Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Diferentele dintre pastele catolic si cel ortodox.

O dată la câțiva ani Paștele este sărbătorit în aceeași zi atât de catolici cât și de ortodocși.
Asta pentru că cele două biserici calculează data învierii Mântuitorului Iisus după două calendare diferite. De-a lungul timpului au existat mai multe încercări de sincronizare a datelor, toate însă soldate cu eșecuri.

Cele două biserici creștine folosesc două calendare diferite, începând din anul 1582 când biserica catolică a trecut la calendarul Gregorian, pe când răsăritenii ortodocși au rămas la calendarul Iulian.
Calculele celor două momente celeste sunt și ele diferite, apusenii bazați pe luna plină ecleziastică, pe când răsăritenii observă luna plină astronomică, la fel cum privesc și data reală a echinoxului, în timp ce catolicii se bazează pe o dată fixă calculată din vreme pentru echinox.

Luna plină ecleziastică, în acest context, este calculată din vreme conform unor tabele bisericești, datele fiind prestabilite cu mult înainte. Ortodocșii, în schimb, urmează luna plină pascală, care este la o dată calculată pe baza observațiilor astronomice.
O primă încercare de uniformizare a datei serbării Paștelui în toată lumea creștină a avut loc în anul 325, la inițiativa împăratului Constantin cel Mare. Atunci primul Sinod ecumenic desfășurat la Niceea a adoptat practica bazată pe calculul datei Paștelui care se reducea la următoarele norme:
Paștele se va serba întotdeauna în prima duminică cu lună plină de după echinocțiul de primăvara; când prima lună plină de după echinocțiul de primavară cade duminica, Paștele va fi serbat în duminica următoare.

De-a lungul timpului au existat și alte încercări de a „sincroniza" Paștele. Una din cele mai semnificative a fost Consiliul Bisericilor de la Aleppo (Siria) din 1997, unde s-a convenit ca echinoxul să fie recunoscut în funcție de observațiile astronomice luând în considerație meridianul de la Ierusalim, unde de fapt a avut loc Învierea. Dar până acum nu s-a dat curs acestei înțelegeri.

Diferența dintre sărbătoarea Paștilor nu are, deci, o bază teologică serioasă, ci este mai mult un efect al diferitelor tradiții urmate de cele două ramuri ale creștinătății.

In 2008 Paștele catolic va fi sărbătorit pe 23 martie, iar cel ortodox pe 27 aprilile
Mitel Popa    3/21/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian