Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Martha Bibescu

S-a nascut intr-una din cele mai vechi si mai ilustre familii romanesti de traditie politica, diplomatica si culturala. Mama sa, Smaranda ( Emma ) Mavrocordat, descinde din ramura moldoveana a domnitorului Constantin Mavrocordat, iar tatal scriitoarei, Ion N. Lahovary avea sa fie de-a lungul anilor ministru al Romaniei la Paris, ministru de externe si presedinte al Senatului.

Despre data nasterii se stiu cu precizie luna si ziua (28 ianuarie), dar anul este invaluit in mister, pentru ca a a dat mai multe date contradictorii. Istoricii spun ca 1886 ar fi anul nasterii sale, dar exista o serie intreaga de ipoteze ce mai cuprinde si anii 1888, 1889, 1890, 1891.

A primit o educatie potrivita mai ales unui barbat. Tatal, bunicul si unchiul patern si-au pus amprenta asupra modului de gandire al Marthei, care s-a dovedit din copilarie inzestrata cu o inteligenta iesita din comun. Isi va continua educatia primita intr-o manastire din Belgia cu cea specific romaneasca.

In 1905 se casatoreste cu printul George Valentin Bibescu, nepot de frate al lui George Bibescu, domnitorul abdicat la 1848. A devenit astfel, printesa Martha Bibescu, intrand intr-o familie princiara, din care mai fac parte Ana-Elisabeta Brancoveanu, contesa Ana de Noailles si Elena Vacarescu, dar si cu rude franceze in genealogie directa cu familia imparatului Napoleon Bonaparte.

Din pacate, dragostea dintre cei doi se stinge dupa nasterea fiicei lor si amandoi convin sa traiasca vieti separate, fara insa sa se desparta. Decizia ia prin surprindere societatea conservatoare in care traiesc, iar zvonurile privind aventurile amoroase ale celor doi vor face deliciul amatorilor de barfe.

Frumusetea si spiritul ascutit o ajuta sa devina preferata reginei Elisabeta I care ii va face cunostinta cu printul Ferdinand. Se pare ca intre cei doi s-a creat imediat o relatie speciala, iar mai tarziu Martha va scrie o carte despre suveranul Romaniei.

Prima sa carte, "Les Huit Paradis", apare in 1908, dupa calatorii prin mai multe tari ale lumii, printre care si Persia, unde printul George Valentin Bibescu primeste o insarcinare diplomatica. Premiat in scurt timp de Academia Franceza, acest volum va deschide seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspiratie autobiografica sau istorica, evocari ale unor personalitati din trecut sau contemporane, note de calatorie, versuri, poeme in proza, eseuri, cugetari, corespondenta, o serie de biografii istorice, semnate, in parte, sub pseudonimul Lucile Decaux.

Incepand cu 1916 Martha Bibescu a condus un spital pentru raniti la Bucuresti, unde a ramas sub ocupatie germana, a servit drept pretioasa sursa de informatii pentru Guvernul roman refugiat la Iasi.

Cumnatul sau, printul Antoine Bibescu a fost prietenul din copilarie al prozatorului Marcel Proust, drept pentru care Martha Bibescu l-a intalnit de foarte multe ori pe Proust. Aceste intalniri sunt evocate in volumul "Au bal avec M. Proust" (La bal cu M. Proust) scris in 1928.

Este de asemenea autoarea unui jurnal, din care cateva fragmente au fost publicate la fosta editura politica sub titlul Jurnal politic.

Deoarece Martha Bibescu dispunea de legaturi internationale extraordinare, guvernul roman a trimis-o in Turcia, in 1944, pentru a negocia pacea cu Aliatii. Cand Romania a incaput pe mainile armatei rosii, ea a fugit, un an mai tarziu, intr-un avion britanic al RAF. I-au trebuit apoi 10 ani ca sa isi elibereze fiica si ginerele dintr-o inchisoare comunista.

Din 1955 devine membra a Academiei Regale de limba si literatura franceza din Bruxelles, in fotoliul pe care il ocupase contesa |Ana de Noailles.

Se stinge din viata la 28 noiembrie 1973, la Paris, acolo unde isi va trai ultimii ani.

Sabin Popescu    1/28/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian