Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Intamplarile si visele lui Nemoianu

„Democratia totala e cimitir istoric. Democratia e imperfecta,
dar fara ea e greu de vietuit.” (Petre Tutea)


Majoritatea dintre noi suntem literalmente orbi la ceea ce se petrece in jurul nostru: oameni saraci, lacomie, violenta, razboaie..., Nae Georgescu spunea ca evenimentele, (exemplele) au fost lasate pe pamant de Dumnezeu pentru ca ideile sa fie sesizate senzorial si de prosti.’Prin masa se exprima specia, spunea Petre Tutea prin individ se exprima personalitatea. Indivizii care influienteaza masele sunt ALESII. Istoria e facuta de alesi!’, iar apoi o asternem pe hartie - marturie.

Scriitorul iubeste omul. Are candoare, sinceritate, demnitate, are simtiri deosebite pentru el, are pasiune pentru omul neputincios si neajutorat pe care vrea sa-l ajute, sa-i faca viata mai usoara, sa-i lumineze cerul intr-un mod mistic dand viata lucrurilor dimprejur. Scriitorul este vasul Creatorului!

Mi-a fost dat sa-mi cunosc credinta prin dor, interes si curiozitate, curiozitatea de a sti cine sunt – asa mi sa relevat Dumnezeu, asa l-am cunoscut pe omul crestin: suveran fata
de natura, supus divinitatii, nemuritor si liber, si plin de dragoste. Acesta e romanul, romanul cu destinul sau, pe care il apara si-l prezinta autorul cartii,’Intamplari si Vise’, scriitorul Alexandru Nemoianu.

Cartea lui Nemoianu este o revelatie, o trezire! Ea limpezeste imaginile lumii care ne inconjoara. Starea prin care trecem. Daca ai orbecait pana acum din ideologie in ideologie Nemoianu iti curata cataracta de pe lumina sufletului ajutandu-te astfel sa te dumiresti de ceea ce se intampla. Dar insa chiar in cazul lui Nemoianu ca sa-l intelegi e nevoie de cunostinte istorice, e nevoie sa fi trait evenimentele sau sa le fi studiat ca sa fii capabil sa-ti extragi matrita Romei si Cartaginei din memorie si so suprapui prezentului. Aici autorul se arata dibaci prin alegerea modului literar de al transporta pe cititor intr-o calatorie antica din care acesta sa savureze timpul. Nemoianu ne socheaza cu similaritati dintre atunci si acum. Aceasta matrita care ar trebui sa ne alarmeze daca am avea-o in noi ne este prezentata in scopul de a ne salva si de a puncta cat de important este sa ne cunoastem istoria si sa invatam din greseli.

Prezentarea sa curge impletind evenimentul istoric cu cel spiritual, acest razboi care se duce intre bine si rau, acest duel facut vizibil prin claritatea exemplelor alese. Sa spus despre America ca din cauza lipsei eroilor istorici au fost inventati eroii supranaturali ca: ‚Superman’,’Rambo’,’Spiderman’,etc. care sa-i consoleze, sa-i inspire iesind astfel prin imaginatie inafara realitatii si printr-un fel de osmoza paranoica isi atribuiesc calitatile lor luand-o razna in jurul planetei provocand pe unul altul si chiar facandu-i praf pe unii, George Bush devenind,’the Joker’ iar America o scena de film. Ce e tragic e ca Bush vrea sa transforme toata planeta in”Battman”, s-o vanture. Desigur ca cititorul nu trebuie sa cada deacord cu toate exemplele lui Nemoianu dar ca idee el se justifica pentru ca orice generatie poate gasi in experienta sa o matrita care sa-i confirme realitatea starii in care ne aflam. Nemoianu continua cu emotie sa-si declare nemultumirea si durerea la ce se intampla in noua lui tara America, devenita azi tara iluziilor si-a minciunii unde domneste”Pacalici”. Are dreptate autorul atunci cand afirma ca institutia cea mai veche si sacra, CASA (care e familia) este atacata si violata: copiii si parintii se dau in judecata si divorteaza unii de altii. Cati tati mai scriu astazi scrisori fiilor sau ficelor lor precum Vlahuta (vezi:’Draga Mimilici’). Fluiera vantul pe pamant!

Cine seamana vant?
‚Fa ce zice popa nu ce face popa’, este o umbrela care ascunde samburele rautatii pentru ca daca conducatorul ar fi tras la raspundere si amendat atunci nu s-ar mai ajunge la,’nu faceti ce facem noi, ci ceea ce spunem noi’ Isus e sacrificiul suprem si cand vom fi capabili de un astfel de act diavolul va fi invins. Nemoianu ne prezinta apocalipsa americii prin prisma istoriei imperiului roman:
.....
‚Haideti sa fim seriosi prieteni! Priviti-va-nfata!’
Ne aflam deasupra unui abis ca romani si ca tara si stiu ca punandu-va deasupra abisului nu imi face bun nume. Dar tot sarcasmul, ironia, parerea de rau nu ne salveaza de la situatia critica in care ne aflam la acest moment dat din istoria neamului. Suntem o natiune dezorientata, suferinda economic si plina de greutati si voi..., oamenii de cultura ai acestei mandre natiuni aveti o putere imensa si un imens potential de a produce schimbarea de care e nevoie. Aveti puterea de a intoarce tara din valea cinismului, a scarbei, voi aveti puterea sa opriti natiunea din caderea in care se afla, victima a urei si a dezbinarii ce a ros sufletele romanilor si a corpului ei politic. Un guvern iteligent e inteligent atunci cand raspunde dorintei poporului.

Lectura cartii ma invita sa scriu acest reviu pentru ca nu am nevoie sa vad oameni batuti si familii dezmembrate sau copii flamanzi pe strazi. Noi nu avem nevoie sa ne pedepsim restul vietii cu saracia si suferintele semenilor nostrii. Noi nu avem nevoie sa ridicam in slavi obsesia sexuala si curvasareala mucoaselor momai vedeta promovate de media. Noi suntem mult mai dotati decat a ne castiga existenta din prostitutie. Unii dintre domniile voastre incearca sa ne hraneasca confratii cu credinta si adevarata compasiune, unii incercati sa purtati un dialog mai matur si integru, mai cinstit, in ciuda faptului ca va costa un serviciu sau un salariu, dar, este in puterea noastra a celor care nu si-au pierdut increderea in integritate sa incurajeze grupurile de romani dezamagiti si dezorientati sau cazuti prada lucrurilor usoare, chiar cu riscul de a plati cu orce pret pentru ca numai in curajul nostru si dorinta unei noi viziuni, de a opri urgia lacomiei, a violentei si a globalizarii sa spuna: e destul..., gata, pana aici, stop. Acum e momentul sa iesim din injosirea in care ne-am lasat tarati. Acum e momentul sa ne oprim din fuga asta nebuna dupa profit calcand peste viitorul copiilor nostri si a pacii parintilor. Acum e momentul sa recunoastem ca noi nu stim doar afaceri, ci stim ca avem si-un suflet, si-o credinta, carora le datoram protectie si respect, si ca avem o lume care ne-a fost data de Dumnezeu s-o cinstim si s-o ingrijim. Ca suntem un tot unitar: o natiune, o familie, un duh. Ca inloc sa plecam urechea minciunii si indemnurilor rauvoitoare noi putem apela si cere ajutor in genunchi ingerului pazitor si a partii bune din noi - natura divina si sacra pentru care am fost creati.

Romania e o tara plina de oameni buni si milostivi, harnici si nemasurat de ospitalieri. Suntem un popor care a trecut prin multe subjugari: imperiul roman, turc, rus..., am dus multe razboaie de aparare a pamanturilor parintilor nostrii. Suntem un popor de oameni buni, asezati si gata de schimbare. Imaginativa o noua tara cu un guvern care sa dea confidenta si incredere oamenilor, demnitate si curaj in loc de frica, care sa nu ne dezbine ci sa inspire, care sa nu promoveze ura ci unitate, care sa nu despoaie omul sarac pentru a se imbuiba pe el. Imaginativa un guvern care sa incurajeze omul sa refuze disperarea si neincrederea ca atunci cand se duce la culcare sa doarma impacat si multumit, in unitate si compasiune pentru cei cu care nu sunt de acord. Am fi un pic mai saraci dar mai uniti si mai sanatosi ca natiune.

Cand vorbesc de religie trebuie sa ma intreb daca o cunosc destul de profund ca sa ma leg de ea si sa-i hotarasc soarta. Cei mai mari oameni ai lumii au fost credinciosi. Este credinta ceva rational sau este o experienta spirituala? Iar daca e spirituala cum de pretindem ca o putem explica si comercializa rational? Omenirea functioneaza pe baza filozofiilor acestor mari invatati! Luati la intamplare zece nume din istorie si verificati...
Sunt multe mistere nerezolvate dar,
haideti sa vedem unul mai nou!

Noi suntem prima generatie in ultima suta de ani care:

- Am trait in ideia ca progresul si democratia ne aduce prosperitatea care ne va oferi sansa de a munci mai putin si de a trai mai bine, nu de a munci mai mult si de-a trai mai rau.

- Suntem prima generatie care poate spune ca ficele si fiii nostrii au posibilitatea de a avea un nivel de trai mai sarac decat al nostru, ca vor fi lipsiti de sansa de a studia si de-a avea o casa si un plan cu vis de viitor pentru copiii lor, asa cum au avut parintii nostrii. Aceasta ar fi logica, liniar, spre mai bine.

- Si suntem prima generatie care le-am luat toate sansele spirituale si materiale neglijand si mediul inconjurator.


Daca tara a fost sub oranduirea comunista si a devenit proprietatea poporului cred ca in cincizeci de ani prin munca am achitat actul de proprietate iar in 1989 cand a cazut Ceausescu tara trebuia impartita in mod egal tuturor romanilor care au muncit in ea, iar dupa un an de educatie in vederea menajarii proprietatii, (pregatind-ul pe noul tip de gospodar sa functioneze in noua forma de gestionare in care intrase Romania), sa li se fi dat mana libera. Iei copilul de mana il ajuti sa faca primii pasi si pe urma ii dai drumul si-i spui: descurcate. Dar n-a fost sa fie: tara a fost jefuita si impartita ca-n codru iar astazi continuam sa-i tinem pe romani sub blestemul vinovatiei de a fi fost comunist. Nemoianu are dreptate cand se leaga de Patapievici care urmarindu-i programele realizezi ca in loc sa fie un vizionar al culturii romane el bate apa in piua batand pasul pe loc, observand si analizand mereu un comunism impus de rusi romanilor cu forta, noi neavand nici in clin si nici in maneca ceva in comun cu el, si in loc sa incurajezi tineretul domnule HRP, sa dezgroape comunismul, de ce nu te duci la capii lui (ca sunt inca in viata) sa-i intervievezi. Punei sub lumina reflectorului. Punei sa-ti vorbeasca despre faradelegile lor, despre crimele lor daca chiar vrei sa vindeci o rana.
.....
Romanii nu au fost comunisti tot asa cum nu au fost niciodata de rasa romana, turca, greaca, austroungara sau rusa. Om fi semanand noi la fata dar inauntrul vinelor noastre curge un sange care e mai mult inrudit cu muntele, raul sau ramul decat cu lacomia, sabia sau ciomagul.

Nu inteleg si nu am inteles niciodata de ce omenirea trebuie sa tolereze razboiul ca solutie spre mai bine. De ce conducatorilor incapabili li se permite sa strice un lucru demonstrat ca bun ca apoi sa-l reconstruiasca din motivul ca el nu e capabil sa-l faca mai bun doar ca sa se justifice, ca face totusi ceva si ca nu e platit degeaba pe perioada mandatului de domnie. De ce istoria se repeta? Sa fie oare devina puturosenia, comoditatea, nepasarea sau reaua intentie? Greselile neamendate duc la repetitie si depravare. Sa acceptam o asemenea pozitie, ramanand pasivi fara a lua masuri de amendare este o insulta la adresa bunastarii omului pe pamant. Este o palma data spiritului si a aspiratiei spre mai bun. Aceasta atitudine de ati pedepsi urmasii legalizeaza proverbul care spune ca: Prostul cand ajunge rege primadata isi decapiteaza parintii ca sa arate cat de tare este el.

Un alt proverb spune ca: Pretul libertatii este de a da voie, de a permite, insa foarte putini oameni sunt pregatiti sa-l plateasca, sa-ti dea voia sa faci ce doresti si asta se cheama rationalizare si putere, a avea puterea de ati permite sa faci ce vrei. Aceasta se castiga cinstit sau se fura astazi. Sau poate ca ne-a fost data tuturor insa noi nu o vedem? Ne-a fost data in gradina, in gradina raiului.

Nu te lasa sedus de vorbe mari despre Dumnezeu si eternitate. Eternitatea e tentanta pentru acei care nu stiu ca o avem. Dumnezeu ne-a lasat pe acest pamant ca sa ne implinim ca om nu ca sa umblam dupa eternitate. Frumusetea e in noi nu trebuie s-o cautam la nesfarsit printre sclipirile oglinzilor si a magiei iluziilor. Frumusetea nu e rationala precum iubirea nu e, precum sunetul nu e. Trezestete din rationalul in care ai fost incatusat si elibereaza-te intru sacritate sufletului, pentru ca am fost lasati de Dumnezeu ca sa fim, ca sa traim si sa devenim vasul raiului pe pamant. Elibereaza-te din mintea in care alergi continu intre trecut si viitor si simte-te in ACUM. Simte mireasma si adierea vantului asa cum au facuto de mii si mii de ani stramosii tai, simte-ti pielea talpilor asa cum o simt tiganii pe pamantul reavan, pe zapada si prin scaieti. Bucura-te de lumina si zumzet. Simtele din plin, inocent si deschis. Primitor si increzator scufundat in liniste. Inpamantenit in tacere.

Cand vorbesc de dragoste o simt sincer doar daca o spun din inima, din suflet. Daca imi parasesc sufletul si ii cer ajutor mintii ea ma conduce prin lumea cunostintelor mele, a experientelor acumulate de-a lungul vietii din diferitele surse pamantesti, dintre paginile cartilor, folclorului sau de pe buzele altora convins fiind ca aceasta suma e iubirea adevarata. Incerc s-o caut si s-o aplic. O caut mereu si alerg dupa ea ca dupa fata morgana, s-o prind si s-o pun in practica. De aceia nu sunt fericit pentru ca o caut in rational si acesta nu a iubit. Rationalul nu poate iubi, el poate sa descrie, sa analizeze dar nu iubeste. Asa e si cu credinta.

Aici cred ca e gresala ca sa luat invatatura lui Dumnezeu si i sa dat mintii ca s-O practice si s-O predea tinerelor generatii. Acestia au luat-O si au rationalizat-O, si au impartit-O in peste 360 de mii de secte religioase. A DEVENIT O AFACERE si de aceia Ea exista doar la nivel rational, Ea exista doar la nivelul mintii si nu are puterea sa transforme. Isus e Dragoste. Asa e si cu Eminescu!

Nemoianu continua sa ne explice apoi cu lux de amanunte cazul Gojdu dand date istorice si biografice referitoare la marele om Emanuil Gojdu si a evenimentelor generate in jurul sau din acele vremuri, cine este si ce-a facut.
Aron Marin, cantorul ardelean din Ciuguzel numea familia Gojdu,”Sfintii Ardealului” ca sa sublinieze cat de semnificativa a fost contributia lor la Unirea Transilvaniei cu Romania. Alexandru Nemoianu este un urmas al colaboratorilor lui Gojdu prin sange deaceea el este veritabil.

Autorul continua sa ne prezinte in trepte toti acesti ani scursi de la asa zisa revolutie din‚’89 incoace din pozitia observatorului international, el locuind deja in Statele Unite de unde priveste si ne deruleaza imaginile evenimentelor care au strabatut intreaga planeta si sau unit cu cele planetare hranindu-se parca-ntre ele. Cartea e o adevarata faclie care pune lumina in multe dintre evenimentele ce au loc azi pe glob. Lumineaza mare parte din nedumeririle pe care le avem vizavi de stirile ce ne sunt bagate acum pe gat de masmedia internationala atat de bine controlata si manipulata de stapanii lumii.

Nemoianu nu este doar un bun observator el este si un clar vazator si analist al Globalismului si al urmarilor acestuia atentionandune ca:’...vom fi arsi fara mila, dar vom invinge’, si continua:’Imperiile care cad..., mai inainte de prabusirea finala sunt de o violenta feroce de fiara ranita, spumega, mint, se contrazic, se grabesc spre dezastru’.

Pe cititorul de azi, preocupat de lupta zilnica cu existenta lucrarea lui Nemoianu il incurajeaza si il pune la curent cu situatia starilor de fapt din lume si de acasa. Doar citind cele 80 de pagini aduci claritate in vacarmul creat de explozia informatilor cu care esti bombardat zilnic de masmedia si iti faci loc astfel pentru tihna, credinta si speranta. „Adevarul te elibereaza! Adevarul, Calea si Viata Intru, care sta la baza modelului existential romanesc, spunea Profesorul Artur Silvestri, ca este stravechi, practic post-edenic si el nu este in nimic inferior altor modele existente”.

Nemoianu iti lasa in amintire mai multa intelegere pentru roman. Ii intelegi gandirea, expresia sufletului si a rostului vietii, realizezi de ce el este asa cum este, mandru si falnic precum Ceahlaul si inveti ca pe pamant cultura unui neam se imbogateste doar in libertate.

Scriitorul Alexandru Nemoianu ESTE UN VAS VREDNIC! El isi incheie incursiunea ca un bun roman si credincios ce este, cu Dumnezeu care in nesfarsita lui intelepciune si bunatate ii asteapta pe toti, cei vrednici sa primeasca desavarsirea. AMIN!

Reviu si ganduri generate de cartea:
INTAMPLARI SI VISE
de Alexandru Nemoianu

de Ben Todica    4/28/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian