Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Dovezi matematice ale existentei lui DumnezeuProfesorul Michael Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, este castigatorul editiei din acest an a Premiului Templeton
Profesorul Michael Heller este cel de-al 38-lea castigator al Premiului Templeton, care se ridica la 1,6 milioane de dolari
Premiul Templeton, cea mai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza "Times".
Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu cat introduce indoielii asupra existentei materiale a lumii. Din juriul de anul acesta a facut parte, pentru prima data, si o personalitate din Romania, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. Premiul Templeton se ridica in acest an la 1,6 milioane de dolari.

Lucrarea profesorului Heller se concentreaza pe cautarea unei teorii fundamentale a creatiei. In cercetarea sa sunt incluse elemente de fizica cuantica, cosmologie si matematica pura, intre care si propria versiune a ecuatiei Heisenberg. Desi teoriile sale nu dovedesc existenta lui Dumnezeu, ele ar putea oferi dovezi circumstantiale ca El exista. Atata timp cat Universul a avut un inceput, sustine Heller, putem presupune ca a avut un creator. Insa daca Universul este cu adevarat autonom, neavand limita, el nu ar putea avea nici un inceput sau sfarsit: el pur si simplu ar fi. Unde ar fi, atunci, loc pentru un creator? Profesorul Heller pledeaza impotriva conceptului Newtonian al creatiei, respectiv impotriva ideii unui spatiu si timp absolut si a unui Dumnezeu care creaza energie si materie in anumite momente. El sugereaza ca teologii moderni sa se intoarca la doctrina traditionala potrivit careia creatia Universului a fost un act care s-a produs in afara timpului si spatiului.

Profesorul Heller a fost nominalizat pentru Premiul Templeton de catre Profesorul Karol Musiol, rectorul unei importante universitati din Cracovia. Acesta a spus despre Heller ca "a introdus o semnificativa notiune a teologiei in stiinta. El a reusit sa arate ca izolarea religiei de viziunea stiintifica reprezinta o chestiune defectoasa, iar esecul stiintei de a recunoaste alte cai de intelegere este orbire". La randul sau, intr-o declaratie facuta miercuri, Heller a aratata ca daca ne punem intrebari referitoare la cauza universului, trebuie sa intrebam de cauza legilor matematice. "Facand insa acest lucru, ne intoarcem la intrebarea cauzalitatii ultime: de ce exista ceva in loc sa nu existe nimic? Cand ne punem aceasta intrebare, nu ne referim la o cauza ca toate celelalte cauze. Punem o intrebare legata de radacina tuturor cauzelor posibile", a aratat cerecetatorul.

Profesorul Michael Heller este cel de-al 38-lea castigator al Premiului Templeton, care se ridica la 1,6 milioane de dolari. Distinctia ii va fi inmanata de catre ducele de Edinburg, la 7 mai, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Buckingham Palace.

Fundatia Templeton a fost fondata de americanul de origine britanica Sir John Templeton, numit cavaler de regina Elisabeta a II-a pentru activitatile sale filantropice. Fondatorul a fixat valoarea premiului astfel incat s-o depaseasca pe cea a Nobelului, deoarece considera descoperirile spirituale superioare celor "provenite din ambitii omenesti".

Sandra P.    4/1/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian