Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


REZOLUTIA CONFERINTEI Consiliului Mondial RomanAdunarea participantilor la cea de a treia Conferinta anuala a Consiliului Mondial Roman a analizat stadiul problemelor propuse spre rezolvare in cadrul Rezolutiei 2002 si a dezbatut noi probleme aparute in decursul anului care a trecut. Punctele de vedere si propunerile de solutii se regasesc in cele ce urmeaza.

Relatiile euro-atlantice.
Activitatea Consiliului Mondial Roman in aceasta directie s-a incadrat pe linia hotararilor Conferintei din 2002. Astfel au avut loc interviuri in presa si la posturi de televiziune americane, participarea presedintelui CMR la Summitul de la Bucuresti al statelor candidate de a deveni membre NATO, comentarii, articole si pozitii oficiale ale CMR prin care s-a exprimat suportul constant pentru noua politica externa a tarii de aliante active si participative la lupta impotriva terorismului, violentei si tiraniei din Balcani, Afganistan si Irac.
In continuare ne propunem:
a. Consiliul Mondial Roman isi exprima suportul fata de pozitia fara echivoc a Romaniei de partener european, dar si aliat in coalitia initiata de Statele Unite in lupta impotriva terorismului mondial si al dictaturii de orice fel.
b. Consiliul Mondial Roman va participa in limita resurselor la efortul general pentru admiterea Romaniei ca membra a Uniunii Europene.
c. Consiliul Mondial Roman sugereaza iesirea din pasivitate si implicarea decisa a Romaniei in procesul de stabilizare a situatiei din Estul continentului inclusiv in rezolvarea problemei transnistriene, care afecteaza un mare numar de romani lipsiti de dreptul elementar al autodefinirii ca natiune.

Problema nationala
Constatam ca si in anul care a trecut politica anti-romaneasca a conducerii de la Chisinau s-a manifestat prin atacuri furibunde impotriva presei de expresie romaneasca, prin interzicerea prezentarii programelor TVR1, prin presiuni pentru limitarea numarului de studenti bursieri in facultatile din Romania, prin inchiderea filialei de la Cahul a Universitatii din Galati si altele.
Pentru apararea drepturilor omului incalcate de puterea comunista de la Chisinau, Consiliul Mondial Roman l-a invitat oficial intr-o vizita la Washington pe liderul de opozitie, Iurie Rosca. Acesta a prezentat autoritatilor americane realitatile privind abuzurile comunistilor aflati la putere in Moldova de dincolo de Prut.
Participantii la Conferinta de la Atlanta a Consiliului Mondial Roman, considera ca recrudescenta atacurilor la adresa elementului romanesc si a poporului roman sunt o consecinta a odiosului Pact Ribentropp-Molotov. De aceea:
a. Avand in vedere ca Tratatul cu Federatia Rusa semnat recent de Ministrii de Externe al celor doua tari nu cuprinde o condamnare explicita a Pactului Ribentropp-Molotov, Conferinta de la Atlanta a Consiliul Mondial Roman adreseaza societatii civile romanesti de pretutindeni, organizatiilor, persoanelor particulare, precum si reprezentantilor partidelor politice inclusiv din teritoriile care au fost ocupate de defuncta Uniune Sovietica apelul de a participa la o intrunire nationala constituita ca Parlament Moral al Natiunii in care sa fie dezbatute prevederile Tratatului romano-rus. Apelul apare ca anexa a prezentei Rezolutii.
b. Pentru sprijinirea presei de limba romana aflata sub asediul fortelor rusificatoare ale partidului comunist de conducere, vom continua Campania de Sustinere a abonamentelor pentru ziarele romanesti care se opun politicii antinationale a Partidului Comunist Moldovenesc.
c. Suntem ingrijorati de faptul ca OSCE exercita o presiune nepermisa pentru adoptarea unui proiect de federalizare pe criterii etnice, cu doi subiecti egali, in pofida opozitiei masive a populatiei. Aceasta politica va conduce la perpetuarea starii de instabilitate si la intarirea regimului transnistrian recunoscut ca regim care alimenteaza terorismul mondial cu arme si care interzice manifestarea identitatii proprii a romanilor majoritari din zona.
d. Consideram ca in rezolvarea problemei transnistriene trebuie sa fie implicata Romania ca tara care are datoria sa-si exercite protectia asupra conationalilor oriunde s-ar afla pe glob. In acest sens, Consiliul Mondial Roman a elaborat o serie de propuneri pe care le supunem atentiei partilor implicate in reglementarea problemei transnistriene. Documentul editat in romana, rusa si engleza apare ca anexa a prezentei Rezolutii.
e. Constatam ca in acest moment pericolul cel mai mare pentru natiunea romana il constituie puterea comunista de la Chisinau care si-a declarat oficial intentia de lichidare a elementului romanesc majoritar prin interzicerea limbii romane si alterarea Istoriei Romanilor printr-o varianta contrafacuta aservita unor interese politice straine.
Consiliul Mondial Roman cere guvernarii comuniste sa renunte la manifestarile sovine, anti-romanesti menite sa creeze o stare tensionata pe malul Prutului si implicit sa destabilizeze echilibrul regional.
In cazul in care campania de ura etnica anti-romaneasca continua, Consiliul Mondial Roman va considera regimul comunist din Moldova, INAMIC al poporului roman si va solicita intregii societati civile romanesti, tuturor organizatiilor sa manifeste vigilenta sporita si sa participe la o campanie globala de izolare pe plan extern a acestui regim, prin sensibilizarea opiniei publice internationale asupra incalcarii drepturilor omului si a genocidului cultural si etnic pe care puterea de la Chisinau il desfasoara.
f. Consideram ca singura solutie pentru restabilirea normalitatii in Republica Moldova il constituie un regim democratic, care sa respecte drepturile tuturor grupurilor etnice. Anul 2004 premergator alegerilor parlamentare si prezidentiale, reprezinta un an decisiv pentru orientarea viitoare a Moldovei, fie spre integrarea in spatiul hegemoniei ruse, fie in cel al democratiei europene. Fiind constientienti ca monopolul de stat asupra propagandei reuseste sa insele increderea populatiei si sa-i atraga voturile, Consiliul Mondial Roman face un ultim apel catre celelalte forte politice si ale societatii civile basarabene sa-si uneasca eforturile si sa coopereze pentru a ajuta la scoaterea tarii din colapsul social, economic si politic, prin lichidarea ultimei enclave comuniste din Europa.

Relatiile cu tara
a. Participantii la Conferinta, regreta continua ignorare a romanilor de peste hotare si excluderea lor de la consultarile de interes national. Fata de aceasta situatiei, Consiliul Mondial Roman cheama partidele politice, Parlamentul Romaniei la deschidere si dialog permanent cu emigratia.
b. In prevederile privind modificarea Constitutiei s-a luat in consideratie si propunerea pe care am facut-o referitoare la eliminarea Art.16 (3) din Constitutia Romaniei pentru a permite romanilor domiciliati in strainatate sa ocupe functii publice. Totusi propunerea Comisiei pentru noua Constitutie, realizeaza doar compromisul renuntarii la obligativitatea unei singure cetatenii, cea romana, dar nu si a locului domiciliului. Aceasta jumatate de masura intra in contradictie cu prevederea propusa ca un cetatean al Uniunii Europene sa poata ocupa o functie publica. De aceea Consiliul Mondial Roman cere eliminarea totala a Art.16(3) pentru a nu se crea discriminari suplimentare.
c. Ne adresam presei din tara cu dorinta ca aceasta sa prezinte cu obiectivitate si intelegere problemele, preocuparile si incercarile romanilor de peste granite de a se integra si de a actiona in favoarea Romaniei si a natiunii romane. Ca formator de opinie, presa poate avea un important rol in mentinerea identitatii si solidaritatii romanesti.
d. Consiliul Mondial Roman considera ca nu este suficienta doar prezentarea facuta in scopuri, de cele mai multe ori propagandistice a aspectelor pozitive din Romania prin intermediul mijloacelor de mass-media subventionate de guvern (TVRI, RRI) si cere ca realitatile despre romanii de peste hotare sa fie prezentate in egala masura compatriotilor din tara.
e. Pentru a contracara propaganda anti-romaneasca a unor autoritati centrale sau locale aflate in tarile limitrofe Romaniei, solicitam Televiziunii Romane sa creeze o retea de relee de retransmitere in jurul granitelor pentru a putea acoperi aria directa de vizionare pentru romanii din Basarabia, Bulgaria, Bucovina, Serbia si Muntenegru, Ucraina, Ungaria.
f. Consideram necesara extinderea programelor dedicate realitatilor din spatiul romanesc, prezentand in mod obiectiv evenimentele care au loc in Romania, in spatiile limitrofe granitelor si in comunitatile romanilor de pretutindeni. Astfel de programe pot contribui decisiv la regasirea si reafirmarea identitatii nationale si restabilirii spiritului de solidaritate romaneasca.
g. Sugeram crearea unui canal special de televiziune care sa prezinte Istoria Romaniei prin documente de arhiva, filme istorice, comentarii si reportaje, dupa modelul canalului american History Channel.
h. Readucem in atenta Guvernului Romaniei, cerinta creerii unui Minister al Diasporei cu o schema birocratica redusa si cu impact pozitiv asupra diasporei, deoarece constatam ca numeroasele departamente pentru romanii de peste hotare create in cadrul organismelor guvernamentale au devenit doar niste anexe birocratice care isi suprapun de cele mai multe ori sarcinile cheltuind fara eficienta banii publici.
i. In cadrul pregatirii si participarii la Olimpiada 2004 din Grecia propunem Comitetului Olimpic Roman sa gaseasca solutiile pentru crearea unei Echipe Olimpice unice Romania-Moldova. Propunerea apare in anexa la rezolutie.
j. Cerem Parlamentului Romaniei sa declare ziua de 27 Martie sarbatoare nationala sub denumirea de Ziua Identitatii Nationale a Romanilor, ca recunoastere a momentului in care romanii basarabeni, votand Unirea cu Romania, nu numai ca au realizat primul pas simbolic spre edificarea Romaniei Mari, dar si-au redescoperit identitatea nationala. Acest moment trebuie scos cu atat mai mult in evidenta cu cat astazi sunt incercari concertate de deznationalizare a romanilor din spatiul de dincolo de Prut.

Organizatorice
a. Se aproba Reprezentanta CMR - Romania care devine centru coordonator pentru actiunile promovate de CMR in favoarea romanilor din Europa si din fostul spatiu sovietic si se confirma numirea lui Alexei Rudeanu in functia de Director al Reprezentantei. Aceasta Reprezentanta care asteapta aprobarea, prin hotarare Guvernamentala, pentru functionarea oficiala, va fi sponsorizata pentru anumite cheltuieli strict necesare bunei functionari.
b. Este suspendata temporar decizia de infiintare a Reprezentantei Basarabiei.
c. Se aproba infiintarea Directoratului Statului California si se confirma numirea lui Gabriel BOSTAN in functia de Director.
d. Se aproba infiintarea Directoratului Statului Georgia si se confirma numirea lui Paul CARAHAN in functia de Director.
e. Se creeaza un Departament pentru Imagine si Comunicare cu urmatoarele sarcini: - Newsletter periodic; Promovarea initiativelor; Rredactarea documentelor in rusa, engleza, franceza; Mentinerea paginii WEB; Realizarea de interviuri, reportaje. De asemeni Departamentul se va ocupa de promovarea initiativei realizarii filmului: "Ultimul tren spre Romania". Au fost alesi urmatorii membri ai Departamentului:
Nadina RUDEANU - Realizatoare TVR si TVRInternational;
Emil Coriolan DUMITRU - Press-Analyst, pentru editarea Newsletterului periodic;
Victoria MARINESCU - fosta Director a Studioului de Film al TVR;
Lucian IONICA - Editor Sef TVR - Timisoara
f. Se creeaza un Comitet pentru Atragerea de Fonduri necesare subventionarilor actiunilor culturale, sociale sau de interes national intreprinse sub egida CMR.
g. S-a hotarat ca desfasurarea Conferintei CMR 2004 sa aiba loc in Romania cu ocazia comemorarii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare.
h. Se creaza Comitetul de Organizare a celei de a patra Conferinta CMR 2004 sub directa conducere a presedintelui CMR si avand ca Alexei Rudeanu si Lucian Livescu
i. Consiliul Mondial Roman va continua cooperarea cu diverse fundatii si organizatii pentru a sensibiliza factori de decizie de la Washington asupra unor situatii care afecteaza diverse aspecte ale vietii natiunii.
j. S-a apreciat performanta romancei Lia Roberts, aleasa Presedinta a Partidului Republican din Nevada, si s-a sugerat conducerii CMR sa stabileasca o stransa colaborare cu aceasta pentru ca impreuna sa analizeze eventualitatea ca Lia Roberts sa candideze pentru Congresul Statelor Unite.
k. Conferinta a decis sa fie specificata in Procesul Verbal, aprecierea deosebita pentru intreaga activitate desfasurata de conducerea CMR de la infiintare si pana in prezent.

ATLANTA 2003    6/8/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian