Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Invitatie pentru March Brake : Obiceiuri de primavara in Romania si Canada

De cum incepea sa se incalzeasca si adia un aer de primavara in Bucuresti toata lumea se ducea la padure sau la sosea cum i se mai spunea.
De obicei mergeam in martie si intotdeauna intr-o duminica cind avea toata lumea o zi libera. Drumul pina la padurea Baneasa nu era lung dat fiind ca noi stateam in partea de nord a orasului. La intrarea in padurea Baneasa era un mic restaurant in care se puteau consuma mititei si bere. Aceasta traditie se poate intilnii si acum la sarbatorile cimpenesti romanesti care se organizeaza cu diferite ocazii in Canada.
Parintii mei stiau toata padurea si ne erau ghizi. In trecut padurea Baneasa facea parte dintr-o padure mai mare (codrul Vlasiei) dar agricultura intensiva a redus-o din ce in ce mai mult. Noi ne bucuram primavara pentru ca apareau florile. Pamintul reavan se albea de ghiocei, se albastrea de viorele si se" invioleta" de toporasi. Apareau de asemeni si urzicile. Erau mici (stiti ca pot ajunge pina la briul omului cind sint mature) si se spunea ca daca le culegeai cu mina goala piscaturile lor sint bune la reumatism. Stiu doar ca te dureau miinile tare rau si nu stiu zau daca merita sa nu mai ai reumatism. Urzicile faceau parte din asa numita "cura de primavara". Mama le gatea cu usturoi, putina faina si tragea si o mamaliguta pe linga ele.
Ulterior in Canada am aflat ca aici se pune mare pret pe asa numita "dezintoxicare a organismului" dupa ce se iese din iarna. Acelasi lucru se practica si la noi in Bucuresti fara sa i se spuna pe nume.
In Canada se recomanda ca la iesirea din fiecare sezon sa se practice o dezintoxicare a ficatului si pe motivul ca mincarea canadiana contine chimicale. Ei recomanda aici un post de sucuri naturale pe care vi le puteti face singuri acasa luind fructe si trecindu-le prin masina de facut sucuri (juicer).

Din "cura de primavara" bucuresteana faceau parte si untisorul si papadia(dandelion) pe care noi nu le culegeam dat fiind ca erau "amare", dar aceasta le conferea numele de "vindecatori ai ficatului".
Emigrind in Canada am tot frecventat bibliotecile curioasa de a afla cit mai multe despre Canada. Acolo era facuta o reclama la festivalul siropului de artar de la Kortright Conservation Area.

Cum era iarna a trebuit sa astept pina in martie ca sa vizitez acest centru. Se afla la Pine Valey cu Rutherford Road (web site: www.kortright.org). In Canada totul este facut de multe ori in scop educativ. In centrul acestui parc imens este o cladire in care se pot viziona filme educative, cumpara sirop de artar sau carti despre acest obicei pur canadian.
Intr-una din vizitele la acest centru era o femeie care spunea povestea siropului de artar. Intr-o coaja de copac un copil indian a adus tatalui sau apa de la copac ca sa fiarba o bucata de carne care dupa fierberea alaturi de o piatra incinsa (cuptorul de alta data) a dus ca bucata de carne sa fie dulce. Legenda spune ca asa a inceput sa se colecteze "apa dulce" a copacului.
Padurea se intinde pe coline nu este la ses ca padurea Baneasa. In vale curge Humber River care face un mic lac de acumulare. Pe drumul "Maple SyrupWay" poti vedea cum se facea prelucrarea pe vremea colonistilor si cum se face acum, modern. In vremi trecute se gaurea coaja copacului si seva care se scurgea era adunata in galeti care se colectau intr-un ceaun in care se fierbea lichidul pina ce din 40 de galeti de seva iesea o galeata de sirop. Femei imbracate in costume de epoca fierbeau viata copacului si faceau ca noi sa inmugurim si sa inflorim inauntru, furind din sufletul artarului. Siropul de artar este calitativ mai bun ca mierea. Nu toti artarii pot insa dona singele lor ci numai artarul de sirop care toamna ne inveseleste cu rosul lui purpuriu si a dat de asemeni culoare steagului canadian.

Mai departe pe drumeag era un cazan industrial unde se fierbea seva in stil modern. Acolo am aflat ca siropul se obtine numai daca zile caldurose sint urmate de nopti cu temperatura sub O grade Celsius (un fel de zilele babelor din Romania).

In schimb in aceasta padure nu erau flori. Trebuia sa astepti pina in aprilie si uneori pina in mai ca sa apara vestitul trilium, "un ghiocel" de Ontario, si care ar putea fii numit "crinul cu trei petale". Iar pasarile apareau odata cu florile. Poti admira primavara cardinalul rosu (red cardinal), gaita albastra (blue jay), chick-a-dee-dee. Cintecele lor sint cintece de primavara in care cheama pe fetele pasari la joc si pe baieti pasari la trinta.

Si sint inca alte lucruri frumoase pe care le are aceasta scoala in natura si daca sinteti curiosi duceti-va si vizitati acest loc minunat.

Adresa este , nord de Toronto la 9550 Pine Valley Drive la 1km nord de Rutherford Road si 1 km sud de Major Mackenzie Drive. Pine Valley Drive este la 3km vest de Highway 400.

Dana Mateescu    3/17/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian