Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Ecouri europene din timpul lui Alexandru Ioan Cuza


La 6 februarie 1895, consulul britanic la Iasi, Henry Churchill, adresează Foreign-Ofiice-ului o telegramă cu privire la entuziasmul manifestat în Moldova pentru alegerea lui Al.I. Cuza ca domn în Muntenia. În colectia Public Record Office London se poate citi în original Telegrama cu următorul continut: Alegerea lui Cuza în Tara Românească a creat un mare entuziam aici. Se consideră că s-a efectuat un mare pas spre Unire care va fi înfăptuită, dacă nu i se vor opune măsuri puternice. În jurnalele din Moldova s-a declarat clar că dacă Poarta va îndrăzni să refuze investitura românii îi vor respinge autoritatea si, de la primul pînă la ultimul îsi vor apăra drepturile pînă la capăt.
Tot în această perioadă, la 22 februarie 1895, consulul belgian la Bucuresti, Jacques Poumay, transmite un Raport ministrului de externe al Belgiei cu privire la sosirea la Bucuresti a domnitorului Al.I. Cuza. În această telegramă sau corespondentă politică din cadrul Ministčre des Affaires Etrangčres et du Commerce Extérior du Roumanie, întâlnim descrierea împrejurărilor si a programului de lucru al Printului Alexandru Ioan I.
La bariera de la Băneasa, în dimineata zilei de duminică, 8 februarie 1895, la ora 1 după amiază, si-a făcut aparitia Printul însotit de ofiteri moldoveni. În Câmpia invadată de lume, de trăsuri si o multime de călăreti a fost amplasat un cort în care îl asteptau autoritătile civile si militare, membrii municipalitătii si conducători ai diferitelor corporatii pentru a-i oferi pîine si sare. Casele erau pavoazate cu drapele, ghirlande de flori, iar peste tot stătea scris: Unirea face putere. La sosire s-a întretinut cu ministrul de interne Golescu, apoi după ce a adresat câteva cuvinte conducătorilor de corporatii s-a urcat împreună cu ministrul în trăsură de gală si s-au îndreptat spre Camera legislativă, fiind escortati de popor si boierime în zgomotul aclamatiilor si al ploii buchetelor de flori.
După discursul Mitropolitului, Printul a rostit jurămâtul „Jur, în numele prea sfintei Treimi si în fata tării că voi apăra cu sfintenie drepturile si interesele Principatelor Unite că în timpul domniei mele voi veghea cu respect legile întru totul si pentru toti, că nu voi avea în vedere decît binele si fericirea natiunii române. Asa să mă ajute Dumnezeu si compatriotii mei”.
Drept recunostină fată de consacrarea principiului regenerării natiunii a adresat multimii din Cameră multumiri si a declarat că va depune toate eforturile pentru a sustine tara si drepturile cetătenilor cu pretul singelui său.
Cu aceeasi ceremonial a fost condus la Palatul de stat unde i-a primit pe ministrii si înaltii functionari. Peste 100000 de mii de persoane surescitati fără egal au însotit cotegiul cu uralele „Trăiască Cuza”, „Trăiască domnul nostru”.
În seara zilei Alteta Sa a fost la teatru si a fost primit cu entuziasm de toti cei prezenti la piesa de circumstantă jucată în limba română.
Din partea Corpului consular belgian la Bucuresti nu a participat niciun membru la Adunare. În schimb, Consulul promitea că va face a doua zi o vizită la Palat în calitate de director de Bancă si nu de agent al Belgiei.
În onoarea principelui si în cursul următoarelor două săptămâni s-au organizat mai multe baluri si dineuri.

Jean Firica    1/30/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian