Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Victor Rebengiuc la 75 de ani

S-a nascut pe 10 februarie 1933, la Bucuresti.

In 1956, a absolvit Institutul National de Teatru la clasa prof. Aura Buzescu si Beate Fredanov.
In '65, cucerea publicul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, cel de la Cannes, in rolul lui Apostol Bologa din "Padurea spanzuratilor" in regia lui Liviu Ciulei.

Maine, actorul Victor Rebengiuc implineste 75 de ani. Dupa ani intregi dedicati teatrului si filmului si numarati in premii si aplauze, dupa roluri nenumarate, Victor Rebengiuc daruieste acum, la aniversare, publicului pe care intotdeauna i-a placut sa-l aiba partener, multe spectacole pe doua dintre cele mai importante scene din Bucuresti, cea a Teatrului Bulandra, unde joaca de la absolvirea facultatii, si cea a Teatrului National.
Pe 30 ianuarie, Victor Rebengiuc a primit din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, al carei rector a fost intre 1990 si 1996, titlul de Doctor Honoris Causa, alaturi de Marin Moraru si Gheorghe Dinica. "Niciodata n-am visat sa ajung Doctor Honoris Causa, speram sa ajung cel mult <>. E o incercare grea sa stai sa asculti cum esti laudat, dar am reusit sa o trec. Pana in ultima clipa, sa nu credeti ca stiti totul", le-a transmis Victor Rebengiuc studentilor UNATC, la ceremonia organizata cu cateva zile inainte de aniversarea sa.

Actorul, care a crezut toata viata in autoperfectionare si care nu a incetat niciodata sa caute intalniri esentiale atat in teatru, cat si in film, poate fi vazut acum in doua spectacole la TNB, "Burghezul gentilom" si "Inima de caine ", cat si la Teatrul Bulandra in "Unchiul Vanea", "Casatoria", "Sase personaje in cautarea unui autor", "Molly Sweeney" si repeta neobosit la "Moartea unui comis voiajor" in regia lui Felix Alexa, la acelasi Bulandra, cu care numele actorului a devenit deja sinonim. Victor Rebengiuc nu mai are acum nevoie de prezentare. Pe strada, actorul se declara un om obisnuit; la teatru intalnirea cu el devine magica.
Cu un extraordinar simt al firescului si cu o incapacitate aproape organica de a pica prada conventionalului, Victor Rebengiuc este astazi, el insusi, unul dintre cele mai complexe personaje ale artei teatrale si ale cinematografiei din Romania. "
Tot cu putin inainte de ziua lui, Editura Humanitas a reeditat monografia cu titlul "Victor Rebengiuc - Omul si actorul" si, de asemenea, a lansat audiobook-ul "Moartea lui Ivan Ilici" de Lev Tolstoi, pe care Rebengiuc l-a facut, dupa cum a declarat, in doua ore, in timp real. "Eu sunt foarte fericit ca am avut aceasta intalnire cu Ivan Ilici. Am citit cu o emotie speciala nuvela asta. O stiam din tinerete, dar acum, la varsta asta, lucrurile au capatat o alta valoare si cred ca asta se simte in lectura nuvelei. Am mai facut doua audiobook-uri - Caragiale si Delavrancea, insa in acesta m-am implicat si imi si place cel mai mult. Traiesc cu intensitate etapele care ne apropie de ultimul drum", a spus actorul. "O identitate distincta si distinsa, umanul definit pe verticala", cum il prezenta regizorul Alexa Visarion la decernarea titlului Doctor Honoris Causa, Victor Rebengiuc este acum unul dintre acele "personaje" fara de care scenei romanesti i-ar lipsi 1001 de povesti. De la rolurile din filme precum "Padurea spanzuratilor" la "Tanase Scatiu", "De ce trag clopotele, Mitica?", "Faleze de nisip", "Morometii", sau "Balanta" la cele din piese de teatru, precum "Regele Lear", "Copilul ingropat", "O scrisoare pierduta" sau "Unchiul Vanea",

Victor Rebengiuc a strabatut lumi intregi de ganduri si de trairi pe care le-a daruit spectatorilor.

Romanii , acum pe meleguri canadiene, care au avut bucuria sa-l intalneasca personal, sa-i admire talentul in filme sau sa-l aplaude in neuitate piese de teatru, ii doresc sanatate si ani multi cu bucurii si impliniri .

D.P. Observator
Observator    2/9/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian