Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Manastirea ortodoxa greaca "Fecioara Maria Consolatoarea" de langa Montreal


Motto: " Manastirea este inima ortodoxiei " spune IPS Serafim, Mitropolitul al Germaniei si Europei Centrale.

Pe continentul nord american exista putine manastiri ortodoxe. Acestea se gasesc, in special, in zona de est a Canadei (a grecilor, a rusilor din exil, sarba) si est-centru din SUA (intre care doua romanesti).
Dintre acestea, manastirea ortodoxa greaca "Fecioara Maria Consolatoarea" este situata la 150 km nord de Montreal, in apropierea localitatii La Chute, intr-un ochi de padure. Asezata intr-o valcea, manastirea a fost infiintata acum 10 ani, la inceput numai cu 2 calugarite. Astazi sunt 15, cu varsta minima de 18 ani, toate de origine greaca.
Manastirea este strabatuta de un rau in mici cascade, aici vijelios, aici linistit, la fel cum este si viata maicutelor plina de greutati in conditiile vitrege climaterice - sa ne gandim numai la lunile lungi de iarna, la ger si zapada abundenta.
Viata spirituala pe care o intalnim, in special, in bisericuta manastirii - o miniatura plina de icoane si cu catapeteasma pictata, de forma dreptunghiulara, cu pridvor, naos si pronaos, fara turla. In pridvor, clopotele si toaca asteapta cuminti sa-si faca datoria in mana iscusita a maicutelor.
Pentru hrana trupului, dar si pentru ameliorarea fondurilor sarace ale manastirii, maicutele lucreaza pamantul - livada, vie, gradina de zarzavat, se ingrijesc de tuma de capre si oi, crescatoria de pasari, valorificand carne de pui, de miel-ied, branzeturi, prajituri.
O alta activitate este cea desfasurata in atelierul de icoane. Icoanele sunt pictate pe lemn si pe piatra; deocamdata nu sunt picturi originale, ci copii dupa icoane ortodoxe, in special grecesti. Icoanele pictate pe piatra sunt de o frumusete dumnezeiasca, realizate intr-o tehnica pastrata secret, cu aure de aur lichid si in culori vii.

Sambata, 28 iunie a.c., comunitatea romaneasca din Montreal, a descoperit manastirii dintre dealurile din Laurentide ; actiunea a fost posibila prin initiativa doamnei Carmen Popa, profesoara de limba romana la Scoala crestin ortodoxa a bisericii ortodoxe romane " Sf. Ioan Botezatorul " si membra in Comitetul doamnelor, si cu binecuvantarea Parintelui George Chisca, parohul bisericii. Mentionam ca participantii au fost enoriasii de la cele patru biserici ortodoxe romanesti din Montreal, un fapt laudabil, pe care-l apreciem ca fiind o deschidere spre organizarea unor actiuni care se adreseaza tuturor romanilor, indiferent carei biserici apartin ca membri.
Consideram ca astfel de actiuni, binecuvantate de preotii ortodocsi romani, pot deschide calea spre o unitate comunitara - atat de ravnita de romani -.
Printre participantii la aceasta excursie, a fost si pictorul Ion Lacatusu, restaurator de arta bizantina, care reintors recent dintr-un pelerinaj la manastirile de la Muntele Athos, intentioneaza sa initieze o strangere de fonduri pentru ridicarea unei manastiri ortodoxe romanesti, de calugari, in apropierea Montreal-ului, care sa apartina canonic de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Dl. Lacatusu va deschide prima galerie de icoane ortodoxe si prima librarie cu carti religioase ortodoxe, in limba romana, si obiecte de cult, in vederea strangerii de fonduri. Adresa: 855 rue St-Germain, St-Laurent; pentru detalii suplimentare, poate fi contactat la (514) 748-7042, ion.l@sympatico.ca sau ilac123@hotmail.com

Pentru cei ce doresc sa petreaca o zi de neuitat la Manastirea ortodoxa greaca "Fecioara Maria Consolatoarea", iata coordonatele :
827 ch de la Carriere
Brownsburg-Chatham
Quebec, J8G 1K7
tel. (450) 533-4313 ; (450) 533-1170 ; fax (450) 533-1169


Alexandru Vlad Lungu    7/1/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian