Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Semne de intrebare : Reflectii printre nameti


Nu incape indoiala ca iarna din acest an s-a “razbunat”. De acasa, din tara, vin vesti despre ghiocei si zambile, care se pare ca deja isi etaleaza petalele gratioase, iar noi ne intrebam aici, cu o oarecare ironie, cum ar putea un ghiocel, fie si macar la nivel teoretic, sa strapunga nametii inalti de jumatate de metru.

Da, este iarna, iarna in toata puterea cuvantului. Nu am urmarit in stiri ce a prezis micutul animal numit groundhog, dar nu incape indoiala ca si-o fi vazut umbra, ceea ce l-a facut sa se ascunda, conform traditiei, in vizuina lui, pentru inca vreo sase saptamani.

}i, pentru ca a venit vorba despre micutul “vestitor al primaverii” (pe numele lui stiintific Marmota monax), am incercat sa aflu mai multe despre aceasta traditie americana, care isi are, se pare, radacinile in adancul timpurilor.

Prima referire documentara la acest obicei dateaza din 4 februarie 1841, cand proprietarul unui magazin din Morgantown, Pennsylvania, pe nume James Morris, a scris in jurnalul sau: “Martea trecuta, 2 februarie, s-a sarbatorit Candlemas, zi in care, conform unei traditii germane, animalul numit groundhog iese din adapostul sau de peste iarna, si, daca isi vede umbra, se intoarce indarat sa mai doarma inca sase saptamani, dar daca ziua este noroasa, el ramane afara si inseamna ca vremea se va imblanzi.”

Primii colonisti veniti din Germania au adus cu ei aceasta traditie, pe care se pare ca ar fi preluat-o in timpurile stravechi de la romani, si au ales Marmota monax, animal inteligent, asemanator ariciului european, ca sa le vesteasca venirea vremii frumoase.

Suprapunandu-se acestei traditii, alte popoare legau schimbarea vremii de sarbatoarea numita Candlemas ({ntampinarea Domnului). Conform unui vechi cantec englezesc: “If Candlemas be fair and bright/Come, Winter, have another flight;/If Candlemas brings clouds and rain,/Go Winter, and come not again.” Scotienii spuneau si ei: “If Candlemas Day is bright and clear/There’ll be two winters in the year.”

De altfel, echinoctiul de primavara - care marcheaza venirea oficiala a primaverii – se situeaza aproximativ la sase saptamani dupa data de 2 februarie.

Sa ii uram micutului groundhog somn usor, si sa ne continuam si noi visul despre venirea primaverii, caldura, soare si lumina, caci nu e doar un vis, ci, nu-i asa, o promisiune.Eliza Ghinea    3/5/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian