taberele sunt organizate pe vârste ale participanților, iar programele cuprind o diversitate de activități – de la drumeții si excursii pentru cunoasterea zonelor aferente – la înot si alte sporturi, de la initiere în domeniile artei – la manifestări ale bibliotecilor de tabără (prezentări de scriitori si cărti, filme etc.), de la jocuri si vizitarea de site-uri pe calculator – la vizionarea de programe T.V., auditii muzicale si seri de dans, nelipsind jocurile colective, concursurile artistice, sportive etc.
Functiile acestor activităti de vacantă vizează regenerarea forțelor si capacitătilor pentru activitatea viitoare, compensarea si completarea cunostințelor fată de elementele studiate si însusite la scoală, precum si lărgirea orizontului ideatic si cultural al tinerilor. Totodată, spatiul oferit dă posibilitatea participanților să se miste în voie, să respire un aer curat si-i deprinde să iasă din cadrul familial obisnuit si să se confomeze regulilor colectivitătii, lucru deosebit de util mai ales pentru copiii unici în familiile lor sau pentru copiii capriciosi, de pildă la masa din familie, care, în tabără, vor servi cu poftă mâncarea oferită. Copiii retrasi, cei egoisti vor deveni sociabili, vor lega prietenii trainice cu diferiti colegi de tabără, luând cunostință de drepturile si nevoile celorlalti.
Vacantele cu familia au si acestea importanta lor. Ele oferă posibilitatea confesării copiilor fată de părinti, de bunici, a fratilor între ei, cunoscând că în cursul anului, acasă, lipseste timpul si cadrul adecvat pentru convorbiri mai lungi. Părintii, bunicii, celelalte rude mature, care participă împreună cu copiii si tinerii la călătorii si sejururi de vacantă, vor fi bucurosi să le dea acestora explicatii legate de locurile și așezămintele vizitate sau să le ofere posibilitatea de a asculta explicatiile ghizilor competenti. Între călătoriile de vacantă, multe familii canadiene apartinând diferitelor comunităti etnice includ si pe acelea din țara de origine. Este un bun prilej, de pildă, pentru părintii care merg în România, tară în care s-au născut, si-au petrecut copilăria si adolescenta, sau din care au venit înaintasii lor, să prezinte copiilor care-i însotesc locurile natale, frumusetile tării, locurile istorice, institutiile de cultură, dezvoltându-le interesul pentru toate acestea, pentru traditiile românesti si sentimentul de satisfactie si mândrie că fac parte din comunitatea românească din Canada.
Ce mai pot face studenții în timpul vacantei? Unii se angajează într-o activitate nefortată de studiu în domenii care-i interesează în mod deosebit sau la materii la care, în timpul cursurilor, au simțit că au lacune. Am văzut interesante “caiete de studiu în vacanță”. Alții participă benevol la opere caritabile – de pildă, merg la case sau la spitale de bătrâni si poartă discutii cu pensionarii (pacientii) acestora, fac lecturi pentru ei, îi servesc prin diferite acțiuni domestice, cumpărături etc. În Nord-America, deci si în Canada, există practica, la chiar familiile cu venituri dintre cele mai bune, ca adolescenții îndeosebi să se facă utili în timpul vacantelor – fie ajutându-si familia la o exploatare agricolă, comercială sau la firma ce le aparține, fie participând la organizarea activitătilor de tabără cu copii mai mici, la lucrări pe diferite șantiere, la lucrări ale vecinilor sau prietenilor, fie lucrând part-time sau full-time în afară, benevol sau contra plată. Aceste servicii le dau posibilitatea să comunice cu alti oameni, în afara familiei si a celor apropiați, să-si dea seama cum se produc valorile si să cunoască anumite exigente ale vietii. Oricum, este de dorit ca băietii si fetele între 16-20 de ani să aibă asemenea preocupări în vacanță, să se evite plictisela care nu este un sfetnic bun pentru formarea tinerilor. Adolescenții, dar si preadolescentii, copiii mai mici vor face si sport în vacantă (înot, un joc sportiv, ciclism, mers si alergare etc.) Este bine să lăsăm copiilor nostri multă initiativă în vacanță. Totul este să aibă preocupări active si care să-i intereseze. Îi putem încuraja să aibă un hobby (filatelie, diferite colectii, construirea unor aparate, a unor modele reduse de avioane sau vapoare etc.)
Părinții trebuie să manifeste atentie în unele privinte. Astfel, dacă trebuie să se evite plictiseala, asa cum arătam mai sus, trebuie să se evite, de asemenea, suprasolicitarea tinerilor în vacantă, pentru a nu se ajunge la surmenaj care ar impieta asupra randamentului în studiu în anul scolar următor. Trebuie, pe de altă parte, evitate servicii care-i pot expune la pericole fizice sau morale pe tinerii fără pregătire si antrenament specifice profesionistilor respectivi. Clima locurilor de vacantă va fi luată în considerare atât în vacanțele colective, cât si în cele familiale, tinându-se seama de starea de sănătate a copiilor si tinerilor si de temperamentul acestora. Natura oferă multiple posibilități de recreere activă, iar campingul si caravana înlesneste cunoasterea mai multor zone într-o vacanț㠖 malurile lacurilor si mărilor, pădure, munte la diferite altitudini. Ca părinti vom fi de acord si chiar îi vom încuraja pe fiii si fiicele noastre să aibă prieteni, dar va trebui să cunoastem pe cine frecventează, cu cine merg la plajă, la înot sau la munte, fiindcă apropierea de indivizi cu o moralitate dubioasă duce la pierderea a ceea ce s-a câstigat anterior în plan etic.
În toate împrejurările, să favorizăm dezvoltarea orizontului de cunoastere, formarea sensibilitătii, a puterii de discernământ, formarea de convingeri ferme la tineri. Vacanta să însemne astfel un pas înainte în devenirea lor ca oameni completi.









Prof. Silvestru Moraru    7/4/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian