Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mioara Cortez si Cristache Zorzor in concert la Montreal


Sfârsitul anului 2007 ne-a adus bucuria unui concert de elita la Montréal.
Soprana lirica Mioara Cortez a cantat cu orchestra simfonica CAMMAC din Montréal, arii celebre din operele lui Puccini, Verdi si alti compozitori ai teatrului liric universal. Deasemeni ea a cântat piesa clasica « Panis Angelicus » de Cesar Franck cât si poemul simfonic “IUBIRE” compus de Cristache Zorzor pe versurile poetului român Alexandru Vlahuţa.
Direcţia concertului a revenit tanărului si apreciatului dirijor Jean-Pascal Hamelin pe care publicul il cunostea din concertele anterioare.
Concertul a cuprins si piese clasice orchestrale de Craciun si Anul Nou si s-a incheiat cu Simfonia no.8 in Fa major de Ludwig van Beethoven, piesă de mare incercare pentru orice orchestra simfonica din lume. Bogatul program al concertului a fost inchinat Sarbătorilor Craciunului din lumea intreagă si s-a bucurat de un mare succes.
In sala arhiplină a bisericii Saint-Laurent din Montréal, s-a remarcat in mod deosebit vocea puternică si plina de sensibilitate a sopranei noastre Mioara Cortez. Stilul său liric este, într-un fel, unic. Sunetul său, pentru notele repertoriului de mijloc, are intensitate si puritate deosebită. Subtil dar vibrant, soprana susţine cele mai delicate parţi în pianissimo, scoţînd în valoare bogata sa prezenţa , din trecut, pe scena diferitelor opere din Romania, Europa si Japonia, unde a cântat.
In acest sens am remarcat gingasia si sensibilitatea interpretarii sale în ariile de Puccini din opera Gianni Schichi “O mio bambino caro” si Tosca “Vissi d’arte”.
Confundandu-se cu personajul operei a carei arie o interpreta, am remarcat, de aceasta dată, robustitatea vocii sale, cât si patetismul pâna la dramatism in interpretarea ariilor ”Suicidio !” din opera La Gioconda de Ponchielli si “Pace, pace mio dio” din opera Forta Destinului de Verdi).
Dintre toate piesele , subliniem însa, interpretarea de către Mioara Cortez a poemului simfonic “Iubire” de Cristache Zorzor, piesă pe care, la cererea publicului, soprana a repetat-o a doua oara. La acest success a contribuit desigur si faptul că pentru noi românii, povestea acestei frumoase bucaţi musicale este legată , în acelas timp, de istoria liricii românesti. Cântecul a fost inspirat compozitorului Cristache Zorzor de versurile poetului român Alexandru Vlahuţa , care în splendide versuri, face o apologie a sentimentului uman de iubire, sentiment pe care îl extinde spre intreaga natură si în final spre univers. Pentru o perfecta inţelegere a liedului de catre auditorii francofoni, care erau majoritari in sala, programul tipărit al concertului ne-a prezentat o reusita traducere libera a versurilor, in limba franceza, din care, drept exemplu al ideii de universalitate, de élan magnific pe care îl oferă dragostea, citez:
“ Conquis par les merveilles de la vie,
Je me sens une force dans l’univers
Et ma voix devient chanson,
Et ma pensée devient poesie “.
Gândul ne duce spre panteismul religiei hinduse, spre filozofia Indiana, descoperita în Europa si foarte la modă spre sfârsitul secolului XIX, si care probabil l-a influenţat si pe Alexandru Vlahuţa.


Muzica compusă de Cristache Zorzor, exprimă fidel sentimentele poetului iar melodia ce se degaje cît si orchestratia respectiva imbraca armonios ideile lui Vlahuţa privind iubirea.
Cristache Zorzor a dedicat aceasta compozitie soţiei sale Lya, în semn de dragoste si preţuire, cu ocazia aniversarii a 50 de ani dela nasterea fiului lor Marian. Filozofia familiei Zorzor este că in asemenea cazuri trebue să fie felicitata si laudata mai intâi mama care a dat nastere sarbatoritului, el nefiind decât opera acesteia..
Poemul « iubire » deschide perspectiva unui gen de compozitie nou in activitatea compozitorului Cristache Zorzor, care de cativa ani, ne-a delectat, la fiecare apropriere a Craciunului, cu o noua compozitie muzicla inspirata din folclorul romanesc.
In mod deosebit trebue să subliniem insa valoare tehnicii vocale si interpretative a sopranei Mioara Cortez, calitati care i-au dat posibilitatea să isi indrepte atenţia asupra inţelesului adânc a textului si muzicii pe care o cânta. Trebue sa incheiem exprimandu-ne sentimentul si multumirea ca soprana Mioara Cortez ne-a oferit, odata in plus, farmecul deplin al artei sale. Asteptam cu nerabdare viitoarele sale recitaluri si concerte.
Cu cele mai frumoase felicitari celor doi artisti români din Montréal.
Prof.Dr.Paul Dancescu.

















Paul Dancescu.     1/9/2008


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian